Biserica de lemn din Buteşti este situată în satul Buteşti din comuna Siliştea a judeţului Teleorman. A fost declarată monument istoric în anul 2004 şi este închinată Sfântului Dumitru. Structura de lemn a fost conservată, fiind una dintre puţinele biserici de lemn care se păstrează în original. În prezent, este amplasată în cimitirul din sat.

Butesti1

Data ridicării acestei biserici este dată de o pisanie care se află deasupra intrării în pridvor. Literele chirilice îl indică pe un anume Cârstea ca fiind ctitor, iar anul menţionat este 7307 (conform erei bizantine), adică 1798-1799. Chiar dacă s-a conservat destul de bine, Biserica de lemn din Buteşti a avut şi ea nevoie de câteva lucrări de restaurare şi reparaţii.

Icoanele şi obiectele liturgice din interiorul bisericii au apărut pe la mijlocul secolului al XIX-lea, fiind, cel mai probabil, donate de credincioşi. Tot în acest secol, a fost adăugat un turn peste pridvor, vizibil şi astăzi. De asemenea, interiorul a fost îmbrăcat cu blăni verticale, iar acoperişul a fost refăcut.

Cei care s-au ocupat de biserică s-au gândit şi la eventualitatea apariţiei unui incendiu, aşa că au luat măsurile de rigoare: uşa de la intrare a fost lărgită, a fost creată o ieşire de urgenţă şi, pe acoperiş, a fost pusă tablă în loc de sită, care s-ar fi aprins imediat. Biserica a fost renovată şi în ultimii douăzeci de ani, când s-a restaurat exteriorul şi ferestrele vechi au fost înlocuite de cele termopan.

Butesti2

Biserica de lemn din Buteşti este împărţită, în mod tradiţional, în patru, adică în altar, naos, pronaos şi pridvorul deschis. Pridvorul este unul destul de simplu, având patru stâlpi, însă se remarcă prin ornamentele de pe fruntarul cioplit.

Naosul şi pronaosul sunt despărţite de un perete, iar altarul este unul îngust, de formă poligonală. Pictura interioară a fost realizată la un secol după anul ridicării lăcaşului religios.

biserica-de-lemn-din-butesti.jpg

Deşi Biserica de lemn din Buteşti este una simplă, având nişte dimensiuni chiar modeste, iese în evidenţă prin câteva elemente artistice. Acestea sunt sculpturile cu rol decorativ de la pridvor, consolele interioare, precum şi funia care înconjoară biserica şi funia prezentă pe tâmpla iconostasului.

Construită din lemn, biserica a rezistat trecerii timpului, oferind o imagine autentică a tehnicilor de construcție tradiționale. Fiind amplasată în cimitirul din sat, biserica servește nu doar ca loc de cult, ci și ca punct de referință spiritual pentru întreaga comunitate. Arhitectura sa simplă, dar profundă, reflectă frumusețea și durabilitatea construcțiilor din lemn specifice zonei Teleorman.

Pe lângă funcția sa religioasă, Biserica de lemn din Butești este un centru al vieții spirituale și culturale a satului. Aici se desfășoară diverse slujbe și sărbători religioase care adună comunitatea, întărind legăturile dintre locuitori și tradițiile lor străvechi. Activitățile religioase și comunitare care au loc aici contribuie la păstrarea și transmiterea valorilor culturale și spirituale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.