Biserica fortificată din Biertan se află în judeţul Sibiu şi este una din cele şase biserici fortificate din Transilvania care au fost incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO. De asemenea, ea este inclusă şi pe lista monumentelor istorice din România, fiind alcătuită din biserica evanghelică şi incintele fortificate (exterioară, mediană şi interioară).

Biserica fortificată din Biertan1

Satul Biertan a fost atestat documentar pentru prima dată în anul 1224 când, în „Diploma Andreeană”, se menţiona că se află între Mediaş şi Şeica, denumite „Două Scaune”. Un secol şi jumătate mai târziu, satul devine cetate, iar clădirea principală din interiorul ei a fost chiar biserica fortificată.

Biserica se afla pe un deal şi chiar şi astăzi este o construcţie impunătoare, fiind un remarcabil exemplu de arhitectură gotică şi renascentistă. Iniţial, a fost ridicată o biserică obişnuită, însă în perioada 1486-1524 a fost construită cea care se poate vedea şi astăzi.

Începând cu anul 1572, satul Biertan a jucat un rol foarte important din punct de vedere religios – aproape 300 de ani, acesta a fost sediu al episcopatului săsesc. Acest lucru a dus la formarea uneia dintre cele mai importante cetăţi ţărăneşti transilvănene, care a fost formată în jurul bisericii fortificate. Însă, în acelaşi timp, evenimentul a atras şi invidia invadatorilor – curuţii au pătruns în cetate în anul 1704, furând toate obiectele de preţ. Dar locuitorii cetăţii au reuşit, încetul cu încetul, să-şi revină.

Biserica fortificată din Biertan11

Biserica fortificată din Biertan este un monument unic – este ultima biserică-hală care a fost construită în Transilvania. Este alcătuită din trei hale, care au dimensiuni egale, iar intrarea în lăcaş este posibilă prin trei locuri: poarta de sud, de nord şi de vest. Interiorul este o adevărată operă de artă, fiecare element fiind deosebit în felul său.

Pereţii au fost pictaţi în secolul al XVI-lea, iar altarul a fost realizat şi el în stil gotic târziu. Este cel mai mare altar din România, având 28 de panouri zugrăvite, şi a fost realizat de meşteri pricepuţi din Nurnberg şi Viena. Lespezile poartă semnătura unui meşter din Sibiu, iar stranele au fost realizate de un sighişorean, fiind considerate unele dintre cele mai frumoase din această regiune a ţării.

Biserica fortificată din Biertan111

Johannes Reichmut, un meşter din Sighişoara, şi-a pus semnătura atât pe amvon, cât şi pe uşă sacristiei, cunoscută între saşii din întreaga lume. Amvonul iese în evidenţă prin pictura realizată în 1754 şi prin ornamentele vegetale, executate în aceeaşi combinaţie de stiluri, gotic şi renascentist.

În sacristie se adăpostea tezaurul pe care îl aveau biserică şi localitatea, iar acesta trebuia apărat de un sistem ingenios de apărare. Aşa a fost construită uşa, al cărui sistem de apărare constă în 19 încuietori, puse în mişcare concomitent. Uşa datează din anul 1515 şi chiar a fost premiată în anul 1900, în cadrul Expoziţiei Mondiale de la Paris.

Biserica fortificată din Biertan1111

Biserica fortificată de la Biertan este cunoscută şi pentru Donariul (Donariumul) de la Biertan, un obiect ritual care a fost descoperit în pădurea Chimdru, aflată lângă sat. Acesta a fost găsit la rădăcina unui copac, în anul 1775, şi constă într-o tabula şi un disc din bronz. Pe tabula este scris textul „Eu, Zenovius, am pus această ofrandă”, în litere latine, iar discul conţine monograma lui Hristos.

Se pare că acesta datează din secolul al IV-lea, ceea ce înseamnă că în Transilvania, după retragerea aureliană din 271, a existat o populaţie care vorbea limba latină. Obiectul a ajuns în posesia lui Samuel Brukenthal, iar astăzi se află în muzeul care îi poartă numele, din Sibiu.

Din biserică fortificată de la Biertan fac parte şi opt turnuri, care au formă de spirală. Fiecare turn avea un scop precis, unele dintre ele fiind destinate anumitor bresle, ca de exemplu turnul ţesătorilor. Un turn a fost ridicat pentru a adăposti un ceas, însă în acelaşi timp era folosit în caz de asediu, fiind prevăzut cu ferestre de tragere.

Biserica fortificată din Biertan11111

Alt turn găzduieşte clopotul de lemn, iar catolicii şi primăria aveau fiecare un turn propriu. Interesant este turnul din est, unde cuplurile care aveau de gând să divorţeze veneau să acorde o ultimă şansă relaţiei lor. Aici, se afla o încăpere în care cei doi trebuiau să împartă un pat, o masă, tacâmuri şi o farfurie. Legendele locale spun că toate cuplurile s-au împăcat, mai puţin unul.

De-a lungul timpului, biserica fortificată de la Biertan a beneficiat de mai multe lucrări de restaurare, în special după cutremurul din 1977, când structura sa a fost afectată destul de serios. Ultimele restaurări au fost posibile datorită saşilor din Europa, care au plecat din Biertan pentru a avea parte de o viaţă mai bună. Astăzi, biserica poate fi vizitată zilnic, însă duminica, în timpul oficierii slujbei, accesul vizitatorilor este interzis. Se percepe şi o taxă de intrare.

Turnul clopotniței, construit în stil baroc, domină peisajul și oferă o panoramă impresionantă asupra satului Biertan și a împrejurimilor. De aici, vizitatorii pot admira extinderea fortificațiilor și complexitatea acestora, observând cum zidurile groase și turnurile de apărare încă mărturisesc despre vremurile în care siguranța era un lux.

În fiecare an, Biserica fortificată din Biertan atrage mii de turiști și este gazda unor evenimente culturale, inclusiv festivaluri de muzică și expoziții de artă, ce celebrăm moștenirea culturală a regiunii și pun în valoare tradițiile locale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.