Judetul Bistrita-Nasaud se afla in Transilvania, fiind un judet cu multe de oferit in ceea ce priveste obiectivele turistice. Fie ca e vorba de monumente de arhitectura (ruinele Cetatii Ciceului, Turnul Dogarilor din Bistrita si multe altele), de lacasuri religioase (Manastirea Nuseni, Manastirea “Stefan Voda” de la Vad, Biserica Evanghelica din Bistrita) sau de monumente ale naturii (Rezervatia “Rapa cu papusi”, Pestera Izvorul Tausoarelor), judetul nu trebuie ratat atunci cand vine vorba de o excursie in aceasta parte a tarii.

Din punct de vedere administrativ, judetul Bistrita-Nausaud este format dintr-un municipiu (Bistrita, care este si resedinta de judet), trei orase (Beclean, Nasaud si Sangeorz-Bai) si 58 de comune. Judetele vecine sunt Maramures (nord), Mures (sud), Cluj (vest) si Suceava (est).

Teritoriul cuprins de judetul Bistrita-Nasaud a facut parte din provincia Dacia, iar ca marturie stau ruinele castrelor romane de la Livezile, Orheiu Bistritei si Ilisua. Municipiul Bistrita a fost atestat pentru prima data in anul 1264, iar de atunci a jucat un rol important pentru istoria judetului. A fost prima localitate din judet care a primit dreptul de a avea pecete proprie, iar la inceputul secolului al XV-lea, Sigismund de Luxemburg i-a lasat pe locuitori sa isi fortifice asezarea, ridicand ziduri de aparare.

Orasul Nasaud nu a fost mai putin important, mai ales din punctul de vedere al educatiei: aici au fost infiintate prima scoala confesionala de invatatori (greco-catolica), prima biserica romaneasca greco-catolica, Institutul Militar Nausaud (unde se preda atat in romana, cat si in latina si germana), precum si gimnaziul superior, unde au invatat Liviu Rebreanu si George Cosbuc.

cetatea rodnei
mapio.net Cetatea Rodnei

Dar ce este de vizitat in judetul Bistrita-Nasaud? Acest judet nu duce lipsa de obiective turistice, iar unele dintre ele sunt unice in tara. Pasionatii de istorie au la indemana ruinele Cetatii Ciceului, ale Cetatii Rodnei si ale castrului roman de la Orheiu Bistritei. Cetatea Ciceului a fost construita in secolul al XIII-lea, aflandu-se la intersectia dintre trei localitati. A fost inclusa in comitatul Belso-Szolnok, fiind demantelata in anul 1544, din ordinul Dietei Transilvaniei.

Cetatea Rodnei a fost atestata pentru prima data in 1235 si era cunoscuta pentru centrul minier, unde se faureau obiecte de argint, multe fiind cumparate de regii Ungariei, dar si de ducii polono-ucrainieni. Castrul roman de la Orheiu Bistritei este si el special. Desi ruinat, peretii care au ramas in picioare impresioneaza chiar si acum prin dimensiuni. Castrul era folosit de garnizoana cohortei Hispanorum milliaria, iar pe suprafata sa au fost descoperite numeroase monede din bronz.

sangeorz bai
www.trecator.ro Sangeorz bai

Sunt multe lucruri de vizitat in judetul Bistrita-Nasaud, obiectivele turistice fiind din cele mai diverse. Statiunile turistice din judet sunt la mare cautare, una din cele mai cunoscute din tara fiind Sangeorz-Bai. Cu un aer de munte foarte curat, statiunea balneo-climaterica beneficiaza de opt izvoare de apa minerala, atestate inca din anul 1770. Alte statiuni sunt Valea Vinului, Colibita si Piatra Fantanele (aceasta din urma este foarte populara iarna, deoarece are partii de schi).

Biserica este una din cele mai importante institutii din Romania, astfel ca ea este bine reprezentata in fiecare judet al tarii. Asadar, Bistrita-Nasaud nu se lasa mai prejos, in judet putand fi vizitate numeroase lacasuri de cult, cu o istorie impresionanta, amintim Catedrala Ortodoxa din Bistrita, Manastirea Nuseni, Manastirea de la Vad si Manastirea Piatra Fantanele. Celelalte religii au si ele lacasurile lor: Biserica Evanghelica din Bistrita, Biserica reformata din Nimigea de jos, Sinagoga din Bistrita etc.

casa memoriala george cosbuc
fabrikadecase.com Casa memoriala George Cosbuc

Cultura este reprezentata de casele memoriale ale lui Andrei Muresanu (Bistrita), George Cosbuc (localitatea Cosbuc), Liviu Rebreanu (localitatea cu acelasi nume), dar si de muzee, precum Muzeul Judetean Bistrita-Nasaud (in interiorul caruia se gaseste cea mai complexa si bogata colectie de concretiuni grezoase din intreaga lume), Muzeul de Arta Comparata (Sangeorz-Bai), Muzeul Graniceresc Nasaudean si altele.

Pestera Izvorul Tausoarelor
Pestera Izvorul Tausoarelor patricianegrea.ro

Printre obiectivele turistice de vizitat in judetul Bistrita-Nasaud se numara si cele naturale. Judetul este bogat in pesteri, lacuri si rezervatii naturale. Turistii pot vizita Pestera Izvorul Tausoarelor (cea mai adanca din Romania), Pestera Grota Zanelor, Pestera Jgheabul lui Zalion (cea mai denivelata si cea mai dificila pestera din tara), lacurile glaciare Lala Mare si Lala Mic, Lacul Zagra, Rezervatia mixta “Ineu – Lala”, Parcul dendrologic Arcalia (cuprinde mai mult de 150 de specii de copaci din intreaga lume), Rezervatia “Rapa cu papusi”, Poiana cu narcise de la Mogoseni, Rezervatia “Rapa Verde” si altele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.