Situat in sud-estul Transilvaniei, judetul Brasov este unul din cele mai populare judete ale Romaniei, turistii avand la dispozitie o sumedenie de obiective turistice de vizitat, dar si numeroase oportunitati de agrement. Judetul este cunoscut pentru castelele si cetatile sale: Castelul Bran (despre care se spune ca e castelul lui Dracula), Cetatea Feldioara, Cetatea Rasnov, Cetatea Rupea etc.
Judetul Brasov se invecineaza cu judetele Mures si Harghita (in nord), Prahova, Arges si Dambovita (in sud), Covasna (in est), Buzau (in sud-est) si Sibiu (in vest). Cu o suprafata de 5.363 km², adica 2,3% din suprafata totala a Romaniei, Brasov este alcatuit din regiunile istorice Tara Fagarasului, Tara Barsei si Altland (zona dintre Hartibaciu si Olt, in care s-au dezvoltat sasii).
Datorita reliefului, judetul Brasov este plin de turisti, in orice moment al anului. Muntii Bucegi, versantul Nordic al Muntilor Fagarasi, Masivul Piatra Mare, Muntii Ciucas si Masivul Postavaru atrag pasionatii de drumetii fie ca e vara sau iarna. Clima temperat-continentala ajuta si ea, iar faptul ca pe Varful Omu se inregistreaza, in fiecare an, cea mai ridicata medie de precipitatii din tara (adica 1.346 mm), respectiv cea mai joasa temperatura medie, nu ii sperie pe cei care vor sa exploreze aceste tinuturi.
Conform descoperirilor arheologice, judetul Brasov a fost pentru prima data locuit in perioada 60.000 – 40.000 i.Hr. De atunci, asezarile umane au fost prezente permanent – arheologii au descoperit urme si obiecte (podoabe, vase de lut, arme, unelte agricole, monede si altele) care dateaza din epoca pietrei cioplite, apoi din neolitic, din epoca bronzului si din epoca fierului. In timpul Daciei, teritoriul era ocupat de asa-numitii daci cumidavensi, al carui centru se afla la Cumidava (Rasnovul de astazi). Dacii au reusit sa duca o viata infloritoare, lucru care a continuat chiar si dupa cucerirea provinciei de catre Imperiul Roman. Mai mult, romanii au construit castre romane, drumuri si au intarit infrastructura.
Dupa retragerea aureliana, teritoriul de astazi al judetului Brasov a fost ocupat de diverse populatii migratoare, insa poporul care a lasat in urma o mare influenta a fost cel slav. Mai tarziu, intre secolele X – XI, s-au pus bazele primelor formatiuni politice. Intai a fost ducatul lui Kean, care a fost, insa, cucerit de regele Stefan al Ungariei. Maghiarii au fost stapani peste locuri pentru cateva secole, insa abia dupa anul 1200 au reusit sa ii colonizeze pe sasi, teutoni si secui. Brasovul se mandreste cu faptul ca Negru Voda, cel care a pus bazele Tarii Romanesti, era originar din Tara Fagarasului.
Astazi, judetul Brasov este alcatuit din patru municipii (Brasov, resedinta de judet, Fagaras, Codlea si Sacele), cinci orase (Rasnov, Predea, Zarnesti, Rupea si Victoria) si 43 de comune. Tara Fagarasului este zona aflata de-a lungul cursului mijlociu al Oltului, fiind impartita de judetele Sibiu si Brasov. Centrul sau se afla la Cetatea medievala Fagaras (aflata in orasul cu acelasi nume), construita la sfarsitul secolului al XIV-lea. Cetatea s-a conservat foarte bine, iar astazi adaposteste Biblioteca Municipala si Muzeul Tarii Fagarasului. Tot in acest tinut istoric se afla si Manastirea Sambata de Sus, considerata cea mai frumoasa manastire brancoveneasca, ctitorita de Constantin Brancoveanu (1698) si apoi de regele Mihai I.
O alta regiune istorice importanta a judetului Brasov este Tara Barsei (sau Depresiunea Brasovului). Numele sau provine de la raul Barsa si tot de la rau s-a format derivatul “barsan”, denumire data lanii lungi si aspre. Capitala tinutului este municipiul Brasov, care este, cu siguranta, cel mai vizitat loc din acest judet. Municipiul se mandreste cu foarte multe obiective turistice: Biserica Neagra (ridicata pe locul unei bazilici romane, intre 1377 si 1477), Bastionul Tesatorilor, Bastionul Graft, Bastionul Fierarilor (care au facut parte fortificatiile vechii cetati), Piata Sfatului (locul in care au loc evenimentele culturale in aer liber si locul langa care se gaseste Strada Sforii, una din cele mai inguste strazi din Europa), Poarta Ecaterinei (ridicata in anul 1559) etc.
In Brasov se afla si Rezervatia Naturala Tampa, singura rezervatie naturala din lume care se afla in centrul unui oras. Muntele Tampa vegheaza Brasovul, iar turistii care urca pe el au parte de o panorama fascinanta a orasului si, daca e senin, a Tarii Barsei.
De altfel, in judetul Brasov se gasesc multe rezervatii naturale, foarte interesante. Coloanele de bazalt de la Racos reprezinta o rezervatie geologica de 1,10 hectare, alcatuita din masive columnare din bazalt, care prezinta scurgeri de lava. Padurea Bogatii se afla in nord-estul judetului, fiind impartita de comunele Apata, Maierus si Hoghiz. Este una din cele mai importante paduri de foioase din Romania, fagul fiind specia predominanta. Insa padurea are si gorun si carpen, iar fauna este alcatuita din cerb, lup, ras si urs. Poienile cu narcise din Dumbrava Vadului sunt o adevarata incantare primavara, cand narcisele infloresc.
Aflate in comuna Sercaia, poienile imparfumeaza locul, iar zona a aparut si in ecranizarea romanului lui Sadoveanu, “Neamul Soimarestilor”. Complexul piscicol Dumbravita este una din cele mai importante rezervatii naturale ale judetului, adapostind cateva specii rare (bulbucul de munte, ligularia, mlastinita, orhidee Dactylorhiza incarnata etc). Alte rezervatii sunt Cheile Zarnestilor (preferatele drumetilor), Coltii Corbului Mare, Coloanele de bazalt de la Piatra Cioplita, Parcul National Piatra Craiului, Situl fosilifer Ormenis.
Judetul Brasov este popular in randul turistilor atat vara, cat si iarna. Statiunile Poiana Brasov si Predeal sunt preferatele amatorilor de schi si ai sporturilor de iarna, in general. Poiana Brasov a fost declarata, in urma cu cativa ani, cea mai ieftina statiune de schi din lume, fapt ce a atras turisti din toata Europa. Desi cei mai multi romani se plang de conditiile pe care le ofera partiile din tara, strainii sunt mai mult decat incantati cand vin aici, deoarece serviciile sunt mai ieftine ca in alte tari cunoscute pentru practicarea sporturilor de iarna. Mai mult, cu toate ca exista numeroase hoteluri si pensiuni, multi turisti opteaza pentru serviciile localnicilor, care sunt gata oricand sa-si puna casa la dispozitia lor.
Cu alte cuvinte, judetul Brasov le are pe toate si nu e de mirare de ce romanii si strainii se inghesuie sa-l viziteze. In plus, foarte multi prefera sa opteze pentru educatia din Brasov, municipiul fiind cunoscut si pentru universitatile sale.