Unul din amfibienii foarte comuni in Insulele Solomon este broasca cu corn din Insulele Solomon – o specie nativa din arealul impadurit al acestor insulele ce prefera mai ales zonele degradate, umede, solurile specifice padurilor tropicale.
Are un aspect foarte interesant asemanator oarecum cu o specie tropicala din sud-estul Asiei renumita pentru capacitatea sa de a se camufla in mediul in care traieste si care este numita broasca cu corn asiatica (Megophrys montana). Poate fi observata la altitudini de pana la 700 m, dar nu apare deloc in Papua Noua Guinee, insulele Buka, Makira si Bougainville.
Exemplarele adulte au lungimea corpului de 5-8 cm, iar coloritul in nuante maronii si aspectul exterior cu numeroase cute sau pliuri subtiri ce se intind atat pe cap cat si de-a lungul corpului ii creeaza un camuflaj aproape perfect in vegetatia de pe sol, ea fiind foarte greu de detectat pe fundalul frunzelor in nuante verzi-ruginii.
Are capul relativ mic si turtit, iar botul triunghiular cu varful ascutit. Ochii sunt mari si proeminenti, au irisul de culoare inchisa si sunt pozitionati deasupra capului astfel incat ii ofera o vedere foarte buna a imprejurimilor. Deasupra lor apar doua coarne destul de bine evidentiate orientate in sus de la care vine si numele de broasca cu corn din Insulele Solomon.
Particularitatea acestei specii consta in faptul ca are pe maxilarul inferior cateva proeminente osoase asemanatoare dintilor si care o ajuta la prinderea si tinerea prazii. Masculul se diferentiaza de femela prin faptul ca are corpul mai mic dar ,,coltii” mai mari. Membrele anterioare sunt mult mai mici decat cele posterioare, toate terminate cu degete lungi prevazute cu discuri adezive care ii ofera o buna aderenta pe suprafetele oblice sau verticale.
Aceasta specie este predominant terestra, activa mai mult in timpul noptii, iar reproducerea se realizeaza in sezonul ploios. Atunci pot fi auzite cantecele masculilor – stridente si groase – prin care ei isi ademenesc femele pentru a se imperechea.
Femelele isi depun ouale sub forma unor gramajoare mari in stratul de vegetatie umeda aflat in stare de putrefactie de pe sol sau la baza copacilor, iar dupa o perioada destul de scurta de incubatie are loc eclozarea acestora si aparitia unor broaste asemanatoare adultilor in miniatura.
Broasca cu corn din Insulele Solomon are denumirea stiintifica de Ceratobatrachus guentheri, face parte din ordinul Anura, familia Ranidae si nu este o specie in pericol de disparitie. Poate fi crescuta si in conditii de captivitate intr-un terariu spatios, ca animal de companie.
Video – Broasca cu corn din Insulele Solomon (Ceratobatrachus guentheri):