Broasca din Lacul Titicaca (Telmatobius culeus), dupa cum ii spune si numele, este o specie care traieste in Lacul Titicaca – inconjurat de Anzii Cordilieri, din America de Sud.

Telmatobius-culeus.jpgAceasta broasca s-a adaptat perfect la un mediu de viata destul de aspru, in apele reci si cu putin oxigen din acest lac cu apa dulce situat la altitudinea de 3821 m. Are membrele anterioare scurte cu degete prevazute cu gheare ascutite si membrele posterioare mult mai lungi cu membrane interdigitale care o ajuta la inot. Reuseste sa se scufunde cu mare usurinta, deoarece are plamanii foarte mici, la ea respiratia realizandu-se mai mult prin piele. Pliurile si ridurile mari de pe piele sporesc afluxul de oxigen, iar schimbul de gaze se face foarte bine. La aceasta specie apar multe vase de sange si hematii, iar procentul de hemoglobina este foarte mare, comparativ cu al altor specii de amfibieni.

Aspectul sau general este foarte interesant, are corpul acoperit de piele cu numeroase riduri proeminente, mai ales pe partea dorsala, pe abdomen si picioare. Coloritul poate fi gri, verde-masliniu sau maroniu, cu diferite pete albicioase, maro sau negre, care ii creeaza o infatisare marmorata. Pe partea ventrala coloritul este de obicei de culoare deschisa galbena, crem-portocalie.

Citește și:  Vulturul-curcan (Cathartes aura), o pasăre de pradă parțial migratoare

Broasca-din-Lacul-Titicaca.jpgLa maturitate poate atinge lungimea corpului de 8-12 cm, in cazuri exceptionale chiar si mai mult. Astfel aceasta broasca este considerata una dintre cele mai mari specii din acest gen, fiind numita broasca gigant Titicaca. Are un mod de viata exclusiv acvatic, iar hrana ei consta din viermi, pesti mici, mormoloci si melci de apa. Perioada de imperechere este in lunile de vara, iar reproducerea se realizeaza intotdeauna in apa.

Broasca din Lacul Titicaca face parte din ordinul Anura, familia Leptodactylidae. Deseori aceasta broasca este capturata in plasele pescarilor, picioarele ei sunt considerate o delicatesa de catre populatia indigena, care traieste in apropierea lacului. De asemenea, un numar mare de larve si broaste adulte sunt distruse de poluarea mediului, dar si de pestii rapitori care au fost introdusi in Lacul Titicaca. Astfel s-a ajuns ca numarul de exemplare sa scada foarte mult si aceasta specie sa fie clasificata de IUCN ca fiind in pericol de disparitie.

Video – Broasca din Lacul Titicaca (Telmatobius culeus):

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.