Brotăcelul uriaș (Litoria infrafrenata) este una dintre cele mai mari specii de broaște arboricole, impresionând prin dimensiunile sale și adaptabilitatea la mediul tropical. Originar din pădurile umede ale Noii Guinee și nord-estul Australiei, acest amfibian fascinant se distinge prin pielea sa verde-măslinie și ochii mari, caracteristici ce îi conferă un aspect distinctiv.
Populează copacii în zonele de grădini și păduri, adaptându-se bine la mediul nocturn, iar în perioada de reproducere depune sute de ouă în apă. Brotăcelul uriaș este o specie emblematică, cunoscută pentru adaptabilitatea sa și semnificația ecologică în habitatele tropicale.
Habitatul și distribuția brotăcelului uriaș
Brotacelul urias (Litoria infrafrenata) face parte din ordinul Anura, familia Hylidae si este una dintre cele mai mari specii de hilide. Arealul acestei specii cuprinde Noua Guinee si regiunile din nord-estul Australiei.
Este o broasca tropicala, considerata cea mai mare din Australia si una dintre cele mai mari broaste arboricole din lume. Un exemplar adult poate ajunge pana la 10-14 cm lungime. Femela este mai mare decat masculul. Speranta de viata este de 10 ani.
Caracteristicile fizice și adaptările brotăcelului uriaș
Pielea brotacelului urias este acoperita cu negi de culoare verde-maslinie, iar de-a lungul buzei inferioare prezinta o dunga alba caracteristica. Uneori, datorita temperaturii si mediului inconjurator, spatele brotacelului poate avea o nuanta maronie. De asemenea, se remarca prin ochii uriasi si degetele de la picioare latite formand discuri adezive mari cu care se prinde de scoarta copacilor.
Populeaza gradinile si padurile, se hraneste mai mult noaptea cu diferite insecte si nevertebrate. Peste zi brotaceii stau ascunsi in coroana copacilor, printre frunze si flori, iar noaptea coboara pentru a se scalda in apa. Habitatul lor este in general predominant terestru.
Comportamentul de reproducere și ciclul de viață
In perioada de imperechere, primavara si vara, adultii coboara din copaci, femela depune aproximativ 400 de oua in apa. Mormolocii ies dupa opt saptamani.
Nu este indicat sa se tina in mana acest brotacel deoarece imediat apare o senzatie de usturime, provocata de secretia glandelor de pe pielea acestuia.
Brotacelul urias nu este o specie pe cale de disparitie, tropicele avand un numar enorm de mare de asemenea forme arboricole.
Relația brotăcelului uriaș cu mediul înconjurător și rolul său în ecosistem
Litoria infrafrenata contribuie semnificativ la echilibrul ecologic din pădurile tropicale. În calitate de prădător nocturn, brotăcelul uriaș ajută la controlul populațiilor de insecte și alte nevertebrate, prevenind eventualele infestări dăunătoare pentru vegetație.
În timpul ciclului său de viață, brotăcelul devine o parte vitală în lanțul trofic, mormolocii săi fiind o sursă de hrană pentru alte specii acvatice, în timp ce adulții sunt vânați de păsări mari și mamifere prădătoare. Interacțiunile sale cu mediul contribuie la menținerea diversității în zonele tropicale, iar existența sa asigură un impact pozitiv în ecosistem.
Video – Brotacelul urias (Litoria infrafrenata):