Broasca uriasa (Cyclorana australis) este o specie de broasca raioasa gigant, cu lungimea corpului de 7-10,5 cm care s-a adaptat foarte bine la regiunile secetoase din nordul Australiei. Are capacitatea de a supravietui relativ usor in locurile uscate timp de cateva zile, isi sapa gropi in pamant si se inchide intr-un fel de cocon realizat din mucus si straturi de piele naparlita.
De asemenea, la aceasta broasca este interesant modul ei de a-si stoca apa sub piele, in cavitatile corpului si in vezica urinara. Aceasta particularitate o ajuta sa reziste bine perioade lungi de timp pe seceta, in coconul rezistent ce ii protejeaza corpul. Aborigenii au obiceiul sa foloseasca aceste broaste pentru a-si potoli setea, ei beau apa curata stoarsa din corpurile lor.
Broasca uriasa este un animal nocturn care isi petrece ziua ingropata in pamant, iar noaptea vaneaza insecte, gandaci, termite, lacuste si alte mici vertebrate si nevertebrate. Are corpul indesat si robust, gatul scurt si gros, capul mare si botul putin alungit. Gura este mare cu deschidere larga, ochii mari si proeminenti ii asigura o acuitate vizuala excelenta, timpanele sunt mari si pozitionate in spatele ochilor.
Pe partea dorsala a corpului pielea are un colorit ce variaza de la maroniu la gri, cu dungi si pete maro-inchis pe partile laterale, iar pe partea ventrala este albicioasa. Membrele posterioare sunt mari, musculoase si mai lungi decat cele anterioare si se termina cu degete lungi si subtiri.
In sezonul ploios boastele uriase devin foarte active, isi cauta hrana preferata care acum se gaseste din abundenta si se pregatesc de imperechere. In aceasta perioada masculii se aduna in grupuri numeroase in baltile formate in urma ploilor si emit sunete puternice de chemare a femelelor.
Dupa imperechere fiecare femela depune un numar foarte mare de oua, ce poate ajunge la 7000. Dupa cateva zile ouale eclozeaza si apar mormolocii care isi continua dezvoltarea si dupa o perioada de cateva saptamani ajung la varsta adulta.
Broasca uriasa face parte din ordinul Anura, familia Hylidae. Nu este o specie pe cale de disparitie.