Cand spui sau scrii “Bucuresti”, te gandesti la capitala Romaniei, si, in acelasi timp, la cel mai populat oras, cel mai mare centru comercial si cel mai mare centru industrial din tara. Orasul este considerat nucleul Romaniei, locul in care au loc cele mai interesante evenimente si locul in care obiectivele turistice sunt nenumarate si diversificate.
Bucurestiul a fost mentionat pentru prima data in anul 1459, devenind capitala Romaniei in 1862. In ceea ce priveste etimologia numelui sau, exista mai multe variante. In secolul al XVII-lea, Evliya Celebi, un calator oriental cunoscut, scria in memoriile sale, in urma unei vizite in oras, ca numele provine de la Ebu-Karis, fiul lui Gebel-ul Himme din tribul Beni-Kureis. Numele sau ar fi derivat in Bukris si apoi in actualul Bucuresti. Tot in acel secol, intr-o carte, se mentiona ca numele provine de la “Bukovie”, denumire data padurilor de fag din jurul asezarii.
Insa cea mai cunoscuta legenda este cea a lui Bucur, un cioban despre care se spune ca ar fi pus bazele Bucurestiului de astazi. Numele ciobanului (despre care unii afirma ca ar fi fost, de fapt, un nobil) a fost prima data mentionat de un calugar franciscan, iar apoi a aparut intr-o carte publicata in Londra, in anul 1820. In anul 1835, Bucur a fost mentionat intr-un manual de geografie. “Bucur” este un cuvant de proveninenta daca, tradus prin “bucurie”.
Supranumit si “Micul Paris”, orasul Bucuresti este impartit in sase sectoare, avand acelasi nivel administrativ ca orice alt judet din Romania. Teritoriul sau a fost locuit, conform descoperirilor arheologice, inca din paleolitic si neolitic. Cu toate acestea, prima atestare documentara dateaza din 1459, cand Vlad Tepes a intarit o mosie, printr-un act, unor boieri. Un secol mai tarziu, localitatea a devenit cunoscuta datorita Bisericii Domnesti, ridicata de domnitorul Mircea Ciobanul – biserica este cel mai vechi lacas religios de pe teritoriul Romaniei, lacas care si-a pastrat forma initiala.
In secolul al XVII-lea (anul 1659), domnitorul Gheorghe Ghica face din Bucuresti capitala Tarii Romanesti, inlocuind Targoviste, care era, din punctul de vedere al turcilor, prea departe de zona de campie si de Dunare. Faptul ca a devenit capitala nu a adus decat beneficii: s-au pavat drumurile cu piatra, s-au pus bazele Academiei Domnesti (prima institutie de invatamant superior), au aparut Palatul Mogosoaia (ridicat de domnitorul Constantin Brancoveanu, in anul 1702) si Spitalul Coltea (ridicat, in 1704, din initiativa lui Mihail Cantacuzino) si multe altele. Economia a cunoscut o perioada infloritoare, avand in vedere ca numarul mestesugarilor crestea pe an ce trecea, iar numarul locuitorilor explodase, pe masura ce autoritatile aduceau oameni din toata regiunea Munteniei.
Ca orice capitala care se respecta, si in Bucuresti au aparut o serie de institutii, acestea sporind prestigiul orasului ce a fost numit “Micul Paris”, gratie asemanarii cu capitala statului francez. Astfel, au fost puse bazele Teatrului National (astazi, poarta numele dramaturgului Ion Luca Caragiale, cladirea datand din anul 1973, fiind, in 2012, modificata), Filarmonicii(poarta numele compozitorului George Enescu, sediul sau regasindu-se in Ateneul Roman), Universitatii din Bucuresti (a fost fondata in anul 1864 si inca este una din universitatile de referinta ale tarii), Banca Nationala (infiintata in anul 1880), Ateneul Roman (construit in perioada 1886 – 1888, in stil neoclasic si ecletic, dupa planurile lui Albert Galleron), Gradina Botanica (poarta numele lui Dimitrie Brandza, cel care a fondat-o, si a fost amenajata in perioada 1884 – 1891, dupa planurile arhitectului peisagist Louis Fuchs) si altele. Pana la venirea regimului comunist la putere, Bucurestiul facea parte din judetul Ilfov, insa apoi a fost individualizat.
Orasul Bucuresti este unul din cele mai interesante orase din Romania, in ceea ce priveste obiectivele turistice de vizitat. Cladirile sale sunt unele din cele mai impunatoare din tara, iar Casa Poporului este un exemplu elocvent: construita incepand cu anul 1983, este cea mai grea cladire din lume, cea mai scumpa cladire administrativa si cea mai mare cladire administrativa, ca suprafata, pentru uz civil din intreaga lume.
Parcurile bucurestene sunt unele din cele mai aglomerate parcuri din tara – mai ales vara, Parcul Herastrau (187 de hectare), Parcul Cismigiu (13 hectare), Parcol Carol (36 de hectare) si Parcul Tineretului (200 de hectare) devin neincapatoare. Pe langa spatiile verzi, ele ies in evidenta si prin numeroasele monumente istorice pe care la gazduiesc: Monumentul ridicat in memoria ostasilor francezi cazuti in Primul Razboi Mondial (Parcul Cismigiu), Fantana Cantacuzino, Monumentul Eroului Necunoscut (Parcul Carol) si multe altele.
Tot in Bucuresti se gasesc unele dintre cele mai importante si mai reprezentative muzee din Romania. Orasul este sediul Muzeului National de Arta al Romaniei (fondat in anul 1947, sediul sau se afla intr-o cladire ce dateaza din 1937, ale carei planuri au fost realizate de arhitectul Nicolae Nenciulescu), Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti” (infiintat in anul 1936, la initiativa sociologului si folcloristului al carui nume il poarta), Muzeul National de Istorie a Romaniei (infiintat in 1970, este considerat cel mai important muzeu din Romania, avand in vedere ca exponatele sale prezinta istoria tarii), Muzeul National de Istorie Naturala “Grigore Antipa” (a luat fiinta in 1834, iar astazi are mai mult de 2 milioane de exponate zoologice, etnografice, paleontologice, minerale si roci) si al multor alte muzee (sunt cateva zeci de muzee si case memoriale in acest oras).
O alta categorie interesanta in ceea ce priveste obiectivele turistice de vizitat in Bucuresti este reprezentata de palate. Desi se afla la 15 kilometri de centrul orasului, in comuna Mogosoaia (judetul Ilfov), Palatul Mogosoaia nu trebuie ratat cand vine vorba de vizitarea capitalei Romaniei. Construit intre 1698 – 1702, palatul a fost al lui Constantin Brancoveanu, fiind in posesia familiei acestuia timp de 120 de ani.
Caracterizat prin stilul brancovenesc (sau renascentist romanesc), monumentul arhitectural este compus din cladirea principala, curtea cu turnul de veghe, Biserica “Sfantul Gheorghe”, casa de oaspeti, ghetaria, bucataria (cuhnia) si cavoul familiei Bibescu. Alte palate sunt Palatul Voievodal (aflat in incinta Curtii Vechi), Palatul Stirbei (construit, in 1864, de Alexandru Barbu Stirbei, astazi sediu al unui hotel-restaurant de lux), Palatul Ghica-Tei (construit de Grigore Dimitrie Ghica, in 1822, in stil neoclasic), Palatul Sutu (construit de postelnicul Costache, intre 1833 si 1835), etc.
Religia si credinta sunt si ele bine reprezentate, Bucuresti avand cateva zeci de biserici si manastiri, iar cea mai cunoscuta va fi, cel mai probabil, Catedrala Mantuirii Neamului Romanesc. Alte lacasuri religioase celebre din capitala Romaniei sunt Biserica Bucur (se spune ca ar fi fost intemeiata de ciobanul Bucur, cel care ar fi infiintat si orasul, insa specialistii inca nu au reusit sa identifice pana acum data exacta a construirii ei), Manastirea Antim (poarta numele ctitorului sau, ierarhul Antim Ivireanul, si a fost construita in anul 1715, fiind o manastire de calugari), Manastirea Radu Voda (ctitorita, in perioada 1568 – 1777, de Alexandru al II-lea Mircea).
Astfel, orasul Bucuresti este unul din cele mai fascinante orase din Romania si nu degeaba este capitala tarii. Este genul de loc in care toate pasiunile si preferintele se intalnesc, satisfacandu-i chiar si pe cei mai pretentiosi oameni.