Bungee jumping (sau bungy jumping), saltul cu coarda elastica, legata de glezne sau de umeri, a devenit, in ultimii ani, un sport extrem (desi termenul cel mai potrivit ar fi “distractie”, deoarece nu necesita nici un fel de antrenament) deosebit de apreciat de iubitorii de senzatii tari. O astfel de activitate a luat amploare incepand cu anii 1980, dar sursa de inspiratie se afla intr-un ritual pe care locuitorii din Vanuatu, o insula din sud-vestul Oceanului Pacific, il practica de peste 2000 de ani. Acest rit initiatic marcheaza, la populatia respectiva, trecerea la varsta adulta si consta intr-o saritura facuta dintr-un fel de turn din lemn, de 25 de metri inaltime, in anotimpul « cartofilor dulci ».

Bungee jumping1

Tanarul care trebuie sa isi arate puterea, curajul si abilitatea este legat de picioare doar cu doua liane, putin mai scurte decat inaltinea turnului, astfel incat persoana respectiva aproape ca atinge solul in saritura. Daca lianele se rup, accidentul poate fi mortal. O legenda a locului relateaza ca, in timpurile vechi, o tanara din Vanuatu era urmarita de sotul ei, pentru a o pedepsi, din pricina unei crize de gelozie. Femeia s-a urcat in varful unui copac, dar nici acolo nu si-a gasit scaparea si, atunci, ea s-a aruncat in gol. Sotul ei, desi, furios, nu putea concepe, totusi, ca sotia sa ar putea muri si atunci s-a aruncat si el, pentru a o salva. Tanara s-a prins de o liana si a scapat, dar barbatul gelos si-a gasit sfarsitul.

Se pare ca ritualul din insula i-a entuziasmat, in anii 1970, pe tinerii de la Oxford University, membri ai « Dangerous Sports Club », incat au dezvoltat o noua varianta, cu legaturi din cauciuc, in loc de liane. Altii spun ca popularizarea acestui sport extrem i se datoreaza lui A.J. Jackett, din Noua Zeelanda. In Europa, primul salt cu coarda elastica a fost facut de David Kirke, la 1 aprilie 1979, de pe Podul Clifton, din Bristol (in sud-vestul Marii Britanii). In 1988, s-a infiintat primul centru european de bungee jumping, la Ponsonnas, in Isere (Franta).

Astazi, bungee jumping-ul se practica in diverse locuri, sariturile facandu-se de pe poduri, turnuri, baloane cu aer cald, macarale, elicoptere, teleferice, turnuri de televiziune etc., in totala securitate. Nenumarate puncte turistice sunt amenajate in acest sens, printre cele mai cunoscute, in lume, fiind: Barajul Verzasca, din Elvetia (220 metri), podul Artuby – Franta (182 metri), Podul Río Cofio, din Madrid (65 metri), Bloukrans Bridge, Africa de Sud (216 metri), Royal Gorge Bridge, SUA (321 metri), Turnul Macau, China (233 metri) – cel mai inalt punct din lume pentru  bungee jumping etc.

Bungee jumping11

In Romania, bungee jumping se poate face la Barajul Vidraru (Arges), de la 166 metri, si in Cheile Rasnoavei, 140 metri, acestea ocupand locul al doilea, respectiv al patrulea, ca inaltime, in Europa.

Cei care practica bungee jumping spun ca o astfel de activitate este cea mai frumoasa victorie pe care o poate repurta cineva, fata de sine insusi, invingandu-si frica si incercand emotii, bucurie, dorinta de a repeta experienta. Asadar, indrazniti !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.