Calendarul este un sistem de impartire a timpului in perioade convenabile de zile, luni si ani. Sistemul folosit in cele mai multe parti ale lumii este calendarul gregorian. Ziua si anul sunt bazate pe timpul solar. O zi este egala cu durata de timp necesara pentru ca Pamantul sa faca o revolutie completa in jurul axei proprii. Un an este timpul aproximativ necesar pentru ca Pamantul sa faca o rotatie completa in jurul soarelui. O luna era initial durata de timp necesara pentru ca Luna sa treaca prin toate fazele sale in timp ce orbita in jurul Pamantului. Aceasta perioada lunara de aproximativ 29,5 zile a fost inlocuita in majoritatea sistemelor calendaristice cu o luna ceva mai lunga, pentru ca fiecare luna sa cada in timpul aceluiasi anotimp in fiecare an. Saptamana nu depinde de miscarile Pamantului sau ale Lunii, sau de altceva legat de natura. Este o diviziune arbitrara de timp dezvoltata pentru comoditate.

Usoara inexactitate a anului iulian a dus la pierderea a trei sferturi de zi intr-un secol. In anul 1582, echinoctiul de primavara a cazut in ziua de 11 martie, in loc de 21 martie. Prin urmare, Papa Grigorie al-XIII-lea a decretat ca ziua ce urmeaza zilei de 4 octombrie 1582 sa fie ziua de 15 octombrie, in loc de 5 octombrie. Pentru a evita dificultati pe viitor, acesta a decretat de asemenea ca ultimul an al fiecarui secol va fi un an bisect numai daca acel an poate fi impartit la 400. In consecinta, anul 1600 a fost un an bisect, insa 1700, 1800 si 1900 au avut doar 365 de zile. Anul 2000, in calendarul gregorian, a fost un an bisect cu 366 de zile.

Calendarul gregorian a fost adoptat cu usurinta in tarile romano-catolice. Au urmat si alte tari, iar in timp acest calendar a devenit universal pentru masurarea timpului. In 1752, cand Anglia a adoptat acest calendar, diferenta dintre calendarul iulian si cel gregorian era de 11 zile. Prin urmare, un act al Parlamentului a decretat ca ziua care urmeaza dupa 2 septembrie 1752 va fi 14 septembrie, in loc de 3 septembrie. In acelasi timp, Anglia a schimbat ziua in care avea loc Anul Nou, de pe 25 martie pe 1 ianuarie. Calendarul gregorian este mentionat ca fiind Stil Nou (S.N.), iar calendarul iulian ca Stil Vechi (S.V.).

Papa Grigorie al-XIII-le si calendarul gregorian, Foto: infinity-codes.net
Papa Grigorie al-XIII-le si calendarul gregorian, Foto: infinity-codes.net

In ceea ce priveste relatia sa cu anotimpurile, calendarul gregorian este aproape de perfectiune. Avand in vedere ca din fiecare 400 de ani, 97 de ani sunt bisecti, durata medie a anului este cu aproximativ 26 de secunde mai mare decat diferenta unui an solar o data la 3323 de ani. S-a sugerat ca anul 4000 si urmatoarele secole care pot fi impartite la 4000 sa fie lasati ca ani obisnuiti, mai degraba decat sa fie facuti ani bisecti. Daca aceasta sugestie ar fi urmata, ar trece 20 000 de ani pana cand calendarul ar fi din nou cu o zi mai lung.

Cu toate acestea, calendarul gregorian are si el deficientele lui. Lunile variaza in lungime, de la 28 de zile pana la 31 de zile. In plus, cele sase luni din ianuarie pana in iunie au 181 sau 182 de zile, in timp ce a doua perioada de sase luni, din iunie pana in decembrie, are 184 de zile. Diviziunile trimestriale ale lunilor sunt de asemenea inegale: primul trimestru are 90 sau 91 de zile, al doilea trimestru are 91 de zile, iar trimestrele trei si patru au fiecare cate 92 de zile. In cele din urma, nici anii, nici lunile (in afara de februarie in anii obisnuiti) nu pot fi impartiti exact in saptamani. Aceste diviziuni neregulate sunt deosebit de enervante in lumea afacerilor.

Citește și:  Orbita Lunii si fazele acesteia

Reformarea calendarului gregorian

Au fost facute multe sugestii pentru reformarea calendarului. Urmatoarele trei sugestii sunt cele care au fost luate in considerare la modul cel mai serios: calendarul cu 13 luni, calendarul lumii, calendarul vesnic. Calendarul cu 13 luni este o versiune revizuita a unui calendar propus pentru prima oara in 1849 de catre filozoful francez, Auguste Comte. Acest calendar imparte anul in 13 luni de cate 28 de zile. Luna in plus, numita Sol, se afla intre iunie si iulie. Intrucat acest sistem ii da anului doar 364 de zile, o zi speciala (Ziua Sfarsitului de An) este plasata intre 28 decembrie si 1 ianuarie. Aceasta zi nu apartine unei saptamani sau luni. La fiecare patru ani, o zi similara este introdusa intre iunie si sol. Fiecare luna incepe duminica si se incheie sambata. Acest plan este numit si calendarul international fix.

Calendarul Gregorian , Foto: timeanddate.com
Calendarul Gregorian , Foto: timeanddate.com

Calendarul lumii, deasemenea propus pentru prima data in secolul 19, nu a primit prea multa atentie pana dupa Primul Razboi Mondial. Acest calendar pastreaza sistemul de 12 luni. Prima luna a fiecarui trimestru contine 31 de zile, iar celelalte doua luni au fiecare cate 30 de zile. Fiecare trimestru incepe duminica si fiecare trimestru are acelasi numar de zile lucratoare. Ziua Sfarsitului de An este plasata intre decembrie si ianuarie, iar ziua anului bisect este plasata intre iunie si iulie. Aceste doua zile ar fi sarbatori aflate in afara saptamanii de sapte zile, la fel ca in calendarul cu 13 luni.

Propus pentru prima oara in 1919 de catre Willard E. Edwards, calendarul vesnic este un sistem de 12 luni similar cu cel din calendarul lumii, cu exceptia catorva detalii. Fiecare trimestru are 91 de zile – primele doua luni au fiecare cate 30 de zile, iar a treia luna are 31 de zile. Saptamana incepe lunea, in loc de duminica, iar fiecare trimestru incepe lunea si se incheie duminica. Ziua in plus din fiecare an este Anul Nou, care cade intre 31 decembrie si 1 ianuarie. Deocamdata oamenii raman la calendarul gregorian, fiindca acesta functioneaza cel mai bine. Totusi, nu este exclusa posibilitatea ca pe viitor sa se faca anumite modificari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.