- Calul de mare, denumit stiintific Hypocampus Hypocampus face parte din categoria pestilor, fiind in cele din urma tot o specie de peste, desi are cu totul alta forma fata de „fratii” sai inotatori.
- Calul de mare respira asemeni pestilor, deci prin intermediul branhiilor, el fiind din punct de vedere morfologic asemanator pestilor. De fapt ceea ce ii deosebeste este in cele din urma doar forma. Trasaturile de baza sunt aceleasi.
- Faptul ca seamana cu un cal la infatisare a oferit in cele din urma si denumirea acestei specii de peste.
- Calutul de mare traieste acolo unde sunt foarte multi corali, in special la adancimi destul de mari, in mari, unde se pot gasi si alge.
- Ei au un mod curios de a se deplasa si anume se prind cu coada de alge.
- O alta curiozitate a acestor pesti este si faptul ca masculii sunt cei care dau nastere la micii caluti de mare, deci ei sunt purtatorii de oua, dupa ce femela cal de mare a depus peste 1500 ca numar, intr-o punga pe care o are masculul, creata special pentru a-i servi in aceasta sarcina.
- „Puii” de cal de mare iau nastere in maxim 6 saptamani si minim 4 saptamani, insa curios este faptul ca intregul proces dureaza destul de mult, pana la chiar doua zile.
- Puii din aceasta specie sunt foarte micuti cand se nasc, ei au maxim un centimetru lungime, insa infatisarea lor este identica cu cea a parintilor. Totusi puii, oricat de mici sunt si de sensibili au uimit toti cercetatorii, deoarece au fost observati ca fiind foarte puternici, deoarece reusesc sa supravietuiasca in cele mai drastice conditii, considerati adevarati supravietuitori.
- Aceste animale au gura de o dimensiune foarte mica, statura lor este destul de verticala, se misca lent, chiar si atunci cand sunt nevoiti sa mearga dupa harana.
- Caii de mare mananca mai mult ierburi din mare, iar atunci cand se hranesc ei se agata cu coada din spate, care are forma unei spirale, de ceea ce vor sa consume. Nu au obiceiul de a fugi dupa hrana asa cum au putut fi observati pestii ca o fac.
- Aceste specii de peste au o aparenta adorabila, insa sunt si foarte buni maestri ai deghizarilor. In plus ei se pot ascunde, sau mai degraba se pot camufla, deoarece au acea culoare specifica, care se aseamana cu cea a pietrelor, care le da avantajul de a se ascunde. Si forma lor le este de foarte mare ajutor in acest sens, avand in cele din urma conotatiile unui adevarat scut de protectie.
- Caii de mare sunt atat de celebri incat sunt si pe fata unui timbru postal, mai exact cel care are valoarea nominala de 70 de bani, ca urmare a deciziei luate de Romfilatelia, alaturi de alte animale care reprezinta fauna din Marea Neagra.
- Calutul de mare este protejat prin lege, fiind interzisa capturarea lui in scopuri comerciale. Poti sa cresti in captivitate un asemenea exemplar insa cel mai bine este sa ocolesti mai ales speciile Hyppocampus guttulatus, cunoscut ca si calul de mare comun si Hyppocampus microstephanus, cunoscut ca si calul de mare micut.
Se creeaza multe confuzii in citire a unor articole din CAUZA lipsei diacriticilor…!
Citez: „CaluTul de mare traieste acolo unde sunt foarte multi corali, in special la adancimi destul de MARI, in MARI, unde se pot gasi si alge.”
Daca tot ajungem pe site_ul „destepti.ro” – ar trebuii sa avem pretentii…!
In rest, multe articole sunt utile!