Carasul auriu (Carassius auratus) este un pește ornamental originar din China, cunoscut în întreaga lume pentru frumusețea și longevitatea sa. Acesta trăiește în ape dulci, calme, cum ar fi lacurile și râurile, dar este și unul dintre cei mai populari pești de acvariu. Cu un colorit vibrant, care variază de la portocaliu-auriu la nuanțe roșiatice, carasul auriu poate ajunge la dimensiuni impresionante și poate trăi până la 18 ani, fiind o specie ușor de întreținut în condiții optime.

Habitatul și distribuția carasului auriu

Carasul auriu (Carassius auratus) este un peste originar din China, de unde s-a raspandit mai departe in toata Europa. Traieste la adancimi de pana la 20 m, in lacuri si rauri cu apa calma.

Caracteristicile fizice ale carasului auriu

Pestele auriu salbatic are o forma asemanatoare cu cea a crapilor. Pe un fond de culoare rosie, el prezinta un luciu auriu. Pestii tineri au un colorit maroniu, cu timpul acesta devine portocaliu-rosu. Inotatoarea dorsala este inalta si lunga, ochii sunt mari, gura este fara mustati, cu buze subtiri si de forma optuza.

De regula lungimea sa variaza intre 6-25 cm, iar greutatea intre 50-300 g. Dar sunt si cazuri exceptionale cand unele exemplare pot ajunge la o lungime de cca. 40 cm si o greutate de 2,5 kg.

Reproducerea și ciclul de viață al carasului auriu

Carasul auriu este un peste prolific. Femela depune ouale pe plantele acvatice. Perioada de reproducere este primavara si vara. Masculul obisnuieste sa curteze femela un timp ce poate dura de la trei ore la cateva zile. Puii ajung adulti dupa doi ani si la dimensiunea parintilor dupa aproximativ cinci ani.

caras auriu

Dieta și îngrijirea carasului auriu în acvariu

Carasii aurii de acvariu trebuie hraniti cu nutreturi speciale, in special granule. Fulgii nu sunt indicati, deoarece plutesc la suprafata apei si in momentul cand pestele le va culege va inghiti si o cantitate mare de aer. Aceasta le poate cauza probleme. De aceea este bine sa fie hraniti de trei ori pe zi cu cantitati mai mici de alimente, astfel vor termina de mancat in cateva minute si nu apare nici problema murdaririi apei, care ii poate imbolnavi.

De asemenea, se pot da si suplimente de hrana vie, uscata sau congelata, ca de exemplu: larve de tantari, creveti saramura sau daphnia. Pentru a evita obezitatea nu este indicata hrana bogata in proteine. Apa din acvariu trebuie sa fie de 10-20ºC, pH 7, duritate medie, iar lumina cat mai apropiata de cea naturala. Carasul auriu este foarte longeviv, traieste pana la 18 ani si este unul dintre cei mai cunoscuti pesti de acvariu.

Sunt cunoscute si alte rase care se cresc in acvarii: pestii aurii cu inotatoare uriase, duble si triple, pestii aurii cu corp scurt si oviform, pestii aurii telescopici, care au pe cap ochi proeminenti etc.

Carasul auriu face parte din ordinul Cypriniformes, familia Cyprinidae.

Curiozități despre carasul auriu

Carasul auriu are o istorie îndelungată, fiind domesticit în China în urmă cu peste 1.000 de ani. Inițial, acești pești erau crescuți pentru frumusețea lor în grădinile imperiale, dar în timp au devenit populari în întreaga lume. Un fapt interesant despre carasul auriu este că poate suferi modificări de culoare în funcție de calitatea apei, de dietă și de expunerea la lumină.

Unii pești aurii pot deveni chiar mai palizi sau își pot schimba nuanțele odată cu înaintarea în vârstă. De asemenea, acești pești sunt foarte inteligenți – pot fi dresați să răspundă la stimuli, cum ar fi lumina sau sunetul, și au o memorie mai bună decât se credea anterior. Longevitatea lor este impresionantă – unii carasuri aurii din captivitate au trăit peste 20 de ani, în condiții ideale.

1 COMENTARIU

  1. Din cauza programului de lucru (7-17) oricât mi-as dori, nu-mi pot permite sa am un animal de casa – pisic sau catel… Dar am 4 carasi aurii 🙂 Din primavara si pâna târziu în toamna, cei 4 locuiesc în mini-iazul din curte; iarna, petrec concediul la mine în casa, în acvariu :)) Îi am de patru ani 🙂 Doi sunt portocalii- coral, unul galben auriu si altul – cel mai mare, albastru cu pete.

    Frumos articolul tau! 🙂 Multumesc pentru vizita!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.