Evolutia Pamantului si a vietuitoarelor care l-au locuit inca din cele mai indepartate timpuri ascunde multe mistere si naste multe semne de intrebare. Dupa aparitia amfibienilor, dezvoltarea primelor reptile a fost extrem de interesanta, demonstrand cum animalele s-au putut adapta conditiilor grele de trai, impuse de modificarile de clima existente in urma cu 330 de milioane de ani.

Astfel, primele exemplare ale acestor animale au aparut acum 330 de milioane de ani, in perioada numita Carbonifer. Cauza care a dus la evolutia acestora din amfibieni consta in schimbarea considerabila a climei, inca din Carbonifer, (perioada cuprinsa intre anii 359-299 de milioane de ani). In perioada urmatoare Carboniferului, Permian, incheiata in urma cu 251 de milioane de ani, situatia climei s-a inrautatit.

Aparitia primelor reptile, din amfibieni, este considerata o adaptare la conditiile oferite de mediile acestora de viata. Daca in Carbonifer mlastinile au inceput sa se usuce, iar clima era foarte uscata, in Permian clima devenise mult mai uscata de atat, fiind imposibil pentru unii amfibieni, dependenti de apa, sa supravietuiasca.

Totodata, clima secetoasa nu a dus doar la evolutia animalelor, ci si a plantelor, care au avut, bineinteles, de suferit, din cauza lipsei de apa, determinand aparitia de noi plante, adaptate  conditiilor secetoase care existau.

Spre deosebire de amfibieni, care erau dependenti de apa, primele reptile erau mult mai evoluate. Astfel, ele au inlocuit amfibienii care incepuse sa dispara, fiind dotate cu un corp mult mai rezistent si fiind mai bine pregatite pentru medii de viata mai dure.

primele reptile

O caracteristica importanta a acestor animale, pe care amfibienii nu o aveau, consta in invelisul rezistent cu care erau dotate ouale, care protejau embrionul si faceau posibila depunerea lor pe uscat. Fara acest invelis, amfibienii erau nevoiti sa le depuna in apa, pentru a evita deshidratarea si a se dezvolta.

Citește și:  Specii de șerpi constrictori - boa și pitoni

Nemaifiind amenintate cu deshidratarea oualelor, puteau trai in permanent ape uscat, fara a fi dependente de apa. De asemenea, acestea erau atat de bine adaptate la viata pe uscat, incat aveau capacitatea de a pastra foarte bine apa in organism, nemaifiind necesar sa traiasca in apropierea unei surse de apa. Cu o rezistenta atat de crescuta, ele s-au raspandit foarte repede pe uscat.

Reptilele au devenit un grup de animale format dintr-o mare diversitate de creaturi cu forme si dimensiuni diferite, care s-au instalat cat mai departe de apele dulci sau de mari. De altfel, ele sunt primele vertebrate care s-au adaptat vietii pe uscat.

De asemenea, sunt primele posesoare de coloana vertebrala, care au avut capacitatea de a ridica de pe sol. Aproximativ acum 200 de miloane de ani in urma, cand s-a incheiat prima parte a erei mijlocii, mezozoic, au aparut pterozaurii, acestea fiind reptile zburatoare.

Studiile privind existenta reptilelor preistorice au permis descoperirea multor aspect ale modului cum acestea au evoluat. Studiind scheletul reptilei Seymouria, oamenii de stiinta au descoperit asemanari intre animale si reptile, astfel, scheletul semana cu cel al reptilelor primitive, insa bolta craniana inchisa era specifica amfibienilor.

In sutele de milioane de ani care s-au scurs de la prima lor aparitie, aceste animale s-au dezvoltat tot mai mult, au devenit mult mai raspandite si s-au adaptat foarte bine vietii pe uscat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.