Dispariția dinozaurilor rămâne unul dintre cele mai mari mistere din istoria planetei noastre. La finalul perioadei Cretacice, în urmă cu aproximativ 65 de milioane de ani, aceste animale fascinante au dispărut brusc. De-a lungul decadelor, cercetătorii au propus mai multe teorii pentru a explica acest eveniment catastrofal. De la impactul devastator al unui meteorit la schimbările climatice extreme, aceste ipoteze încearcă să ofere răspunsuri la întrebarea: care au fost cauzele dispariției dinozaurilor?

Impactul meteoritului Chicxulub: dovezi și efecte asupra vieții pe Pământ

Desi aparitia dinozaurilor prezinta inca lucruri nedeslusite si disparitia lor naste multe semne de intrebare pentru oamenii de stiinta. Pentru a demonstra disparitia acestor creaturi la sfarsitul ultimei perioade a mezozicului, numita cretacic, cu 65 de milioane de ani in urma, este important dovedirea cauzelor adevarate, ce pot explica disparitia lor, care s-a produs dintr-o data.

Cu ajutorul fosilelor descoperite, s-a demonstrat ca pana in finalul mezozoicului, speciile acestor creaturi au scazut de la 70, 50 la 25, insa, indiferent de starea in care se afla scheletele descoperite, acestea nu determina aflarea a ceva nou. Ar arata doar ca anumite specii de animale au suferit un proces lent de disparitie, fenomen intalnit frecvent in istoria planetei noastre.

dinozauri

Extrem de interesant este faptul ca nu doar dinozaurii au disparut la sfarsitul cetracicului, astfel, din cele 2862 de specii care existau atunci, au supravietuit doar 1502, existand un procent de aproape 50 % de specii de animale care au disparut.

De asemenea, s-a descoperit ca numarul speciilor acvatice din lacuri si rauri si a celor terestre disparute este mai mic fata de cele marine. Astfel, fata de reptilele care au disparut in special cele care cantareau peste 25 de kilograme, animalele marine au scazut in procent de 40 – 50 %, din 298 de specii supravietuind 173.

Din multele teorii ale disparitiei dinozaurilor, doar 40 au fost acceptate de oamenii de stiinta, o astfel de teorie prezentand drept cauza a disparitiei lor in variatiile de clima. Astfel, se considera ca poate fi vorba de o prelungire a erei glaciare, datorita modificarii substantiale a climei, la trecerea din mezozozic catre urmatoarea si ultima era geologica, neozoic.

Schimbările climatice și erupțiile vulcanice: un factor cheie în extincție?

Modificarile climaterice au fost determinate de miscarea de deriva a continentelor,care a produs schimbari la suprafata terestra. Aceste schimbari constau in disparitia marilor, ceea ce a dus la marirea suprafetei uscatului, de asemenea au rezultat munti inalti, oceane adanci si eruptii vulcanice.

Se crede ca dinozaurii au avut de suferit din cauza acestor schimbari, deoarece toate acestea au produs o clima mult mai rece, iar eruptiile vulcanice au facut imposibil pentru razele soarelui sa patrunda pe pamant, praful eruptiilor ajungea in atmosfera terestra si invaluia Pamantul. Temperatura era mai scazuta in functie de cat de gros era stratul de praf, existand, conform calculelor efectuate, o scadere a temperaturii de  pana la 40  de garde Celsius.

In consecinta, disparitia acestor creaturi poate fi cauzata de scaderile considerabile de temperatura, care faceau posibil ca Pamantul sa se afla intr-o continua iarna. Neavand lumina solara, plantele nu aveau cum sa supravietuiasca, iar fara plante, animalele erbivore nu aveau hrana, sfarsind prin flamanzire.

Studiul fosilelor și ce ne spun ele despre declinul dinozaurilor

Lipisind veriga animalelor erbivore, cele carnivore se aflau si ele in imposibilitatea de a trai, murind si ele de foame. Pentru a constata acestea, oamenii de stiinta au studiat eruptiile vulcanice din zilele noastre. Conform oamenilor de stiinta, producerea unei eruptii vulcanice la sfarsitul mezozoicului a fost posibila prin ciocnirea Pamantului cu un corp ceresc sau caderea unui meteorit.

Daca disparitia dinozaurilor este cauzata de variatiile de temperatura, acestea sunt strans legate de fenomenele care au loc in afara planetei noastre. In incurajarea teoriei conform careia Pamantul s-a ciocnit cu un corp ceresc in urma cu 65 de milioane de ani vin descoperirile oamenilor de stiinta.

Teoria combinată: Cum au contribuit mai mulți factori la extincția în masă

O astfel de  descoperire este cea a paleontologilor tata si fiu Louis Walter Alvarez, din anul 1980, care au gasit in partea centrala a Peninsulei Italice, intre doua straturi de calcar, care erau exact straturile aflate la limita dintre mezozoic si neozoic, o nuanta de culoare rosiatica. In urma efectuarii unei analize chimice, a rezultat ca exista o concentratie de iridiu metalic mai mare de 30 de ori fata de cat se afla in mod firesc in stratul de roca.

dinozaur

In acest mod s-a constatat ca acest strat rosiatic se afla in stransa legatura cu disparitia dinozaurilor. Aceasta teorie este si mai credibila daca luam in considerare faptul ca iridiul se afla doar in corpuri cosmice sau in nucelul Pamantului, motiv pentru care sursa iridiului descoperit nu poate fi gasita decat in eruptiile vulcanice sau in urma ciocnirii cu corp ceresc.

Urme de iridiu au fost descoperite si in alte regiuni ale planetei, determinandu-i pe oamenii de stiinta sa considere ca acest lucru a avut loc la nivel mondial. Daca tinem cont de faptul ca un meteorit ce poate avea diametrul de 10 kilometri si cantareste 100 de miliarde de tone, ar putea arunca in aer in jur de 10 trilioane de tone de roca si ar forma, astfel, un crater de 150 de kilometri, aceasta teorie a disparitiei dinozaurilor capata mai mult sens.

Mai mult decat atat, in anul 1991 s-a descoperit un crater de 180 de kilometri in golful Mexic, numit craterul Chicxulub. Acesta s-a format prin ciocnirea Pamantului cu un meteorit ce avea diametrul de 10-20 de kilometri, in urma cu 65 de milioane de ani. Chiar daca teoria prezentata in acest articol a ramas la stadiul de teorie, este un pas inainte in descoperirea unora dintre cele mai mari mistere ale existentei si disparitiei dinozaurilor.

Ce alte specii au dispărut în același timp cu dinozaurii?

Dispariția dinozaurilor nu a fost un eveniment izolat. În același timp, multe alte specii de animale și plante au dispărut, în special în mediul marin. Aproape 75% din toate formele de viață de pe Pământ au fost afectate. Printre speciile care au dispărut se numără și marii reptili marini, cum ar fi plesiosaurii și mosasaurii, dar și multe specii de amoniti, corali și plancton. Această extincție în masă este cunoscută sub numele de evenimentul de extincție Cretacic-Paleogen și a fost unul dintre cele mai dramatice din istoria planetei noastre.

1 COMENTARIU

  1. De curand am realizat un scurt documentar in care aduc in fata tuturor o noua teorie legata de disparitia dinozaurilor.

    Este o teorie noua caruia va rog sa ii acordati putina atentie.

    youtu.be/3p1Rx4gQ-aQ Acesta este link-ul unde poate fi urmarit documentarul.

    Va multumesc!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.