Home Cultură generală Care sunt cele mai poluate oraşe din lume?

Care sunt cele mai poluate oraşe din lume?

0
cele mai poluate orase din lume sursa: www.cbsnews.com/pictures/the-most-polluted-cities-in-the-world-ranked/

În ultimul secol s-au înregistrat progrese majore în tehnologie şi industrie ce ne-au făcut viaţa mai uşoară. Din păcate, toate aceste inovaţii au dat naştere unui monstru ce se află în continuă creştere: poluarea. Chiar dacă poluarea se întinde în majoritatea oraşelor lumii, câteva din acestea înregistrează grade alarmante.

Linfen, China

Linfen, China
Linfen, China, foto: china-mike.com

În condiţiile în care 3 milioane de oameni sunt afectaţi de poluare, acest oraş este considerat a fi cel mai poluat loc de pe pământ. Oraşul Linfen se află în provincia Shanxi, care e centrul extracţiei de cărbune a Chinei. Pe dealurile ce înconjoară oraşul se găsesc numeroase mine de cărbune, atât legale cât şi ilegale. În aer se simple mirosul de cărbune ars, iar hainele lăsate la uscat afară se fac negre înainte să apuce să se usuce. Din acest motiv, Agenţia pentru Protecţia Mediului din China a declarat oraşul ca având cel mai poluat aer din toată ţara.

Tianying, China

Tianying, China, foto: worldinterestingfacts.com

Un alt oraş chinez intră în topul celor mai poluate din lume. Vinovat de această poluare este în primul rând plumbul, alături de alte metale grele. Tianying este un oraş puternic industrializat din nord-vestul Chinei. Din păcate, aici există foarte puţine politici de protejare a mediului şi sunt folosite tehnologii mult învechite. Terenurile care până acum puţin timp erau fertile în momentul de faţă sunt pline de plumb. Locuitorii oraşului au riscuri ridicate de a dezvolta boli asociate cu otrăvirea cu plumb. Aceste boli pot varia de la stare de iritabilitate la cea de letargie, la halucinaţii, chiar pierderi de memorie. Trist este faptul că singurii cărora le pasă sunt cei deja bolnavi.

Sukinda, India

Sukinda, India, foto: oceanattitude.org

Extracţia şi prelucrarea excesivă a cromului, precum şi a altor metale grele, a făcut ca oraşul să se situeze între cele mai poluate din lume. Din moment ce 90% din aprovizionarea cu crom a Indiei vine din această zonă, în timp s-au adunat peste 30 de milioane de tone de deşeuri miniere ce formează adevăraţi munţi. Cromul hexavalent, o cauză a producerii diferitelor tipuri de cancer, poate fi găsit în apele înconjurătoare. Expunerea la solul, apa şi aerul din apropierea minelor a cauzat îmbolnăvirea cu diferite tipuri de cancer a peste 2,6 milioane de oameni.

Vapi, India

Vapi, India, foto: allaboutravelling.com

În Vapi este întâlnită mare parte din industria ţării. Apele şi terenurile oraşului sunt contaminate cu substanţe chimice nocive şi metale grele. Apele subterane conţin un nivel de mercur de peste 96 de ori mai mare decât limita maximă calculată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Expunerea îndelungată la un nivel atât de ridicat de mercur cauzează slăbiciune musculară, afectează sever vederea şi cauzează multe alte deficienţe la nivel neurologic. De asemenea, produsele locale şi aerul conţin metale grele.

La Oroya, Peru

La Oroya, Peru, foto: blogs.ft.com

Oraşul La Oroya este situat în Anzii peruvieni şi găzduieşte numeroase fabrici de prelucrare şi mine de metale grele. Majoritatea locuitorilor oraşului au un nivel de plumb mai mare de 3 ori decât limita stabilită de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Iar 99 din 100 de copii au niveluri de plumb mult peste limita acceptată. Chiar dacă toate operaţiunile de extracţie şi prelucrare s-ar opri în acest moment, nivelul de plumb din sol va rămâne acelaşi sute de ani de acum încolo. Cea mai mare problemă este că în momentul de faţă nu există nici un plan pentru curăţarea deşeurilor.

Dzerzhinsk, Rusia

Dzerzhinsk, Rusia, foto: 2.bp.blogspot.com

Locuitorii acestui oraş rusesc nu ajung la o vârstă foarte înaintată. Majoritatea bărbaţilor mor în jurul vârstei de 42 de ani, femeile rar depăşesc vârsta de 47 de ani. Chiar dacă s-ar putea găsi numeroase motive pentru a explica acest fapt, cel mai evident motiv o reprezintă chimicalele foarte toxice din oraş. Între anii 1930 şi 1998, mai mult de 300.000 de tone de deşeuri chimicale au fost vărsate în Dzerzhinsk. Când vine vorba de contaminarea chimică, oraşul deţine un record Guinness pentru cel mai poluat oraş din lume.

Cernobîl, Ucraina

Cernobil, Ucraina, foto: blog.kievukraine.info

Pentru cei care credeau că bombele de la Hiroshima şi Nagasaki au dus la cea mai mare poluare cu radiaţii, e bine de ştiut că oraşul ucrainian a depăşit cu mult recordul. Explozia de la centrala nucleară a făcut ca oraşul să nu mai poată fi locuit, în mod special câţiva zeci de kilometri ce înconjoară centrala. Peste 4000 de copii ucrainieni, ruşi şi beloruşi din zona contaminată au fost diagnosticaţi cu cancer tiroidian. Din fericire, au fost luate măsuri pentru a opri radiaţiile de la ruinele centralei nucleare.

Kabwe, Zambia

Kabwe, Zambia, foto: xpsajeevk.blogspot.com

Începând cu anul 1902, când depozite de plumb au fost descoperite în apropierea oraşului, puţină atenţie a fost dată modalităţii în care acest metal periculos ar putea afecta populaţia locală. Nivelul de plumb înregistrat la copiii locali este atât de ridicat, încât poate provoca boli foarte grave sau chiar moartea. Spre fericirea locuitorilor, un proiect de 40 de milioane de dolari este aproape să înceapă, ce ar duce la curăţarea zonei.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version