Noiembrie (în limbajul popular – “Brumar”/ „Promorar” (de la „promoroacă”)/ „Brumarul mare”/ „Vinicer”), ultima lună de toamnă, în emisfera nordică, deşi este a 11-a lună a anului, în calendarul gregorian, îşi trage numele din latinescul “novem” (“nouă”), în vechiul calendar roman (înlocuit în anul 45 i. Hr.) fiind a noua lună, deoarece anul începea în martie. Chiar și după modificarea calendarului, numele a fost păstrat.
Grecii numeau luna noiembrie “Maimakteriốn”, un epitet asociat lui Zeus (căruia îi şi era dedicată această lună) şi care însemna “impetuos”, “cel de temut”, care se manifestă cu forţă, de nestăpânit, reflectând natura schimbătoare și capricioasă a vremii în această perioadă a anului, când frigul și vântul încep să se intensifice.
Maimakteriốn era, de asemenea, legat de festivalul Maimakteria, o sărbătoare ținută în cinstea lui Zeus Maimaktes (Zeus „fioros” sau „înfricoșător”). Acest festival, care avea loc în Atena, marca începutul iernii și avea scopul de a îmbuna divinitățile, în special pe Zeus, pentru a asigura o vreme mai blândă în lunile reci ce urmau. Sărbătoarea includea ritualuri și sacrificii, prin care grecii încercau să obţină bunăvoinţa zeilor și să evite vremea extremă care le putea afecta recoltele și traiul. Astfel, Maimakteriốn simboliza vremea incontrolabilă de toamnă târzie și nevoia oamenilor de a căuta protecție și echilibru în fața forțelor naturii.
Evenimente deosebite care au avut loc, în lume, în noiembrie
Luna noiembrie se asociază cu o serie de aspecte și evenimente deosebite, tradiţii, fenomene naturale, descoperiri etc. Iată câteva dintre cele mai interesante lucruri despre această lună:
- În noiembrie 1961, Muzeul Metropolitan de Artă, din New York, cel mai mare muzeu de artă din Statele Unite, a şocat o lume întreagă, plătind suma record pentru vremea aceea, de 2,3 milioane de dolari, pentru tabloul celebrului pictor olandez, Rembrand – “Aristotel cu un bust al lui Homer”. Această pictură, realizată pentru un patron sicilian, într-un moment în care stilul lui Rembrand nu mai era în vogă în Amsterdam, îl înfăţişează pe Aristotel (care poartă un medalion de aur, cu portretul elevului său, Alexandru cel Mare) sprijinindu-se cu o mână pe bustul lui Homer, cel care a devenit nemuritor cel puţin prin două capodopere, epopeile Iliada şi Odiseea. Prin “aglomerarea” de personalităţi, tabloul poate fi interpretat ca o meditaţie despre faimă, putere, succes.
- În noiembrie 1977, avionul supersonic Concorde a făcut istorie când a aterizat pe aeroportul Kennedy, din New York, după ce lansarea acestuia întârziase 19 luni, din cauza unui proces împotriva zgomotului pe care-l producea. În acest prim zbor, a transportat, în numai trei ore şi jumătate, 100 de pasageri din Londra, costul unui bilet fiind de 793 dolari (adică, aproximativ, 3 600 de dolari, la valoarea actuală).
- Tot într-un noiembrie, dar în 1889, Nellie Bly (pseudonimul unei faimoase jurnaliste americane, Elizabeth Jane Cochran) a pornit într-un ocol al Pământului (în stilul lui Jules Verne), călătorind în principal cu vaporul cu aburi și pe calea ferată și având cu sine doar o mică geantă cu articole de toaletă și lenjerie curată. Nellie Bly a stabilit un record mondial, prin finalizarea călătoriei în 72 de zile.
- La 1 noiembrie 1512, lucrarea iconică a lui Michelangelo, de pe tavanul Capelei Sixtine, capela Palatului papal din Vatican, una dintre cele mai faimoase lucrări artistice ale lumii, a fost dezvăluită publicului. Lucrarea, comandată de Papa Pius al II-lea, a fost realizată în patru ani (1508 – 1512). Cuprinde 342 de figuri, pe o suprafaţă de circa 500 de metri pătraţi şi, astăzi, peste cinci milioane de oameni vizitează anual acest loc, fascinaţi de imaginea pe care o oferă.
- La data de 4 noiembrie 1843, statuia de 5,5 metri a amiralului Nelson, menită să amintească de victoria decisivă a acestuia în bătălia navală de la Trafalgar, din timpul războaielor napoleoniene, şi care a stabilit supremația navală britanică timp de peste 100 de ani, a fost ridicată în vârful unei coloane de 60 de metri, în Trafalgar Square, Londra.
- La ora 11, în a 11-a zi din luna a 11-a a anului 1918, după patru ani şi 97 de zile, s-a încheiat Primul Război Mondial.
- În noiembrie 1859, Charles Darwin a publicat cartea “Despre originea speciilor”, considerată a fi “una dintre cele mai importante zece cărți care au influențat lumea” (The Guardian) şi care reprezintă fundamentul întregii biologii evoluționiste.
- În fiecare an, în noiembrie, timp de cinci zile, are loc “Diwali” sau “Deepavali”, Festivalul hindus al luminilor, una dintre cele mai importante și populare sărbători din cultura indiană, marcând evenimente din antichitate, care coincid cu schimbările sezoniere. Diwali simbolizează „victoria luminii asupra întunericului, a binelui asupra răului și a cunoașterii asupra ignoranței”. În perioada în care are loc festivalul, casele sunt decorate cu lămpi de lut, cu luminiţe, se împart dulciuri pentru copii, în familie şi între prieteni, focurile de artificii sunt menite să alunge răul, iar ritualurile dedicate zeiței Lakshmi au rolul de a atrage norocul și prosperitatea în case.
- Începând cu 2001, UNESCO a declarat data de10 noiembrie drept “Ziua Mondială a ştiinţei”, pentru a evidenția importanța cunoaşterii, a cercetării, pentru dezvoltarea societății. O astfel de zi este menită să menţină publicul informat în legătură cu inovațiile științifice și de a-l face să dezbată despre acestea. Tema pentru 2024 este Știință globală pentru bunăstare globală (Global science for global wellbeing).
Noiembrie din perspectivă astronomică şi astrologică
În noiembrie, se produc două frumoase şi spectaculoase ploi de meteori: Tauridele şi Leonidele. Ploaia de meteori Tauride este activă în lunile octombrie și noiembrie, cu un maximum de activitate de obicei în prima parte a lunii noiembrie, între 5 și 12 noiembrie. Leonidele pot fi văzute în jurul datei de 17 noiembrie, iar prezenţa lor pe cerul nopţilor de noiembrie se datorează trecerii, o dată la 33 de ani, a cometei Tempel-Tuttle.
De asemenea, vineri, 1 noiembrie, vom putea admira pe cerul nopţii, o frumoasă Lună Nouă, iar în noaptea de 16 noiembrie, Luna Plină.
Din perspectiva astrologilor, luna noiembrie pare a fi favorabilă pentru aprofundarea cunoașterii intuitive, subliniind că ar trebui să profităm de influența astrală care ne deschide către înțelegerea profundă a realității. Este, in acelasi timp, o perioadă prielnică pentru finalizarea unor acțiuni, prin perseverență, și pentru transformări semnificative în situații amânate până acum. În plus, noiembrie poate aduce vești bune, realizări și răsturnări de situație benefice.
Brumar în tradiţiile româneşti
Luna noiembrie, situată la granița dintre anotimpuri, păstrează reminiscențe din vechile sărbători precreștine, peste care s-au suprapus tradițiile creștine. În vechime, aceasta era perioada în care, după un an de muncă intensă, oamenii își luau răgaz pentru povești, pentru gospodărie și pentru pregătirile de sărbătorile de iarnă.
În calendarul creștin, această lună aduce cinstirea mai multor sfinți: „Sfinții doctori fără de arginți Cosma și Damian” (1 noiembrie), Sfinții Mihail și Gavril (8 noiembrie), Sfinții Nectarie, Claudiu, Castor, Sempronian și Nicostrat (9 noiembrie), Sfântul Mina (11 noiembrie), Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului (14 noiembrie), Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (21 noiembrie) și Sfântul Apostol Andrei (30 noiembrie).
Tradițiile dacice legate de Lupul Alb, protector al poporului dac (în tracă, „daos” însemna „lup”) și slujitor al lui Zalmoxis, s-au suprapus treptat peste sărbătoarea Sfântului Andrei, considerat cel care a „propovăduit” pe „tărâmul lupilor”. Numeroase legende povestesc despre Marele Lup Alb, cel care veghea asupra dacilor și le venea în ajutor în momentele critice.
În tradiția populară, 13 noiembrie marca „Ziua Lupului” (animal totemic și protector), iar 14 noiembrie era sărbătorit drept „Filipii de toamnă”, divinități personificate ale lupului. Despre noaptea de 29 spre 30 noiembrie, cunoscută drept „Îndrea” sau „Andrea”, unele surse istorice susțin că ar fi marcat sărbătorirea Anului Nou dacic.
Personalităţi născute în noiembrie
Noiembrie este luna de naștere a numeroase personalități din domenii diverse – artă, știință, politică și literatură – care și-au lăsat amprenta asupra lumii și continuă să inspire generații de admiratori. Iată câteva figuri marcante născute în această lună: sculptorul și pictorul francez Auguste Rodin, pictorul impresionist Claude Monet, pictorul român Corneliu Baba, pictorul post-impresionist Henri Toulouse-Lautrec, marele prozator rus Fyodor Dostoievski, scriitorul, filosoful și jurnalistul francez, laureat al Premiului Nobel, Albert Camus, astronomul și astrofizicianul american Carl Sagan, Edmond Halley, astronom englez, cunoscut pentru determinarea orbitei cometei Halley, Martin Scorsese, celebru regizor american, esteticianul și filosoful Roland Barthes, actorul Alain Delon, scriitorul Eugen Ionescu etc.