Casa Emmer din Timişoara este unul dintre exemplele arhitecturii secession din acest oraş. Edificiul este lipit de Casa Bruck, ambele fiind construite după planurile arhitectului Laszlo Szekely.

Casa Emmer i-a aparţinut lui Ferencz (sau Franz) Emmer, care a vrut o construcţie mare, care să-i dea posibilitatea să o închirieze. Clădirea a fost ridicată la începutul secolului al XX-lea, fiind dată spre folosinţă în anul 1908. Este dispusă pe patru etaje, iar faţada este împărţită în trei componente. Deşi stilul secession predomină, această clădire este puţin diferită de Casa Bruck, unde se pot vedea şi câteva elemente care aparţin stilului secession maghiar.

De asemenea, faţada Casei Emmer se îndreaptă şi spre stilul clasic. Lateralele sale sunt mai înalte decât partea centrală şi au ferestrele alungite în partea de sus. Partea centrală are câte patru ferestre pe etaj, iar la ultimul nivel a fost amplasată o statuie. Astfel, elemente ca statuia, simetria dintre faţade, ancadramentele ferestrelor şi masca de pe faţada din mijloc aparţin stilului clasic. Totodată, mulţi specialişti sunt de părere că întregul edificiu se apropie de stilul Art Nouveau francez.

După naţionalizarea clădirilor, Casa Emmer a început să cunoască o perioadă de declin, la fel ca multe alte clădiri de patrimoniu din România. Interiorul nu este deloc unul demn de un oraş cum era Timişoara la începutul secolului al XX-lea, când a început perioada sa de dezvoltare. Casa scării se află într-o stare avansată de degradare, iar unele decoraţii au dispărut. De exemplu, nişă din casa scărilor avea în ea o vază, un element des întâlnit în clădirile stilului secession. Însă aceasta a dispărut, iar astăzi nu a rămas decât un loc liber.

Din păcate, chiar dacă este un adevărat edificiu arhitectural, Casa Emmer mai arată bine doar pe exterior. Cu toate acestea, rămâne una dintre clădirile reprezentative stilului secession din Timişoara.

casa-emmer.jpg

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ