Casa memorială „Dinu Lipatti” este un muzeu dedicat vieţii şi activității unuia dintre cei mai mari compozitori şi pianişti români. Muzeul se află în judeţul Argeş, în satul Cioclești din comuna Leordeni. Poate fi vizitat de miercuri până duminică, în intervalul orar 9 – 17.
Constantin Lipatti, cunoscut mai degrabă ca Dinu Lipatti, s-a născut în anul 1917, la Bucureşti, într-o familie de muzicanţi. Mama sa, Anna, era o pianistă cunoscută, iar tatăl său era violinist. Mai mult, naşul său a fost George Enescu – cu alte cuvinte, era greu ca talentul muzical să nu se „lipească” şi de el. De talentul lui s-au ocupat mai întâi Florica Musicescu, profesoara de pian, şi apoi profesorii de la Conservatorul din Bucureşti.
Un concurs internaţional de pian care a avut loc la Viena a fost şansa de afirmare internaţională a lui Dinu Lipatti. Deşi a obţinut doar premiul al doilea, pianistul Alfred Cortot a fost atât de impresionat de român, încât i-a oferit o bursă de studii la Paris.
Primele sale concerte au avut loc în anul 1936, în Italia şi Germania şi, încetul cu încetul, numele său a început să apară pe buzele tuturor pasionaţilor de muzică de calitate. A susţinut concerte şi în Bucureşti, unde l-a acompaniat pe naşul său, George Enescu.
În anul 1943, Dinu Lipatti, logodit cu Madeleine Cantacuzino, decide să se mute în Elevetia, mai exact în Geneva. Acolo se angajează ca profesor de pian la Conservator, însă nu renunţă la concerte. Avântul său este întrerupt brusc câţiva ani mai târziu, când descoperă că are leucemie.
În acei ani, tocmai se descoperise Cortizonul, însă medicamentul era mult prea scump pentru posibilităţile sale financiare. Deşi l-au ajutat cu bani muzicieni ca Charles Munch sau Igor Strawinski, starea lui nu s-a îmbunătăţit. Ultimul concert l-a susţinut la Besancon, în Franţa, concert pe care l-a dus la final cu multă greutate, sleit fiind de puteri.
Dinu Lipatti a murit în anul 1950, la doar 33 de ani, ultimele sale cuvinte fiind „Nu-i de ajuns să fii mare compozitor ca să scrii muzica asta, trebuie să fi fost ales ca instrument al lui Dumnezeu”.
A lăsat în urma să o bogată colecţie muzicală, printre cele mai renumite compoziţii ale sale numărându-se “Sonatina pentru mâna stângă”, “Fantezie pentru pian, vioară şi violoncel” şi “Concertino în stil clasic pentru pian şi orchestră de cameră”.
Pentru a-i cinsti memoria aşa cum se cuvinte, autorităţile române au deschis, în anul 1985, Casa memorială „Dinu Lipatti”. Muzeul este dedicat şi fratelui pianistului şi compozitorului, Valentin Lipatti, un important om de cultură şi diplomat. Pot fi văzute pianul Bechstein al lui Dinu Lipatti, cu clapele care au dat culturii muzicale unele dintre cele mai valoroase compoziţii, diplome de la diverse competiţii, medalii şi alte obiecte personale.
Interesantă este colecţia de fotografii, mare parte din ele fiind realizate chiar de Dinu Lipatti, care avea această pasiune. Fotografiile înfăţişează oameni importanţi pentru pianist, precum membrii familiei, compozitorul George Enescu, profesoara Florica Musicescu şi alţii.
Dinu Lipatti este recunoscut la nivel mondial pentru virtuozitatea sa pianistică și compozițiile sale pline de sensibilitate. Casa memorială, situată în satul Cioclești din comuna Leordeni, a fost transformată în muzeu pentru a adăposti și a expune documente, obiecte personale și înregistrări care reflectă complexitatea și profunzimea operei sale muzicale.
Muzeul găzduiește o colecție impresionantă ce include manuscrise muzicale originale, scrisori, fotografii și chiar pianul personal al lui Lipatti. Aceste exponate nu doar că ilustrează măiestria sa artistică, dar oferă și o fereastră spre viața personală și profesională a artistului, permițând vizitatorilor să înțeleagă mai bine contextul în care a creat și a trăit.