Casa memorială „Dinu Lipatti” este un muzeu dedicat vieţii şi activității unuia dintre cei mai mari compozitori şi pianişti români. Muzeul se află în judeţul Argeş, în satul Cioclești din comuna Leordeni. Poate fi vizitat de miercuri până duminică, în intervalul orar 9 – 17.

Constantin Lipatti, cunoscut mai degrabă ca Dinu Lipatti, s-a născut în anul 1917, la Bucureşti, într-o familie de muzicanţi. Mama sa, Anna, era o pianistă cunoscută, iar tatăl său era violinist. Mai mult, naşul său a fost George Enescu – cu alte cuvinte, era greu ca talentul muzical să nu se „lipească” şi de el. De talentul lui s-au ocupat mai întâi Florica Musicescu, profesoara de pian, şi apoi profesorii de la Conservatorul din Bucureşti.

Un concurs internaţional de pian care a avut loc la Viena a fost şansa de afirmare internaţională a lui Dinu Lipatti. Deşi a obţinut doar premiul al doilea, pianistul Alfred Cortot a fost atât de impresionat de român, încât i-a oferit o bursă de studii la Paris. Primele sale concerte au avut loc în anul 1936, în Italia şi Germania şi, încetul cu încetul, numele său a început să apară pe buzele tuturor pasionaţilor de muzică de calitate. A susţinut concerte şi în Bucureşti, unde l-a acompaniat pe naşul său, George Enescu.

casa-memoriala-dinu-lipatti.jpg

În anul 1943, Dinu Lipatti, logodit cu Madeleine Cantacuzino, decide să se mute în Elevetia, mai exact în Geneva. Acolo se angajează ca profesor de pian la Conservator, însă nu renunţă la concerte. Avântul său este întrerupt brusc câţiva ani mai târziu, când descoperă că are leucemie. În acei ani, tocmai se descoperise Cortizonul, însă medicamentul era mult prea scump pentru posibilităţile sale financiare. Deşi l-au ajutat cu bani muzicieni ca Charles Munch sau Igor Strawinski, starea lui nu s-a îmbunătăţit. Ultimul concert l-a susţinut la Besancon, în Franţa, concert pe care l-a dus la final cu multă greutate, sleit fiind de puteri.

Citește și:  Casa de Cultură „Béla Bartók” din Valea lui Mihai

Dinu Lipatti a murit în anul 1950, la doar 33 de ani, ultimele sale cuvinte fiind „Nu-i de ajuns să fii mare compozitor ca să scrii muzica asta, trebuie să fi fost ales ca instrument al lui Dumnezeu”. A lăsat în urma să o bogată colecţie muzicală, printre cele mai renumite compoziţii ale sale numărându-se “Sonatina pentru mâna stângă”, “Fantezie pentru pian, vioară şi violoncel” şi “Concertino în stil clasic pentru pian şi orchestră de cameră”.

Pentru a-i cinsti memoria aşa cum se cuvinte, autorităţile române au deschis, în anul 1985, Casa memorială „Dinu Lipatti”. Muzeul este dedicat şi fratelui pianistului şi compozitorului, Valentin Lipatti, un important om de cultură şi diplomat. Pot fi văzute pianul Bechstein al lui Dinu Lipatti, cu clapele care au dat culturii muzicale unele dintre cele mai valoroase compoziţii, diplome de la diverse competiţii, medalii şi alte obiecte personale. Interesantă este colecţia de fotografii, mare parte din ele fiind realizate chiar de Dinu Lipatti, care avea această pasiune. Fotografiile înfăţişează oameni importanţi pentru pianist, precum membrii familiei, compozitorul George Enescu, profesoara Florica Musicescu şi alţii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.