Casa memorială „Emil Racoviţă” se află în satul care poartă numele omului de ştiinţă, sat aflat în comuna Dăneşti, judeţul Vaslui. Muzeul a fost amenajat în casa natală a lui Racoviţă, conacul fiind declarat monument istoric naţional. De altfel, acesta face parte dintr-un complex, alături de ruinele beciurilor şi parcul cu arbori seculari.
Emil Racoviţă a fost savant, speolog, explorator şi biolog, activităţile sale ştiinţifice fiind de un real ajutor pentru România şi pentru întregul mapamond. S-a născut în anul 1868, în satul Surănești (al cărui nume a fost schimbat ulterior în Emil Racoviţă), urmând primele cursuri de şcoală în Iaşi, sub îndrumarea învăţătorului Ion Creangă.
După ce a terminat liceul, a plecat în Paris unde a făcut Facultatea de Drept, aceasta fiind dorinţa tatălui său, Gheorghe Racoviţă. Însă în acelaşi timp a urmat şi Şcoala de Antropologie şi apoi Facultatea de Ştiinţe din cadrul Universităţii Sorbona.
După ce a terminat şcoala, s-a angajat la laboratoarele Arago din Banyuls-sur-Mer, unde a făcut numeroase scufundări pentru a realiza studii despre viaţa subacvatică.
La doar 25 de ani, Emil Racoviţă a devenit membrul Societăţii Zoologice din Franţa, iar acest lucru l-a ajutat să fie ales ca naturalist în Expediţia Antarctică Belgiană din perioada 1897 – 1899. A efectuat numeroase cercetări asupra faunei şi florei din Chile şi din strâmtoarea Magellan, iar rezultatele întregii expediţii au fost publicate în 60 de volume.
Racoviţă a studiat viaţa pinguinilor, balenelor şi a altor păsări antarctice, ba chiar a fost cel care a descoperit balena cu cioc. De-a lungul vieţii, Emil Racoviţă a ocupat mai multe funcţii importante: a fost rectorul Universităţii din Cluj, senator care reprezenta această universitate, membru al unor asociaţii ştiinţifice, preşedintele Academiei Române de Ştiinţe şi, poate cel mai important, a fost directorul Institutului de Speologie, pe care l-a şi înfiinţat, acesta fiind primul institut de acest fel din lume.
Conacul în care se află Casa memorială „Emil Racoviţă” datează din secolul al XIX-lea, fiind construit de strămoşii savantului. După moartea părinţilor săi, Emil Racoviţă a intrat în posesia conacului şi a terenului din jurul acestuia. Cum era un împătimit al ideilor socialiste, acesta a donat pădurea pe care o deţinea statului, iar moşia a împărţit-o locuitorilor din Surănești (azi, satul Emil Racoviţă), păstrând numai 11 hectare şi casa.
Casa memorială „Emil Racoviţă” a fost inaugurată în anul 1964, imediat după ce statul a terminat lucrările de reparaţie şi restaurare – autorităţile se oferiseră să facă acest lucru pentru că UNESCO se pregătea să îl sărbătorească pe savant, iar România nu putea rămâne indiferentă.
Expoziţiile sunt împărţite în trei mari categorii: viaţa şi activitatea lui Racoviţă, expediţia antarctică şi Emil Racoviţă – fondatorul biospeologiei. Pe lângă expoziţia dedicată acestui savant, în muzeu, se află şi câteva colecţii dedicate lui Grigore Th. Popa, unul din reprezentanţii Şcolii de Anatomie Funcţională, şi lui Emil Condurachi (arheolog, istoric, specializat în istoria antichităţii).
În prima parte a Casei memoriale „Emil Racoviţă” pot fi văzute dormitorul părinţilor, reconstituit, precum şi o bibliotecă cu câteva cărţi (multe dintre ele au ars în urma unui incendiu), precum şi biroul de lucru al lui Racoviţă.
În a doua parte, dedicată expediţiei care a avut loc în Antarctica, pot fi admirate hărţi, diapozitive realizate de savant la Polul de Sud, fotografii, fișe de observaţie, interviuri, lucrări ştiinţifice, fotografii, dar şi alte obiecte personale, precum aparatul de fotografiat sau trusa de călătorie. Ultima parte a muzeului conţine bicornul de academician, fotografii legate de activitatea de speolog, corespondenţa şi altele.
Casa memorială „Emil Racoviţă” poate fi vizitată zilnic, între orele 9 – 17. Se percepe taxă de intrare.
Emil Racoviță, fondator al biospeologiei și participant în expediția belgiană în Antarctica, s-a născut în acest conac, care a fost martorul primilor săi ani de viață și inspirație. Clădirea, declarată monument istoric, face parte dintr-un complex mai amplu care include și ruinele vechilor beciuri, alături de un parc cu arbori seculari, fiind un simbol al dedicației lui Racoviță pentru explorare și știință.
Casa găzduiește diverse artefacte personale ale lui Emil Racoviță, inclusiv instrumente de lucru, documente originale și fotografii care ilustrează atât expedițiile sale, cât și contribuțiile semnificative la științele naturii. Fiecare cameră este meticulos aranjată pentru a reflecta diferite aspecte ale vieții și carierei sale, oferind vizitatorilor o perspectivă completă asupra impactului său științific.