Home Cultură generală Castele din Romania

Castele din Romania

0
Castelul Macea Sursa: wikipedia.org

Parcursul istoric a facut ca acum sa ne bucuram de un numar considerabil de castele in Romania. Cele mai multe dintre ele pot fi astazi vizitate de publicul larg. Unul dintre cele mai cunoscute, cu care va si incepe prezentarea din acest articol este Castelul Peles. Existenta acestuia se leaga in primul rand de a celui din ordinul caruia a fost si ridicat. Este vorba desigur despre cel ce intre anii 1866-1914 a fost rege al Romaniei, Carol I. Acesta decide construirea castelului intr-o comuna, ce va urma sa primeasca numele de Sinaia, in anul 1875. Important este de retinut ca in ceea ce priveste castelele in Romania, nu acesta este primul construit.

Printre primele constructii de acest gen se numara Castelul Bran, cel ce va fi al doilea in cursul acestei prezentari.

castelul Peles
castelul Peles

Revenind la castelul Peles, acesta a fost, in timpul vietii regelui, resedinta de vara a familiei. Acesta a fost si scopul pentru care a fost construit, fiind situat intr-o frumoasa zona de munte. Familia isi petrecea in jur de 6 luni pe an aici, castelul mai fiind folosit si pentru diverse receptii sau primiri de oaspeti. Dupa o lunga perioada in care acesta este inchis din ordinul comunistilor, toate bunurile fiind trecute in patrimoniul statului, este redeschis abia in 1953, cand devine unul dintre muzeele nationale. Este prea bine cunoscut scandalul ce a plasat acest castel in atentia opiniei publice, atunci cand regele Mihai, mostenitorul de drept al regelui Carol I, a cerut restituirea castelului si a bunurilor ce au apartinut familiei regale si ce au fost trecute abuziv, dupa abdicarea acestuia, in proprietate statului. In cele din urma, acest castel precum si alte proprietati au fost restituite regelui, inca din anul 2007, insa continua sa fie sub administrarea statului, asadar ramanad inca muzeu.

Castelul Bran

Atunci cand vine vorba de castele in Romania, asa cum se mentiona si mai sus, unul dintre cele mai vechi este Castelul Bran. Este de altfel mult mai cunoscut decat Pelesul, desi acesta din urma este o adevarata bijuterie din punct de vedere al arhitecturii. Insa Bran este cunoscut peste hotare datorita legendelor cu vampiri din zona Transilvaniei, intarita apoi de legendele ce inconjoaza domnia lu Vlad Tepes. Este construit in perioada 1377-1382, fiind ridicat pentru a facilita legatura comerciala si cea militara dintre Transilvania si Muntenia.

Castelul va fi si in administrarea lui Mircea cel Batran, ca mai apoi in decursul istoriei sa fie si sub ocrotirea lui Iancu de Hunedoara, dar si a reginei Maria. La un pret de 20 de lei, cu unele reduceri pentru elevi si studenti, poate fi vizitat unul dintre cele mai cunoscute castele medievale din tara care a fost deschis ca muzeu in anul 1957. Si acest castel a fost retrocedat urmasilor sai de drept in 2006, insa inca poate fi vizitat de cei dornici sa ia contact cu o parte a istoriei nationale.

Castelul Sturdza

In categoria castele in Romania se incadreaza si Castelul Sturdza, unul pe care istoria nu l-a facut atat de cunoscut, insa stilul arhitectural in care a fost construit ii asigura un loc important pe lista monumentelor. A fost construit de cel al carui nume il si poarta, si anume A.D Sturdza. Acesta a fost un cunoscut om politic si carturar, ce construieste in 1752 un castel cu acelasi scop precum Carol I, desi dimensiunile nu pot fi comparate, ai anume cel de resedinta de vara, un loc de recreere. Constructia se inalta intr-o localitate de langa Iasi, loc de nastere al carturarului, numita Miclauseni. Stilul arhitectural in care este construit este cel neogotic. Pe rand catelul a fost spital pentru raniti in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, apoi s-a dorit organizarea unei manastiri de maici, si a unui azil pentru copii cu probleme psihice. Aceste ultime doua proiecte au avut o scurta realizare, deoarece ca multe alte castele in Romania, in timpul comunismului a trecut in posesia statului, servind intereselor acestuia.

Castelul a fost in mare parte renovat in 2010, desi multe dintre piesele originale, ce au fost ale familie Sturdza, au fost distruse de rusi in timpul razboiului.

Castelul Corvinilor

Atunci cand turistii straini cer o lista cu castele in Romania, agentiile de turism recomanda ca zona, in primul rand, Trasilvania. Asadar, turistul va ajunge cu siguranta si la Castelul Huneazilor, o importanta constructie in stil gotic, ce se gaseste pe teritoriul judetului Hunedoara. Constructia dateaza din secolul al-XV-lea. Cel ce l-a ridicat este Iancu de Hunedoara, si in jurul castelului sau au fost tesute diverse legende, multe dintre ele facand si astazi deliciul vizitatorilor. Printe ele se numata una care spune ca in unul din zidurile interioare este zidit un calugar, alta care mentioneaza ca fantana din curtea castelului a fost sapata de prizonieri de razboi pentru a obtine libertatea. Cum acestia nu au dat de apa, desi trecusera zeci de ani de cand sapau, au ramas in robie.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version