Ziua de 4 septembrie 2006 a rămas în memoria multora ca momentul în care lumea a pierdut unul dintre cei mai iubiți apărători ai vieții sălbatice, Steve Irwin. Celebrul „Vânător de crocodili” a fost ucis de o stingray în timpul filmărilor unui documentar în largul coastelor Australiei. Deși stingray-urile sunt cunoscute drept creaturi docile, această întâmplare tragică a scos la iveală cât de periculoase pot deveni în situații de apărare.
Ziua de 4 septembrie 2006 a fost o zi neagra pentru oamenii din toata lumea. In acea zi, in largul coastelor din Queensland, Australia, Steve Irwin, cunoscut drept “Vanatorul de crocodili”, a fost ucis in timp ce filma un documentar. In timp ce inota deasupra unei stingray uriase, Steve Irwin a murit atunci cand coada ghimpata a acesteia s-a ridicat in sus si l-a injunghiat in piept. Un ghimpe din coada creaturii s-a infipt in inima, iar inainte de a muri, Steve Irwin a reusit sa-si scoata ghimpele.
Inainte de accidentul lui Steve Irwin, doar doua persoane mai murisera in urma unor rani provocate de stingray. Ceea ce face ca moartea “Vanatorului de crocodili” sa fie cu atat mai tragica, este faptul ca in ciuda aspectului sau fioros si primordial, stingray este de fapt o creatura docila. De fapt acestea sunt cunoscute si sub numele de “pisici de mare”.
Ce este o stingray și cum arată?
Familia Dasyatidae cuprinde aproximativ 70 de specii de pisici de mare, care variaza in marime (de la 30 de centimetri la 2 metri). De obicei pisicile de mare traiesc in regiunile de coasta, in ape sarate, putin adanci, dar exista si unele tipuri de stingray care traiesc in lacurile si in raurile de apa dulce din America de Sud. Aceste creaturi se hranesc cu moluste, bivalve si crustacee, si isi folosesc falcile puternice pentru a zdrobi cochiliile acestora. Pisica de mare isi foloseste coada numai pentru a se apara, si nu o foloseste pentru a vana.
Membrii familiei Dasyatidae sunt in general creaturi blande, insa moartea socanta a lui Steve Irwin a demonstrat ca totusi coada lor ghimpata poate provoca daune grave. Este cunoscut faptul ca o alta forma de viata acvatica, si anume meduza, poate reprezenta o amenintare pentru viata altei fiinte, chiar si dupa moarte. Acest fapt se datoreaza nematocistelor gasite pe tentaculele sale.
Cum atacă o stingray și cât de periculos este veninul său?
Aceste nematociste contin toxine produse de meduza, care sunt folosite la aparare si la vanatul prazii. O meduza moarta care ajunge pe plaja, poate sa provoace dureri persoanei care calca pe ea sau o atinge. Stingray de asemenea produce toxine pe care le livreaza in corpul altor fiinte prin intermediul ghimpilor. Asta a ridicat intrebarea daca si coada pisicii de mare poate fi letala dupa ce aceasta a murit.
Pentru a afla daca o pisica de mare moarta poate sa ucida in continuare, va trebui sa exploram mai intai felul in care aceasta isi foloseste coada. Caracteristicile acestei creaturi sunt: corpul mare si plat, gura, ochii si fantele branhiale aflate pe suprafata dorsala, si coada sa ghimpata. Aceste caracteristici ajuta pisica de mare sa vaneze, aceasta stand in asteptare pe fundul oceanului, acoperita de nisip, pana in momentul in care poate ataca.
Intrucat multe pisici de mare ajung pana aproape de tarm, oamenii care se balacesc in apele putin adanci au mari sanse sa calce din greseala pe una din aceste creaturi ascunse in nisip. Atunci cand cineva paseste pe o stingray sau daca o sperie, aceasta isi ridica imediat coada in sus ca un scorpion, sau in lateral.
La capatul cozii se afla aparatul care produce veninul. Ghimpi lungi (care masoara cel putin 5 centimetri) sunt dispusi in cadrul unui abces canelat, numit zona cuneiforma. Acesti ghimpi sunt ascunsi vederii, iesind in evidenta doar atunci cand pisica de mare ataca.
Atunci cand pisica de mare este amenintata, coada sa devine un bici veninos. Ghimpii de pe coada sa sunt rigizi, iar la unele specii, acesti ghimpi pot chiar sa strapunga si oase. Pe de alta parte, ghimpii sunt si fragili si se pot rupe, ramanand blocati in ranile pe care le creeaza. Veninul este apoi introdus in corp prin intermediul ranii. De obicei, intepatura unei stingray nu este mortala, dar este extrem de dureroasa.
Povestea tragică a lui Steve Irwin și atacul fatal al unei stingray
Totusi, asa cum am vazut in cazul lui Steve Irwin, este posibil sa mori in urma unei rani provocate de aceasta creatura. Dar ce se poate spune in cazul unei stingray moarte? Este posibil ca o persoana sa moara din cauza unei rani produse de o pisica de mare moarta, insa este de asemenea foarte putin probabil ca asta sa se intample. Miscarea cozii este ceea ce face ca ghimpii sa iasa la lumina si sa stea in pozitie ridicata, si tot ea cauzeaza introducerea veninului in rana pe care o provoaca.
Asta inseamna ca o pisica de mare moarta nu ar trebui sa fie capabila sa provoace ranile necesare introducerii veninului, pentru a ucide o persoana, decat in cazul in care aceasta a murit in pozitie defensiva cu coada pregatita de atac. Daca cineva atinge coada ridicata a creaturii, atunci da exista riscul ca veninul sa poata patrunde prin rana cauzata de coada.
Cum să te protejezi de stingray-uri în ape puțin adânci
Totusi pana acum nu s-a auzit de niciun caz in care o persoana sa fie omorata de o pisica de mare moarta. In schimb exista cazuri in care pescarii au murit in contactul cu pestii veninosi morti. La ce te poti astepta in cazul in care ai ghinionul de a calca pe o pisica de mare? In primul rand pregateste-te sa simti o durere crunta.
Rana provocata de coada ghimpata care patrunde in carnea ta este dureroasa de una singura, insa veninul este cel care cauzeaza adevarata durere. Veninul pisicii de mare nu e ceva de joaca. In doze mari acesta poate opri inima si poate dilata sau contracta vasele de sange. In cele mai multe cazuri, veninul nu se raspandeste in restul corpului, ci ramane doar in zona in care se afla rana, cauzand necroza tesuturilor. Durerea cauzata de venin poate fi ameliorata cu apa fierbinte.
Infectiile bacteriene sunt de asemenea comune, de aceea va trebui sa iei antibiotice in caz ca esti ranit de aceasta creatura. Evident trebuie sa soliciti asistenta medicala imediat ce este posibil, intrucat fara interventia medicilor, veninul persista si nu trece de la sine. Cel mai bine este sa ai grija si sa respecti creaturile acvatice, intrucat chiar si cele mai blande dintre ele se vor apara atunci cand se simt amenintate.
Cum să te protejezi de stingray-uri în ape puțin adânci
Dacă te afli într-o zonă cu ape puțin adânci unde stingray-urile pot fi prezente, există câteva măsuri simple pentru a evita o întâlnire neplăcută. Stingray-urile preferă să se ascundă sub nisip și sunt greu de observat. Cel mai eficient mod de a te proteja este să pășești încet și să „mături” cu picioarele nisipul în timp ce te deplasezi.
Această mișcare le va speria și le va determina să se îndepărteze fără a se simți amenințate. În plus, este recomandat să eviți să le deranjezi sau să le atingi, chiar dacă par inactive, deoarece orice mișcare bruscă le poate activa instinctul de apărare.