Catedrala “Sfânta Vineri” din Zalău este prima biserică ortodoxă din acest oraş al judeţului Sălaj care a fost ridicată la rangul de “catedrală”. Existenţa ei se datorează părintelui Ghiurco Ioan care a pus multă pasiune pentru ca acest lăcaş religios să fie folosit de toţi credincioşii.
Aceasta catedrală este un adevărat ansamblu arhitectural, având în componenţă trei clădiri: Catedrala Înălţarea Domnului, Monumentul dedicat eroilor neamului şi spaţiile în care au fost amenajate muzee pentru obiectele din Patrimoniul Cultural Naţional.
Cei doi arhitecţi care s-au ocupat de acest deosebit edificiu au ales un plan în formă de cruce greacă înscrisă, ceea ce înseamnă că, în partea interioară, lăţimea, lungimea şi înălţimea sunt egale, adică au fiecare 36 de metri.
Interiorul Catedralei “Sfânta Vineri” are planul specific Bisericii Răsăritene, iar unii sunt de părere că este o copie mai mică a Catedralei Sfânta Sofia. În interior, se găsesc naosul, pronaosul şi altarul, iar spaţiul este dispus pe mai multe niveluri, cel de-al doilea fiind destinat corului.
Spaţiul este luminat prin vitralii de mari dimensiuni, iar capacitatea catedralei este de circa cinci mii de persoane.
Monumentul dedicat eroilor neamului are o înălţime de 50 de metri şi se desface în două aripi, având formă de portic. Pe sub el, se intră în catedrală, dar şi în spaţiile muzeale de la demisol.
Sub arcul monumentului, a fost pus un clopot de dimensiuni impresionante, care are o greutate de 3000 de kilograme şi pe care scrie, în latină, “Deum laudo, vivos homines voco, mortuos plango, fulgura frango”.
Catedrala “Sfânta Vineri” nu este pe deplin terminată, pentru că o lucrare de asemenea amploare durează mulţi ani. Mai are nevoie de finisaje pe exterior, de dotările din interior şi de o pictură integrală, fiind acoperită, până acum, o suprafaţă de aproape 300 de mp.
Pictorul Petru Botezatu a fost angajat să se ocupe de ea, pictura fiind în frescă. Acesta a început lucrul în 2001, fiind prima lucrare de asemenea mărime pe care o execută în România, după ce a plecat în exil, în timpul regimului lui Nicolae Ceauşescu.
Până acum, cu ajutorul donaţiilor şi sponsorizărilor de la diverse firme şi instituţii, Catedrala “Sfânta Vineri” din Zalău a reuşit să pună în biserică un iconostas deosebit şi o serie de scaune care au fost sculptate în stejar masiv de către un meşter din Sighetul Marmaţiei.
De asemenea, o firmă din Atena a realizat pentru catedrală un policandru turnat în bronz aurit, piesă unicat. Are o înălţime de şapte metri, o greutate de 1780 de kilograme şi 360 de lumini.
În demisolul catedralei, au fost amenajate câteva spaţii muzeale, bunurile de aici făcând parte din Patrimoniul Cultural Naţional. Printre ele, se numără piese valoroase ca icoane pe sticlă şi lemn, cărţi bisericeşti vechi, dar şi alte materiale şi obiecte cu o valoare mare artistică, documentară şi istorică. Din păcate, condiţiile în care sunt depozitate nu sunt deloc propice, iar asta duce la degradarea lor, dacă nu sunt tratate cum se cuvine.
Catedrala “Sfânta Vineri” din Zalău este un edificiu cu adevărat impresionant, iar credincioşii din Zalău sunt mândri de lăcaşul lor religios, făcând tot posibilul ca acesta să fie terminat cât mai curând posibil.
Participarea comunității la viața catedralei este un exemplu de coeziune și credință, cu fiecare eveniment aducând împreună familii și prieteni. Impactul catedralei asupra orașului poate fi văzut în inițiativele de caritate și ajutorare a celor nevoiași, demonstrând misiunea sa de a servi comunitatea.
Prin frumusețea și serenitatea sa, Catedrala „Sfânta Vineri” rămâne un simbol al speranței și rezilienței spirituale în Zalău.
Vizita la Catedrala „Sfânta Vineri” este o experiență îmbogățitoare, oferind nu doar liniște, ci și o conexiune profundă cu istoria și cultura locală.