Povestea cazinourilor (in italiana, “casino”, la origine, insemna “vila de mici dimensiuni”, “casa de vacanta”) este veche de secole si a insotit dezvoltarea civilizatiilor din toate partile lumii, din vechiul Egipt, pana in Italia medievala, din China antica, pana la cazinourile online de astazi. Jocul, in orice forma s-ar manifesta (inclusiv jocul de noroc), tine de o anume predispozitie a firii umane spre competitie, spre dorinta de afirmare a inteligentei si a imaginatiei, este o forma de adaptare la situatii diverse. La originea jocurilor cu zaruri, de exemplu, se afla jocurile cu oase si cu dinti de animale, foarte populare in  Egiptul antic si in Asia. Jocurile de carti se bucurau de mare succes, in secolul al XI-lea, in Turkistan (o regiune din Asia Centrala, de unde au venit stramosii turcilor), francezii fiind insa cei care au introdus jocul de carti in Europa, intr-o forma apropiata de cea de astazi.

Inspirandu-se din jocurile de carti, chinezii au creat dominoul. Jocul de baccarat, foarte indragit si astazi de celebritati si de oamenii bogati, dateaza din secolul al XV-lea, din Italia, Blackjack (caruia i se mai spune si “21”, deoarece castiga cel care are suma cartilor 21 sau una foarte apropiata), din secolul al XVIII-lea, iar poker-ul isi face debutul in secolul al XIX-lea, in New Orleans, Statele Unite ale Americii. Poker-ul Pai Gow este o versiune americanizata si simplificata a vechiului joc chinezesc cu acelasi nume. Keno, nelipsit din cazinouri si din salile de bingo, un joc de noroc asemanator loteriei, isi are radacinile in China din timpul Dinastiei Han (secolul al II-lea i.Hr.). Imigrantii chinezi au adus jocul in Statele Unite ale Americii, in secolul al XIX-lea.

Fatada Cazinoului din Monte Carlo, Foto: tspadventure.wordpress.com
Fatada Cazinoului din Monte Carlo, Foto: tspadventure.wordpress.com

Cele mai frumoase cazinouri din lume, initial, au fost sali publice in care se tineau spectacole, cu muzica si dans. Treptat s-au transformat in Sali de jocuri exclusiv. Existau astfel de cazinouri in secolele al XIV-lea- al – XV-lea, in Olanda si in Germania. Mai tarziu, in 1861, cel mai cunoscut cazinou s-a deschis in cartierul Monte Carlo, din Monaco, pe Coasta de Azur, in timpul printului Charles III de Monaco. Succesul nu a venit de la inceput, ci abia dupa ce printul a incredintat afacerea unui om de suces in zona jocurilor de noroc, Francois Blanc. Pentru 1,7 milioane de franci si o suma anuala de 50 000 de franci, la care se adaugau 10% din veniturile nete si concesiunea cazinoului pe 50 de ani, Blanc a semnat contractul, in 1860.

Intr-un mod neasteptat, acesta alege drept centru al viitoarei zone de cazinouri, o colina izolata din Monaco. Construieste aici Hotelul Paris, in 1864, inaugureaza cazinoul in anul urmator, amenajeaza un parc spectaculos in jurul cazinoului, cu fantani arteziene si palmieri, deschide o cafenea luxoasa si termina foarte repede de construit calea ferata Nice- Vintimille, ceea ce va asigura prosperitatea acestui exceptional loc de distractie. Acolo unde altii se ruinasera, Francois Blanc reuseste, in numai trei ani, sa ridice cel mai luxos cartier din Monaco, pe care printul Charles III il va numi “Mont Charles” (Monte Carlo).

Citește și:  Sculptura alto-relief, o tehnica in trei dimensiuni

Veniturile familiei Blanc si ale familiei princiare cresc uluitor, ceea ce il face pe Charles III sa desfiinteze impozitele in Monaco. Dupa moartea lui Blanc, sotia acestuia ia initiativa de a construi impozanta Opera din Monte Carlo si cladirea unui nou cazinou decorat cu picturi, tapiserii si alte opere de arta de o valoare deosebita. Aici s-au turnat filme celebre (de exemplu, “Golden Eye”) si tot de aici se deschide o perspectiva superba asupra traseului raliului de automobile “Grand Prix de Monaco”.

In America, Las Vegas este cunoscut ca orasul cazinourilor. I se mai spune Sin City (“orasul pacatului”), avand o istorie tumultuoasa, de la momentul infiintarii lui de catre mormoni, in 1855, si pana astazi. La inceputul anilor 1930, doua evenimente au contribuit la dezvoltarea orasului – construirea barajului Hoover si legalizarea jocurilor de noroc. Dupa vremurile tulburi controlate de mafie, cu afaceri de milioane de dolari, dupa anul 1970, Las Vegas si-a construit o alta imagine, de metropola luxoasa, cosmopolita, cu hoteluri stralucitoare, frecventata de starurile timpului. Cele mai cunoscute hoteluri-cazino sunt Circus-Circus (3774 de camere, pe o suprafata de 9300 de metri), cu spectacole de circ zilnice si parc de distractii, si Excalibur, unul dintre cele mai mari hoteluri din lume, unde, in 2003, a fost adus  Megabucks Jackpot (39 milooane de dolari). Cazinoul ofera tot felul de jocuri de noroc, pe o suprafata de 9290 metri patrati, la care se adauga o sala de poker si o sala de pariuri sportive. La acestea se adauga sapte restaurante, cluburi de noapte, capele pentru ceremonii de nunta etc.  Si in prezent, economia orasului Las Vegas (cel mai mare din Nevada) depinde de marile si luxoasele cazinouri care s-au deschis aici incepand cu 1940.

Cazinou din Las Vegas, Foto: chrislaura2010.wordpress.com
Cazinou din Las Vegas, Foto: chrislaura2010.wordpress.com

Din 2006, Macao este, se pare, capitala mondiala a cazinourilor, depasind renumele orasului Las Vegas. Aflata sub dominatie portugheza mai mult de patru sute de ani, Macao a devenit regiune administrativa a Chinei din 1999. In 2005, suma incasata din jocurile de noroc (peste cinci miliarde de dolari) a depasit-o pentru prima data pe aceea din Las Vegas, iar in anul urmator, Organizatia mondiala a turismului a plasat Macao pe pozitia 21 ca destinatie turistica in lume. In 2007, venitul brut din jocurile de noroc a crescut la 10 miliarde de dolari.

Cazinourile online, accesabile pe internet, au explodat, ca popularitate, in ultimii ani. Ruleta, slot,  blackjack, baccarat, craps (zaruri), bingo, poker etc. pot fi jucate, acum, si virtual. Pentru pasionati, accesul este mult mai usor, iar pentru “proprietarii” cazinoului cheltuielile sunt semnificativ mai mici (nu au nevoie de sali, de personal). Exista jocuri care necesita descarcarea unor programe in propriul calculator, dar si jocuri cu acces din browser-ul de Internet utilizat, in general, cu grafica si animatii de foarte buna calitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.