Cea mai mare gaura neagra din Univers
Daca pana acum vorbeam despre gaurile negre ca avand o masa de cateva milioane de ori mai mare fata de cea a Soarelui, se pare ca lucrurile au avansat simtitor de mult in aceasta privinta. Cea mai mare gaura neagra descoperita pana acum are o masa estimata la valoarea a miliarde de ori mai mare fata de cea solara, mai exact este vorba despre un adevarat „monstru”, ca sa-l numim asa, gaura neagra ce are de 17 miliarde de ori masa Soarelui. Insa un motiv de ingrijorare prea mare nu il poate reprezenta, avand in vedere ca aceasta se afla in centrul unei galaxii care este mult prea indepartata de noi.
Ca sa ne facem o idee cat mai buna despre aceasta gaura neagra precizam si coordonatele sale in comparatie cu ceea ce se afla in jurul sau. Mai exact ea reprezinta in proportie de 14% masa din toata galaxia in centrul careia se afla, avand in vedere ca un procent normal, definitivat pana acum este de 0.1% pentru restul galaxiilor. Specialistii vor avea probabil mult de lucru cu aceasta gaura neagra, deoarece ar putea sa ii determine sa schimbe toate teoriile formulate pana in prezent despre felul in care se formeaza galaxiile si gaurule negre. Astfel ca cea mai mare gaura neagra din Univers se afla la o distanta destul de considerabila fata de Pamant, mai exact la 220 de milioane de ani lumina, iar marimea galaxiei in centrul careia este formata este cu aproximatie de 10 ori mai mica fata de galaxia noastra – Calea Lactee.
„Monstrul negru” a fost denumit NGC 1277, avand un diametru aproximat, de 11 ori mai mare fata de orbita pe care o are planeta Neptun in jurul Soarelui. Asa cum au declarat si oamenii de stiinta, acea masa astronomica poate sa reprezinta intr-adevar o „galaxie insolita” (declara Karl Gebhardt – cercetator in cadrul Universitatii Texas din orasul Austin, America), ea fiind clasata de catre Karl Gebhardt ca si o gaura neagra aproape intreaga, ce poate sa fie de altfel si primul obiect ce a fost descoperit si se incadreaza intr-o noua categorie si anume cea a gaurilor negre de natura galactica.
Coordonate si dilemele teoreticienilor
Gaura neagra numita NGC 1277 a fost descoperita in anul 2011, iar masa ei variaza, putand fi chiar si pana la de 37 de miliarde de ori mai mare fata de masa soalara, ea este considerata a fi pe primul loc in clasamentul celor mai mari gauri negre descoperite pana acum. Un fapt interesant care ridica multe semne de intrebare cu referire la felul de formare al galaxiilor si al gaurilor negre este acela ca masa prezentei mentionate este total disproportionala fata de intreaga galaxie in centrul careia aceasta se afla. Asa cum am precizat si mai sus, gaurile negre se formeaza de fapt in momentul in care un astru de dimensiuni colosale intra in interiorul sau, cand i se sfarseste viata, iar apoi dimensiunile sale pot creste odata cu fuziunile ce au loc cu alte gauri negre si atragand alte astre. Fiind foarte deosebit de puternice, chiar cele mai viguroase din Cosmos de pana acum descoperite, gaurile negre formeaza un camp gravitational extrem ce atrage orice. Ganditi-va doar la viteza luminii, care nici macar nu poate scapa de puterea acestor monstri devenind invizibila dupa ce este acaparata.
Insa se pare ca NGC 1277 poate sa rastoarne toate teoriile formulate pana in prezent, deoarece e posibil ca acestea sa fie gresite, iar galaxiile sa se creeze in cu totul alt fel, sau ca gaura neagra sa fie de fapt speciala in felul ei de formare. Cercetatorii din cadrul Institutului Max Planck aproximeaza formarea galaxiei in centrul careia se afla NGC 1277 cu o vechime de 8 miliarde de ani si aparent aceasta nu prezinta mari transformari inca de la nasterea ei. Telescopul cu ajutorul caruia a fost descoperita imensa gaura neagra se numeste Hobby-Eberley, iar el apartine observatorului american McDonald, din orasul Austin.
Comparabila cu masa Pamantului, masa gaurii negre NGC 1277 este de 330 de mii de ori mai mare. Constelatia Perseus, cea in centrul careia se afla, aproape ca nu mai este observabila, iar ea poate sa dea nastere unui nou concept perfect real ce poarta denumirea de „galaxie-gaura neagra”, un produs hibrid de altfel, inexistent pana acum in Universul cunoscut. Cea mai mare gaura neagra din galaxia noastra este cunoscuta ca avand o masa de patru ori mai mare fata de masa solara, ceea ce inseamna ca este infinit mai mica fata de NGC 1277. Inainte sa fie descoperita aceasta gaura neagra, cea mai mare din Univers era considerata a fi cea din centrul galaxiei NCG 4486B, care avea o masa totala de 11% din galaxia in care se formare, comparabil cu cea prezenta care are 14 %. E posibil ca cea mai mare gaura neagra din Univers in prezent sa se fi format inainte de galaxie sau in timp ce s-a format galaxia.
Avand in vedere ca pana acum au fost descoperite doua gauri negre care au o masa mult mai mare fata de centrul galaxiei in care au luat fiinta cu siguranta se vor formula noi teorii cat de curand, asadar va vom tine la curent cu descoperirile care vor fi facute, si avand in vedere ca nu exista o limita de varf pentru masa gaurilor negre, masa care de fapt depinde de ceea ce inghite si de cantitate pe care o acumululeaza, cu siguranta vom avea de dezvaluit multe amanunte pe viitor.