Familia Nymphalidae cuprinde 5000 de specii de nimfalide – fluturi care au picioarele din față scurte, ca o perie și care îndeplinesc o funcție senzorială. Nimfalidele sunt cele mai interesante specii de fluturi din lume, trăiesc în toată lumea, în luminișuri, pe pajiști, în zone împădurite. Majoritatea speciilor au anvergura aripilor de 3-15 cm, iar coloritul acestora este viu, foarte frumos mai ales pe suprafețele exterioare. Partea inferioară a aripilor este întunecată, ceea ce este un avantaj pentru aceste insecte deoarece le camuflează foarte bine de prădători atunci când stau în repaus.

Specii de nimfalide:

Specia Morpho Peleides
Specia Morpho Peleides

Specia Morpho Peleides este răspândită în pădurile din America Centrală și de Sud. Este un fluture mare, are anvergura aripilor de 9,5-12 cm și are un colorit deosebit, prezintă benzi intunecate cu pete albe pe marginile aripilor, un colorit în nuanțe de albastru intens. Această specie este una din cele mai mari nimfalide din această familie.

Specia Vanessa Atalanta
Specia Vanessa Atalanta

Specia Vanessa Atalanta sau fluturele-amiral roșu trăiește în emisfera nordică. Are pete albe și benzi portocalii pe aripile superioare, iar pe marginile aripilor posterioare prezintă mici pete negre pe fond galben-portocaliu. Coloritul este predominat în nuanțe maronii.

Specia Nymphalis Antiopia, Foto: gopixpic.com
Specia Nymphalis Antiopia, Foto: gopixpic.com

Specia Nymphalis Antiopia este numită și fluturele de doliu și apare în regiunile deschise, pe pajiștile din America de Nord. Are o dungă galbenă și un sir de pete albastre pe marginile aripilor, iar coloritul pe suprafața superioară a aripilor este maroniu. În zona anterioară a aripilor din fată are câteva pete mari galbene.

Specia Arginnis Paphia
Specia Arginnis Paphia

Specia Arginnis Paphia este cel mai mare fluture de acest gen din Europa. Are deschiderea aripilor de 5,5-6,5 cm și un colorit portocaliu strălucitor cu pete și dungi de culoare închisă. Femela are un colorit al aripilor mai verzui, iar petele par mai intense.

Vanessa Virginiensis
Vanessa Virginiensis
Specia Vanessa Virginiensis
Specia Vanessa Virginiensis

Specia Vanessa Virginiensis este răspândită în SUA, Guatemala, Antilele Mari, Insulele Canare, Venezuela, Hawaii, Islanda, Insulele Galapagos, Madeira, Insulele Britanice și Azore. Are deschiderea aripilor de 4,5-6,7 cm, iar coloritul părții superioare a aripilor galben-brun cu pete albe și întunecate.

Citește și:  12 animale sălbatice transparente și impresionante din lume
Specia Argynnis Aglaja
Specia Argynnis Aglaja

Specia Argynnis Aglaja apare în regiunile cu pajiști, câmpii, dar și păduri de la altitudini de până la 2200 m, în Europa, Asia, Maroc, Japonia. Are anvergura aripilor de 5-5,5 cm și coloritul galben-maroniu sau portocaliu cu numeroase pete și benzi transversale de culoare neagră.

Specia Vanessa indica
Specia Vanessa indica

Specia Vanessa indica este răspândită în Asia de Sud-Est, Japonia, sudul Thailandei, India și China. Are anvergura aripilor de 5-6 mm și prezintă pete albe și negre pe suprafața aripilor superioare.

Specia Danaus Plexippus
Specia Danaus Plexippus

Specia Danaus Plexippus sau fluturele imperial face migrații din Mexic în Canada. Hrana omizilor constă din plante care secretă lapte. Fluturele are pete albe pe marginea aripilor și pe părțile anterioare ale aripilor superioare.

Specia Nymphalis xanthomelas
Specia Nymphalis xanthomelas

Specia Nymphalis xanthomelas trăiește în Europa, China și Japonia. Are anvergura aripilor de 5,5-5,6 cm și coloritul maro-potocaliu cu pete maro-închis sau negre. Marginile aripilor sunt zimțate și tivite cu gri și negru.

Specia Aglais urticae
Specia Aglais urticae

Specia Aglais urticae apare în regiunile din Europa și Asia, poate ajunge la altitudini de până la 3000-3500 m. Are anvergura aripilor de 4-5 cm și coloritul portocaliu, maro cu model realizat din pete negre, albe și galbene. Omizile sunt negre marmorate cu alb și au lungimea corpului de 3 cm. Fluturii se hrănesc cu nectarul anumitor specii de plante. Omizile sunt frecvent mâncate de păsări.

Vanessa Vulcanica
Vanessa Vulcanica
Specia Vanessa Vulcanica
Specia Vanessa Vulcanica

Specia Vanessa Vulcanica are anvergura aripilor de 5-6 cm și un colorit foarte frumos negru, maro, cu pete albe și roșii. Această specie trăiește în Insulele Canare, Madeira, La Palma, Tenerife și Gran Canaria.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.