Cel mai rapid test IQ din lume, format din numai trei întrebări, a fost conceput de Shane Frederick, profesor la Yale School of Management, specialist în managementul resurselor şi în ştiinţele deciziei, co-autor al unor lucrări de referinţă în aceste domenii, inclusiv alături de lauretul Premiului Nobel în economie, Daniel Kahneman.

Testul IQ creat de Shane Frederick este cunoscut sub numele de “Testul de gândire rapidă” (în engleză – Cognitive Reflection Test/ Testul de reflecție cognitivă sau CRT). Acesta nu este un test tradițional de inteligență (IQ), ci este conceput pentru a măsura abilitatea unei persoane de a rezolva probleme evitând “intuițiile” false, apelând la un grad de reflecție înalt și cu atenție la detalii.

Mai mult, autorul testului a constatat că cei care obțin scoruri ridicate la CRT sunt mai puțin vulnerabili la diverse prejudecăți și arată mai multă răbdare în situaţiile de luare a deciziilor. Indică, în acelaşi timp, şi tendinţa unei persoane de a-şi acorda (sau nu) timp pentru a reflecta la soluţia unei probleme şi de a nu reacţiona impulsiv, de multe ori aparenţele putând fi înşelătoare. Important este şi timpul în care se rezolvă testul.

Dintr-un eşantion de 3 428 de persoane, de exemplu, cărora li s-a dat acest cel mai rapid test IQ, 33% au răspuns incorect la toate cele trei întrebări. Majoritatea oamenilor – 83% – au răspuns incorect la cel puțin una dintre întrebări. De asemenea, dintr-un grup de studenţi la MIT (Massachusetts Institute of Technology), celebra universitate de cercetare din SUA, doar 48% dintre studenții eșantionați au putut să răspundă corect la toate întrebările. Într-un alt experiment, de la o facultate de renume mondial, de la Yale School, doar 17% dintre studenţi au răspuns corect la toate întrebările.

Cel mai rapid test IQ din lume – trei întrebări

Cel mai rapid test IQ din lume
Cel mai rapid test IQ din lume

Cel mai rapid test IQ din lume constă în trei întrebări simple, dar care pot fi înșelătoare la o primă vedere, deoarece solicită o gândire mai profundă pentru a furniza răspunsurile corecte. Iată cele trei întrebări din testul de gândire rapidă:

  1. O minge şi o bâtă de baseball costă 1,10 dolari în total. Bâta costă cu un dolar mai mult decât mingea. Cât costă mingea?
  2. Dacă cinci mașinării au nevoie de cinci minute pentru a produce cinci piese, de cât timp ar avea nevoie 100 de mașinării să producă 100 de piese?
  3. Pe suprafaţa unui lac cresc nişte nuferi. În fiecare zi, suprafața pe care o acoperă se dublează. Dacă este nevoie de 48 de zile pentru ca nuferii să acopere întreaga suprafaţă a lacului, în cât timp nuferii vor acoperi jumătate din suprafaţa lacului?

Dacă vreţi să vă verificaţi abilităţile de rezolvare a problemelor, dar şi felul în care reacţionaţi (spontan sau reflexiv) în astfel de situaţii, răspundeţi la cele trei întrebări, apoi verificaţi mai jos corectitudinea răspunsurilor, dar şi timpul în care le-aţi rezolvat (corect).

Cel mai rapid test IQ din lume – răspunsurile

Inteligenţa umana
Inteligenţa umana

Cei mai mulţi răspund la aceste întrebări din cel mai rapid test IQ din lume astfel: 1. 10 cenţi; 2. 100 de minute; 3. 24 de zile. Dar aceste răspunsuri sunt greşite.

Răspunsurile corecte sunt: 1. 5 cenţi; 2. 5 minute; 3. 47 de zile.

Dacă o minge costă 5 cenţi, bâta costă cu un dolar mai mult, adică un dolar şi 5 cenţi, plus 5 cenţi cât costă mingea, obţinem 1 dolar şi zece cenţi. Se poate rezolva şi algebric – mingea costă X, bâta X + 1 USD, în total, X + (X + 1) = 1,1, adică 2X + 1 = 1,1, 2X = 0,1, X = 0,05.

Dacă 5 mașini fac 5 piese în 5 minute, aceasta înseamnă și că o mașină face o piesă în 5 minute. Deci, dacă 100 de mașini trebuie să facă 100 de piese, vor face acest lucru în 5 minute.

Dacă lacul este complet acoperit de nuferi în 48 de zile, iar suprafața pe care se află nuferi se dublează în fiecare zi, ar dura doar o zi ca să se treacă de la o jumătate acoperită la o suprafață total acoperită de nuferi. Deci în a 47-a zi nuferii acoperă jumătate din lac.

Testele de inteligenţă – controverse

Inteligenţa umană, caracteristică inconfundabilă a lui Homo sapiens, este un concept greu de definit, pentru că implică nenumărate aspecte. La modul cel mai general, inteligenţa umană reprezintă ansamblul facultăţilor mentale care permit înţelegerea lucrurilor şi a faptelor, adaptarea la situaţii noi, capacitatea de a face conexiuni între elemente separate, de a îmbunătăţi performanţele pe baza experienţei trecute, de a ajunge la o cunoaştere conceptuală şi raţională, implicând şi capacitatea de manipulare a datelor logice, matematice, lingvistice etc.

Există apoi o multitudine de manifestări ale inteligenţei umane, care dau individualitate unei persoane, în funcţie de elementele dominante – inteligenţa emoţională (care permite înţelegerea şi gestionarea sentimentelor proprii, în relaţie cu ale celorlalţi), inteligenţa biologică, logico-matematică, intelectuală, comunicaţională, volitivă, holistică, interpersonală (capacitatea de a-i înţelege pe alţii) etc.

Când este vorba de măsurarea inteligenţei umane, acest fapt pare imposibil. Testele de inteligenţă clasice (care pretind că evaluează abilitățile cognitive complexe ale unei persoane) pot oferi doar o imagine aproximativă a unei părţi din ceea ce înseamnă inteligenţa umană. Pe de altă parte, coeficientul de inteligenţă al unei persoane se poate modifica (dezvoltându-se sau diminuându-se) de-a lungul vieţii, în funcţie de preocupări, vârstă, nefiind foarte clar în ce măsură contextul socio-profesional poate genera schimbări.

În ultimii ani, tot mai mulţi specialişti contestă valabilitatea si utilitatea testelor IQ, fiind convinşi că acestea nu pot să reflecte structura complexă şi ierarhizată a inteligenţei umane. Mult mai utile ar fi, spun aceştia, “probele de inteligenţă practică”, în care persoana testată să fie pusă în situaţia de a găsi rezolvări pertinente la probleme concrete de viaţă.

Pentru o mai bună cunoaştere a sinelui

Cunoasterea sinelui
Cunoasterea sinelui

Există apoi disputa dintre adepţii testelor IQ clasice şi cei ai testelor CRT, precum “cel mai rapid test IQ din lume”, cu argumentul celor dintâi că CRT nu măsoară în mod direct inteligența generală, ci se concentrează pe abilitățile de gândire logică și de evitare a gândirii impulsive, adică rezultatele oferă o imagine parţială (ca şi cazul celor clasice, de altfel).

Dincolo de aceste controverse, cel mai rapid test IQ din lume (Testul de reflecție cognitivă) poate ajuta la o mai bună cunoaştere de sine, oferind indicii despre felul în care, în general, luăm decizii in rezolvarea problemelor şi despre raportul dintre gândirea impulsivă și gândirea analitică, ceea ce ar putea fi un îndemn să medităm asupra rezultatului, în condiţiile în care atât de mulţi oameni nu reuşesc să-l rezolve.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.