Pana nu demult, istoricii si arheologii erau de acord ca primele orase din lume au aparut in urma cu peste 6000 de ani, in Mesopotamia, in regiunea fertila dintre Tigru si Eufrat, unde astazi se afla Irakul, apoi in Siria si in Egipt, pe malurile Nilului, precum si de-a lungul celui mai lung fluviu din Asia, Yangzi Jiang (6300 kilometri) , care izvoraste din Tibet si se varsa in Marea Chinei orientale, la nord de Shanghai. Intemeierea oraselor in astfel de zone a fost rezultatul dezvoltarii agriculturii, dar, mai ales, al comertului.
O descoperire recenta (din 2009) este pe cale sa schimbe reperele legate de dezvoltarea oraselor si a civilizatiilor, la inceputurile lumii. Este vorba de un templu, vechi de 12 000 de ani, ale carui ruine au fost scoase la suprafata pe teritoriul actual al Turciei, la Gobekli Tepe, si care pare sa fi apartinut unei civilizatii vaste, necunoscute pana acum. Gobekli Tepe este o asezare de pe platourile inalte ale Muntilor Taurus, din apropierea orasului Urfa, langa granita Turciei cu Irakul si Siria, care preceda cu cinci milenii nasterea Egiptului antic, apartinand, dupa cum demonstreaza analizele cu Carbon 14, perioadei in care a disparut Atlantida. Profesorul de arheologie David Lewis-Williams, de la Universitatea Johannesburg, din Africa de Sud, considera ca Gobekli Tepe este cel mai important sit arheologic din lume. Unii specialisti apreciaza ca Urfa, localitate aflata la doar cativa kilometri, este vechiul oras Ur, mentionat in Biblie, care a adapostit Giulgiul lui Iisus. Este o zona fertila, o oaza de verdeata, ceea ce ar putea explica de ce Gobekli Tepe a fost construit in apropiere, de catre oamenii primitivi, vanatori si culegatori, care aici puteau sa faca negot si sa isi desfasoare ceremoniile religioase.
Un oras, fie el si de la inceputurile civilizatiei, nu este o asezare oarecare. De obicei, este bine delimitat, inconjurat de ziduri de protectie, ocupa o suprafata mai mare decat a altor asezari, are spatii publice, constructii specifice, care fac diferenta intre conducatori, preoti si oamenii de rand, respecta diverse ritualuri de intemeiere, in care isi afla radacinile atatea mituri, prin care oamenii incearca sa ii imbuneze pe zei pentru indrazneala de a-si ridica asezari marete, precum orasele. Ratiunea pentru care, la un moment dat, au aparut orasele, se leaga de progresul economic, de diviziunea muncii, de nevoia ca bunurile in surplus sa fie puse in circulatie, prin comert. Intemeierea unui oras tine si de vointa si de proiectul comun al unor oameni de a trai intr-o societate care sa prospere prin munca lor. De regula, in decursul timpului, orasele s-au fondat pe malurile unor cursuri de apa, la tarmul marii (porturile), pe locul unei vechi asezari, in zone geografice propice dezvoltarii activitatilor comerciale, industriale, turistice, culturale.
Un al doilea oras, ca vechime, este Ierihonul (aflat astazi in Cisiordania, in Orientul Apropiat), datand din anii 8000 i.Hr. Supranumit “Orasul palmierilor”, Ierihonul este amplasat la cea mai joasa altitudine, dintre toate orasele lumii, la 240 de metri, in apropierea Marii Moarte, intr-o regiune favorabila culturilor de lamai, portocali, bananieri, vita-de-vie. In Noul Testament se spune ca, la portile Ierihonului, Iisus Hristos a vindecat doi orbi si ca, in acest oras, l-a intalnit pe Zaharia, tatal lui Ioan Botezatorul. Descoperirile arheologice demonstreaza din ce in ce mai mult ca intamplarile relatate in Biblie nu reprezinta doar un mit, ci fac parte din istoria umanitatii. Din 1994, Ierihonul a trecut sub autoritatea palestiniana, cu o intrerupere intre 2000 – 2005, in timpul Intifadei – conflict violent palestiniano-israelian.
Orasele Mesopotamiei au inceput sa apara in mileniul al IV-lea i.Hr., cand comunitati rurale prospere au fondat, in cateva sute de ani, asezari urbane, inventand un nou mod de viata si manifestand, implicit, o alta mentalitate. “Revolutia” urbana, in aceasta regiune, pare sa fi inceput cu anticul Uruk (din sudul Irakului, localitate care, in prezent, se numeste Warka), orasul legendarului rege Ghilgames (anul 2600 i.Hr.), personaj principal in cel mai vechi poem al antichitatii – “Epopeea lui Ghilgames” (din secolul al XVIII-lea i.Hr.). La inceputurile sale, Uruk-ul se intindea pe aproximativ 200 de hectare, cuprinzand o zona “sacra”, a templelor, si alta administrativa, a vietii politice si culturale, asa cum s-a putut deduce din cele peste 5000 de tablite de lut descoperite in aceasta zona.
Habuba Kabira este un alt oras din Mesopotamia, la fel de vechi, din care provine primul plan al unei asezari urbane, descoperit pana acum, din care se poate deduce ca cele mai multe locuinte private erau construite compact si ca exista un sistem de drumuri (principale si secundare), cele principale fiind pietruite. In apropierea orasului se intindea un vast teren fertil, pe valea Eufratului, care permitea dezvoltarea agriculturii, bazata pe canale de irigatie, iar in interiorul asezarilor s-au gasit nenumarate vase de ceramica, un mestesug infloritor la vremea respectiva. In paralel, prosperitatea economica a facilitat dezvoltarea unei culturi exceptionale, numeroase dovezi ale inceputului scrisului si, poate, cele mai multe inventii ale epocii antice venind din aceasta zona. Mai tarziu, din orasele mici s-au dezvoltat mari centre urbane, asa cum este cazul Babilonului (la aproape o suta de kilometri de Bagdadul actual), care a cunoscut maxima inflorire in mileniile al III-lea – al IV-lea i.Hr.
In spatiul european, pana acum, se stia ca inceputurile urbanizarii se leaga de exceptionalele orase grecesti si romane, leaganul civilizatiei antice. In 2005, insa, in Bulgaria, la Provadia, in apropierea Marii Negre, s-au descoperit ruinele unui oras preistoric, susceptibil a fi cel mai vechi din Europa, fondat in jurul unei exploatari de sare, in mileniul al V-lea i.Hr. (cu cinsprezece secole inainte de cetatile grecesti). S-au gasit aici urmele unor case cu doua etaje, ale unor sanctuare si ale unor ziduri de aparare, ceea ce inseamna ca, intr-o epoca in care nu se inventasera nici drumurile, nici mijloacele de transport, fie ele si rudimentare, locuitorii acestui oras, nu mai multi de 300-400, au carat pietre imense, pentru constructia orasului lor.
De la formele incipiente ale asezarilor urbane si pana in prezent, lumea a evoluat continuu, statisticile Organizatiei Natiunilor Unite aratand ca, in 2008, pentru prima data in istorie, mai mult de jumatate din populatia globului locuia in orase, fata de 30%, in 1950. In 2015, in lume, vor exista cel putin 36 de mega-orase, fiecare cu peste 10 milioane de locuitori, multe dintre ele in Asia (China, India), America Latina, Africa de Vest. Procesul urbanizarii, in epoca actuala, este un fenomen discutabil, totusi, in masura in care, mai ales in tarile subdezvoltate sau in curs de dezvoltare, aglomerarile de populatie nu sunt asociate, intotdeauna, si cu activitatile comerciale, politice, culturale si conditiile de viata necesare pentru un standard cel putin acceptabil.
Pragul, in privinta numarului de locuitori, de la care se poate vorbi de statutul de oras, difera in functie de tara si de epoca. Astazi, de exemplu, in Germania si in Franta, limita inferioara este de 2000 de locuitori, in Spania si Elvetia, 10 000, in Danemarca, 200, in statele Unite ale Americii, 2500, in Canada, 1000, in Japonia, 50 000 etc.
Cele mai mari orase din lume, la momentul actual, dupa statisticile din 2012, sunt:
- Tokyo, capitala Japoniei – orasul cel mai populat de pe mapamond, cu aproape 38 de milioane de locuitori. Aici se afla resedinta regelui Japoniei, iar arhitectura urbana, cu nenumarati zgarie-nori, face, cu adevarat, din Tokyo, o metropola.
- New York este capitala economica, juridica si culturala a SUA. Are 26 de milioane de locuitori.
- Mexico este capitala Mexicului (23 de milioane de locuitori), a doua cea mai populata capitala, dupa Tokyo.
Pe urmatoarele locuri se situeaza Seul (capitala Coreei de Sud), Bombay (capitala statului indian independent Maharashtra, care concentreaza 70% din tranzactiile economice ale intregii regiuni si 40% din comertul maritim), Sao Paulo (capitala Braziliei, cel mai important centru economic si comercial din intreaga America Latina), Manilla (capitala Republicii Filipine), Bankok (capitala Thailandei, renumita ca obiectiv turistic, dar si ca centru universitar), Delhi (al doilea oras, ca marime, al Indiei, dupa New Delhi), Los Angeles (al doilea oras al SUA, situat pe coasta Oceanului Pacific, foarte cunoscut prin cartierul starurilor -Beverly Hills).