Home Cultură generală Celebra piramidă a lui Maslow – ierarhia nevoilor umane

Celebra piramidă a lui Maslow – ierarhia nevoilor umane

0
Piramida lui Maslow

Unul dintre conceptele care au revoluționat societatea modernă, din punctul de vedere al înțelegerii cum funcționează omul, este așa numita „piramidă a nevoilor a lui Maslow”. Abraham Maslow a fost un psiholog american (1 aprilie 1908 – 8 iunie 1970) a cărui teorie privind ierarhia nevoilor umane a născut și încă mai naște dezbateri pro și contra.

Piramida lui Maslow

Teoria sa ierarhizează nevoile omului normal, funcțional și enunță faptul că nerezolvarea, nesatisfacerea unei nevoi generează stres, conflicte psiho-emoționale și chiar afecțiuni sau patologii psihologice.

Parțial, ierarhia lui Maslow se suprapune dezvoltării psihice și sociale umane ca vârstă. Nevoile copilului sunt mai aproape de baza piramidei și cu cât se maturizează, nevoile sale urcă, devin mai abstracte, mai puțin materiale. Nevoile primare, fiziologice, sunt cele comune tuturor oamenilor și cu cât se înaintează, nevoile devin mai specifice, personalizate, conform fiecărui individ în parte.

Pe scurt, „piramida nevoilor lui Maslow” are la bază nevoile fiziologice, de existență propriu zisă (hrană, somn, mediu, apă, aer etc.). Odată satisfăcute aceste nevoi se trece la următorul nivel, nivelul legat de securitate (siguranța fizică, a locului de muncă, siguranța familiei etc.). Următorul nivel este cel al iubirii/acceptării (nevoia de prietenie, iubire, familie etc.). Nivelul patru este cel al stimei de sine (recunoașterea din partea celorlalți, prestigiul, competență etc.). Ultimul nivel este reprezentat de nevoia de autoactualizare (continua perfecționare, cunoaștere, expertiză etc.).

Nesatisfacerea nevoilor unui nivel nu înseamnă că nu putem „trece” la următorul. Însă această nesatisfacere rămâne „ascunsă” în subconștient și, în funcție de psihicul fiecăruia, se poate transforma în stări de nesiguranță, timiditate, frică, incapacitate de comunicare sau de intimitate, agresivitate, etc..

Rezolvarea, satisfacerea nevoilor de la primele 3 nivele este continuă. Nevoile de la un nivel și rezolvarea lor se adaugă la noile nevoi, tinzând spre nivelul următor. Rezolvarea nevoilor primordiale, care țin de existență, este constantă. Asigurarea siguranței proprii și a familiei sunt continue, alături de căutarea iubirii și a acceptării într-un mediu social.

Practic, prin rezolvarea nevoilor primelor trei nivele, omul își creează un sistem de supraviețuire psiho-fizică în relație cu mediul și societatea. Omul își creează sisteme care să îi asigure resurse și alianțe pentru apărare.

Rezolvarea nevoilor de la nivelul patru presupune extinderea „spațiului vital” chiar la nivelul societății. Aici intrăm în competiție cu ceilalți, aici ne măsurăm puterile fizice și psihice-mentale cu ceilalți și valorizăm feed-back-ul primit. Aici ne sunt recunoscute (sau nu) calitățile, valorile personale și competența sau expertiza. Recunoașterea din partea celorlalți se va traduce în creșterea încrederii și a stimei de sine, ceea ce va genera elan și energie în proiecte viitoare.

Feed-back-ul negativ, marginalizarea și izolarea, vor genera sentimente de neîncredere, insatisfacție, angoase, care, la rândul lor, vor afecta direct curajul persoanei, spiritul inovativ, energiile necesare unui proiect.

Dacă reușim să satisfacem nevoile primelor patru nivele și să le și menținem în acest stadiu, mintea, psihicul, va începe să manifeste un alt fel de nevoi, nevoi aproape spirituale, numite „nevoi de autoactualizare”.

O astfel de nevoie este cea de continuă perfecționare, de cunoaștere. Ea se manifestă prin încercarea de a fi în pas cu tot ceea ce este nou sau cu nevoia de creativitate, de inventare.

O altă astfel de nevoie este cea de expertiză, în care persoana este doritoare de a își împărți cunoștințele și de a ajuta alte persoane. Persoana nu are nevoie de recunoașterea expertizei ci, fiind conștientă de nivelul competențelor și aptitudinilor sale, caută sau creează un mediu unde poate împărtăși cunoașterea sa.

În general, la acest nivel, nevoile nu își mai găsesc rezolvarea în mediul social imediat înconjurător (familie, oraș, țară), ci în interacțiune și influență la nivel aproape global.

Înțelegerea și studierea rezolvărilor nevoilor umane având ca model piramida lui Maslow a influențat și încă mai influențează societatea modernă, de la modele educaționale până la modele sociale, politice și economice.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version