Centrul galaxiei noastre este un loc unde se intampla lucruri interesante. Ca si in cazul multor alte galaxii, in centrul Caii Lactee se afla o gaura neagra supermasiva. Gaura neagra supermasiva din centrul galaxiei noastre se numeste Sagittarius A (Sagetator A). Nu numai ca Sagittarius A incearca sa “manance” tot ce se apropie de ea, dar zona din jurul ei este un loc bun pentru formarea unor noi stele. Deoarece o gaura neagra are o atractie gravitationala atat de mare, aceasta incearca sa inghita orice obiect care se apropie de ea.

Toata aceasta gravitatie poate atrage o cantitate uriasa de materie, care se aduna in jurul gaurii negre si se incalzeste, Aceasta ingramadeala de materie se numeste “disc de acumulare” – din cauza frictiunii, gazul si praful se incalzesc si emit lumina infrarosie. Privind la centrul Caii Lactee, nu se pot vedea prea multe in lumina vizibila, insa telescoapele cu infrarosu, radio si raze x ne pot spune foarte multe lucruri despre gaura neagra care pandeste acolo.

Centrul Caii Lactee se afla la 26 000 de ani lumina distanta de Pamant, iar Sagittarius A are aproximativ 22 530 760 de kilometri in diametru. Acest lucru inseamna ca gaura neagra in sine ar intra cu usurinta in interiorul orbitei lui Mercur. Cat de multa masa este inchisa in acest spatiu relativ mic? Limita inferioara a masei gaurii negre este de aproximativ 40 000 de sori. Cu toate acestea, partea din Sagittarius A care emite unde radio este putin mai mare, cam de marimea orbitei Pamantului in jurul soarelui (149 668 620 de milioane de kilometri), si cantareste mult mai mult (4 miliarde de sori). Gaura neagra din centrul galaxiei noastre este foarte activa, scuipand flacari de gaz de la stelele pe care le-a mancat.

Citește și:  Cum putem masura expansiunea spatiului?

Sagittarius A nu este singurul lucru care se gaseste in centrul Caii Lactee. Exista de asemenea clustere masive de stele, cum ar fi: Arches, Quintuplet si GC. Stelele din aceste clustere sunt deasemenea foarte luminoase in spectrul de frecvente al razelor x – vanturile de la suprafata lor se ciocnesc cu gazul emis de alte stele din regiune. Aceste clustere se lovesc de nori de gaz molecular, creand si mai multe emisii difuze in spectrul razelor x. Aceste coliziuni pot avea ca rezultat o proportie mai mare de stele masive decat cele cu masa scazuta din Centrul Galatic, comparativ cu un “cartier” mai linistit.

VIDEO:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.