De zeci de ani cercurile zanelor din desertul Namib i-au uimit pe cercetatori si turisti deopotriva. Nimeni nu a reusit inca sa afle care este explicatia din spatele acestui fenomen ciudat. Nu se cunoaste modul de formare si originea acestora, insa detalii importante au incep sa apara in ultimii ani.

Stephan Getzin de la Centrul pentru Cercetarea mediului Helmholtz din Leipzig, Germania, a realizat un studiu conform caruia cercurile zanelor nu ar fi putut fi realizate de termite, singura explicatie oferita pana acum.

Desertul Namib
Desertul Namib

Cu ajutorul unor imagini aeriene oamenii de stiinta au observat ca cercurile sunt dispuse intr-o matrice calculata care nu ar fi putut sa apara in mod natural. Aceste cercuri ciudate sunt petice din desert care sunt inconjurate de inele de vegetatie. Unele astfel de petice au aparut acum cel putin 75 de ani si masoara 20 de metri in diametru.

Exista multe teorii privitoare la modul in care au fost formate cercurile misterioase, cele mai multe luand in considerare termitele si furnicile.

Citește și:  Deșertul Sahara - un pustiu auster cu oaze din loc în loc

In 2013 un biolog a realizat un recensamant al termitelor din zona cu cercuri de zane si a ajuns la concluzia ca o anumita specie de termite de nisip se gaseste din abundenta in regiunea in care sunt cercurile misterioase.

Biologul a ajuns la concluzia ca termitele respective folosesc ierburile drept hrana si astfel sunt formate ciudatele inele in nisip.

Cercetatorii germani sustin insa ca insectele nu ar fi putut realiza o matrice omogena a cercurilor intr-o zona atat de mare. Potrivit acestora, o explicatie mai buna este faptul ca iarba creste in astfel de moduri ciudate pentru ca exista o competitie pentru apa si plantele se lupta pentru a ajunge la ea. Un astfel de fenomen este vizibil si in padurile tinere in care copacii cresc intr-un mod prin care copacii mai batrani au destul loc si destule resurse pentru a trai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.