Cetatea dacică de la Buridava este amplasată pe raza localităţii Ocnele Mari, din judeţul Vâlcea, într-o depresiune numită „Fundătura Cosotei”.

Buridava era capitala tribului geto-dac al burilor, iar denumirea înseamnă tocmai „cetatea burilor”. Aceasta a avut un rol defensiv, mai ales că în zonă existau zăcăminte valoroase de sare, aflate în exploatare.

Vechea cetate a burilor a fost descoperită întâmplător, în anii 1960, când profesorul Gheorghe Moşteanu din Ocnele Mari a găsit câteva bucăţi de oale de lut în timp ce săpa în grădina sa.

Acesta le-a dus la fostul muzeu Vâlcea, unde s-a stabilit originea lor dacică şi s-a decis deschiderea unui şantier arheologic în regiunea respectivă. Astfel, au fost descoperite mai multe resturi ale unor ziduri de fortificaţie şi au fost scoase la lumină o serie de obiecte din lut: ceşti, farfurii şi vase.

La aproximativ 5 kilometri de fosta cetate dacică se află Castrul Roman Buridava, în zona localităţii Stolniceni, primul castru construit după finalul războiului daco-roman din anii 101-102.

Cetatea Buridava a fost nu doar un centru defensiv, dar și un important punct economic în rețeaua geto-dacă. Explorările arheologice au dezvăluit că fortificația a fost bine consolidată pentru a proteja și controla accesul la zăcămintele de sare, esențiale pentru conservarea alimentelor și pentru comerț în acele timpuri.

Pe lângă rolul său economic și militar, Cetatea Buridava este înconjurată de multe legende și povești locale care adaugă un strat de mister și fascinație locului. Se spune că fortăreața a fost un centru al rezistenței dacice împotriva expansiunii romane, o poveste care rămâne vie în memoria colectivă a comunității din Ocnele Mari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.