Cetatea dacică de la Buridava este amplasată pe raza localităţii Ocnele Mari, din judeţul Vâlcea, într-o depresiune numită „Fundătura Cosotei”.

Buridava era capitala tribului geto-dac al burilor, iar denumirea înseamnă tocmai „cetatea burilor”. Aceasta a avut un rol defensiv, mai ales că în zonă existau zăcăminte valoroase de sare, aflate în exploatare.

Vechea cetate a burilor a fost descoperită întâmplător, în anii 1960, când profesorul Gheorghe Moşteanu din Ocnele Mari a găsit câteva bucăţi de oale de lut în timp ce săpa în grădina sa. Acesta le-a dus la fostul muzeu Vâlcea, unde s-a stabilit originea lor dacică şi s-a decis deschiderea unui şantier arheologic în regiunea respectivă. Astfel, au fost descoperite mai multe resturi ale unor ziduri de fortificaţie şi au fost scoase la lumină o serie de obiecte din lut: ceşti, farfurii şi vase.

La aproximativ 5 kilometri de fosta cetate dacică se află Castrul Roman Buridava, în zona localităţii Stolniceni, primul castru construit după finalul războiului daco-roman din anii 101-102.

Citește și:  Camera de Comerț din Botosani : Obiective turistice Botoşani

cetatea-buridava.jpg

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.