Cheile Dâmbovicioarei sunt situate chiar la poalele Munţilor Piatra Craiului, având o lungime totală de doi kilometri. Au fost formate de Dâmbovicioara, afluentul râului Dâmboviţa. Acesta izvorăşte din Vârful Omu, mai exact, de pe versantul sudic al acestuia şi se varsă în Dâmboviţa, străbătând tot culoarul Rucăr-Bran.

Cheile Dâmbovicioarei fac parte din cel mai mare complex de chei din România, complexul cuprinzând 20 de chei, care formează o lungime de 30 de kilometri. Cheile din Piatra Craiului au fost formate de adâncirea pârâului în calcarele jurasice şi au un aspect de canion. Pârâul s-a adâncit în formaţiuni sedimentare ca gresii şi conglomerate, iar la nivelul calcarelor s-a produs eroziunea, în urma căreia au luat naştere sectoarele văilor.

Cheile Dambovicioarei se întind între depresiunile Dâmbovicioara şi Podul Dâmboviţei, caracterizându-se printr-un aspect monumental. Pereţii sunt ori verticali, ori aplecaţi peste albie, iar înălţimile depăşesc chiar şi 200 de metri. Cei pasionaţi de geografie pot observa, pe suprafaţa pereţilor atât stratificaţii ale calcarelor jurasice, cât şi calcare albe.

Relieful este de două feluri: unul calcaros, de suprafaţă, fiind caracterizat prin stânci ascuţite şi turnuri, şi un relief carstic subteran, caracterizat prin numeroasele peşteri. Sunt prezente în jur de 50 de peşteri, printre care Peştera Dâmbovicioarei (care este, cel mai probabil, cea mai cunoscută), Peştera Labirintului şi Peştera de la Gura Defileului.

cheile-dambovicioarei.jpg

Tot aici, turiştii pot întâlni o succesiune de cascade, care sunt situate în amonte, la confluenţa cu Valea Muierii. Cheia de aici este foarte îngustă şi accesul este unul greoi, însă priveliştea merită cu prisosinţă orice efort. Lângă cascade, se află pasajul denumit La Galgoaie, un loc în care apa iese din munte cu o viteză foarte mare şi se varsă în Dâmbovicioara. Lângă acest loc, sunt Cheile Brusturețului, mai puţin spectaculoase decât Cheile Dâmbovicioarei.

Citește și:  Biserica Nasterea Maicii Domnului din Ramnicu Sarat : Obiective turistice Buzău

Peştera Dâmbovicioarei

Se află în sudul Munţilor Piatra Craiului, la doar un kilometru de satul de la care îi provine numele. S-a format după ce pârâul a tăiat calcarele jurasice de aici şi, chiar dacă nu e bogată în ceea ce priveşte formaţiunile calcaroase, este foarte cunoscută. Este o peşteră caldă, temperatura menţinându-se la 10-12 grade Celsius. Are o lungime totală de 555 de metri, fapt ce o face cea mai lungă din această zonă.

Nu se pot vizita decât puţin peste 200 de metri, iar după primii 150 de metri, galeriile se îngustează foarte mult. Turiştii care vin aici sunt întâmpinaţi de ghizi, de obicei copii, care au grijă să informeze corespunzător vizitatorii, în schimbul unei mici sume de bani, decisă de cei care au văzut peştera.

Cum se ajunge la Cheile Dâmbovicioarei

Cheila se află lângă localitatea Podu Dâmboviţei, pe culoarul Rucăr-Bran. Localitatea se află la 5 kilometri de Rucăr, 25 de kilometri de Câmpulung şi 177 de Bucureşti. Se ajunge de pe DN 73, cel mai indicat traseu fiind Bucureşti – Predeal – Râşnov – Bran – Podu Dâmboviţei – Dâmbovicioara. Se poate ajunge şi cu trenul, însă numai până în Câmpulung. Se plăteşte o taxă de până în 5 lei/ persoană pentru intrarea în chei, iar posibilităţile de cazare sunt nenumărate, găsindu-se pensiuni şi vile la tot pasul.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.