Cheile Rășnoavei (sau Cheile Râșnovului) este denumirea dată unor chei ce aparţin de judeţul Braşov. Cheile se află într-o zonă cu potenţial turistic mare, fiind săpate în Munţii Postăvaru. Se poate ajunge la ele cu uşurinţă, cu ajutorul unui autovehicul, mergând pe DN 73A (Ruta Predeal – Râşnov, după Pârâul Rece). Cheile sunt semnalizate cu ajutorul unui indicator rutier.
Cheile Rășnoavei sunt foarte populare în rândul turiştilor, acest lucru datorându-se locului liniştit în care sunt amplasate, dar şi climatului foarte blând. Aflându-se în partea de sud, cheile sunt ferite de vânt, iar acest lucru este esenţial în practicarea sporturilor şi activităţilor montane.
Alpinismul poate fi practicat atât toamna, cât şi primăvara, traseele cele mai cunoscute fiind surplombele de Aur, respectiv Santinela Cheilor. Escalada, deşi evitată pe timp de iarnă, se poate practica cu uşurinţă aici. Rutele de escaladat au fost trasate în locuri umbroase şi răcoroase, astfel că o ieşire la aceste chei în mijlocul verii se poate dovedi a fi de bun augur.
Nu numai alpinismul şi escalada pot fi practicate în Cheile Râșnoavei, ci și ountain bike-ul, alergarea montană şi chiar schiul de tură (presupune deplasarea schiorului atât la urcare, cât şi la coborâre, prin propriile forţe şi nu ajutat de mijloace mecanizate). Iubitorii de drumeţii nu sunt nici ei lăsaţi deoparte, existând numeroase trasee pentru aceştia.
Mai mult, la chei se poate ajunge de la Cabana Trei Brazi din Predeal, urmărindu-se traseele marcate prin triunghi galben şi triunghi albastru. Nu în ultimul rând, cheile adăpostesc una din cele mai vechi instalaţii de bungee jumping, care are o cădere liberă de circa 130 de metri.
Cheile Râșnoavei sunt cunoscute şi pentru Peştera Râșnoavei, la care se ajunge cel mai uşor din localitatea Râşnov, pe Valea Cărbunarii. Peştera are aproximativ 390 de metri, în jur de 70 % din lungimea ei putând fi vizitată. Ea poate fi vizitată de oricine, cu condiţia ca turiştii să aibă asupra lor un sistem de iluminare, pentru că nu este amenajată în scop turistic.
Mai mult, accesul se poate dovedi unul greoi – cei care intră în peşteră trebuie să coboare cu ajutorul unor cabluri sau să meargă târâş. Cu alte cuvinte, cei care vor să vadă această peşteră, al cărui interior este unul impresionant şi deosebit, trebuie să fie echipaţi corespunzător.
Cheile Râșnoavei sunt sculptate de-a lungul mileniilor în calcarul dur al Munților Postăvaru, creând un peisaj natural impresionant, care atrage vizitatori din întreaga țară și chiar din străinătate. Regiunea a fost recunoscută încă din antichitate pentru frumusețea și sălbăticia sa, servind ca refugiu și inspirație pentru numeroase generații.
Zona este bogată în biodiversitate, găzduind o varietate de specii de plante și animale, unele dintre ele endemice sau protejate. Traseele bine întreținute permit vizitatorilor să exploreze diverse habitate naturale, oferind întâlniri apropiate cu flora și fauna locală.