Chelidoptera tenebrosaChelidoptera tenebrosa este o specie de pasare incadrata de specialisti in familia ciocanitorilor si tucanilor – a pasarilor arborescente care au picioarele de un tip special, cu doua degete indreptate inainte si alte doua inapoi, adaptate la cataratul cu usurinta in copaci si la modul de viata pe trunchiul si ramurile acestora. Sunetele ei sunt asemenea unor fluieraturi repetate in tonuri diverse.

Este o specie nemigratoare din grupul pasarilor pufoase, distribuita de-a lungu Bazinului Fluviului Amazon in nordul Americii de Sud, in padurile tropicale si subtropicale din Columbia, Guyana, Venezuela, Peru, Surinam, Guyana, Ecuador, Brazilia.

Pasarea Chelidoptera tenebrosa are un aspect foarte interesant cu aripile disproportionate ceea ce face sa se asemene putin cu un liliac, mai ales in timpul zborului sau planat. Mai mult decat atat aripile ii ofera posibilitatea sa faca acrobatii in aer si sa parcurga distante mari intr-un zbor rapid sau planat pentru a-si pastra energia.

Exemplarele adulte au lungimea corpului de 18 cm si greutatea de 35 g.

Pasarea Chelidoptera tenebrosa

Penajul este aseamanator la ambele sexe, intre mascul si femela nu exista un dimorfism sexual pronuntat, singura deosebire este ca masculul este putin mai mic decat femela si cantareste mai putin. Astfel Chelidoptera tenebrosa se distinge prin penajul in nuante de culori cenusii-inchise spre negru pe toata suprafata corpului. Zona abdomenului este rosiatica, coada si zona de sub aripi este alba. Ochii sunt mari si rotunzi, pozitionati pe partile laterale ale capului, au irisul de culoare neagra. Ciocul este scurt, robust si putin curbat in jos, cu ajurtorul sau prinde insectele din aer. Sta pe ramurile din varful copacilor si asteapta ca prada sa se apropie apoi prin miscarile aripilor o prinde cu usurinta din zbor.

Citește și:  Muscarul cu coadă evantai din Noua Zeelanda (Rhipidura fuliginosa)

Interesant este la aceasta specie ca isi face cuibul pe sol, isi sapa in stratul nisipos un fel de vizuina de 2-3 metri lungime, o captuseste cu ierburi uscate si alte materii vegetale. dupa imperechere femela depune 1-2 oua pe care le cloceste singura pana la eclozarea acestora. Puii sunt hraniti si ocrotiti de ambii parinti cu insecte si larve de insecte bogate in nutrienti.

Chelidoptera tenebrosa este o specie comuna in America de Nord, numarul de exemplare este mare, nu este o specie in pericol de disparitie. Face parte din ordinul Piciformes si familia Bucconidae. Exista trei subspecii de Chelidoptera tenebrosa si anume: Chelidoptera tenebrosa tenebrosa, Chelidoptera tenebrosa pallida din Venezuela de Nord-Vest si Chelidoptera tenebrosa brasiliensis care apare pe coasta Braziliei de Sud-Est.

Video – Pasarea Chelidoptera tenebrosa:

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.