Cimitirul comemorativ băimărean este vizitat anual, cu ocazia „Zilei Eroilor”, de către reprezentanți ai Insituției Prefectului județului Maramureș și Garnizoanei Baia Mare, organizându-se un ceremonial militar și religios de comemorare a tuturor eroilor neamului. De fiecare dată, la orele 12.00, timp de un minut, în toate lăcașurile de cult din municipiul Baia Mare se trag clopotele, iar în instituțiile publice și unitățile de învățământ se păstrează un moment de reculegere.

Ceremonia militară începe cu prezentarea Onorului prefectului județului Maramureș, salutul drapelului de luptă și trecerea în revistă a Detașamentului de Onoare. De asemenea, este intonat Imnul Național al României de către Fanfara municipală „Millennium Band” .

Serviciul religios de comemorare a eroilor neamului și sfințirea coroanelor de flori este oficiată de către Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului și Satmarului, alături de un sobor de preoți și preoți militari.

monument-si-cimitirul-comemorativ-din-baia-mare-judetul-maramures.jpg

Sunt depuse coroane de flori la Obeliscul Cimitirului Comemorativ de către prefectul județului Maramureș, președintele Consiliului Județean Maramureș, primarul municipiului Baia Mare, comandantul Garnizoanei Baia Mare și Președintele Asociației Veteranilor de Război, filiala „Bogdan Vodă” Maramureș. Elevi băimăreni, așază de asemenea flori la cele 64 de plăci comemorative din cimitirul comemorativ.

Totodată, sunt depuse coroane de flori la Monumentul Ostașului Român de către reprezentanții autorităților județene și locale, senatori și deputați, șefii structurilor teritoriale din Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării Naționale și cei ai partidelor politice.

monumentul-din-cimitirul-comemorativ-din-baia-mare-judetul-maramures.jpgCeremonialul religios și militar se încheie cu defilarea Detașamentului de Onoare și a Fanfarei municipale. În cadrul manifestării, participă reprezentanți ai autorităților administrației publice, șefii structurilor teritoriale din Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării Naționale, Direcției Județene de Informații, Oficiului Județean de Telecomunicații Speciale, parlamentari, inspectori guvernamentali, directorii serviciilor publice deconcentrate, magistrați, cadre militare în rezervă și retragere, reprezentanții mediului universitar și școlar, respectiv ai organizațiilor neguvernamentale, regii autonome și societății civile.

Comunitatea locală, inclusiv tinerii din școlile băimărene, este profund implicată în aceste ceremonii, demonstrând respect și recunoștință față de istoria națională. Acest angajament transgenerațional asigură că memoria eroilor va continua să fie onorată și în viitor.

Cimitirul comemorativ nu este doar un loc de comemorare, ci și un punct de educație istorică și civică. Prin activitățile desfășurate aici, cetățenii, în special tinerii, învață despre sacrificiul eroilor și importanța păstrării păcii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.