Istoria omenirii fascinează; cine nu și-a pus atâtea întrebări precum „cine a construit piramidele?” sau „cine a creat ierarhiile sociale?” Cu o tentă mai puțin gravă și mai estivală, întrebarea „cine a descoperit berea?” este una la fel de interesantă.

Berea1

O concepție falsă este că vechii egipteni au fost cei care au produs prima dată această băutură fermentată. Deși, într-adevăr, egiptenii aveau un proces complex de fabricare a berii, o băutură importantă în această civilizație, nu ei sunt primii oameni care s-au bucurat de licoarea răcoritoare.

Dovezile istorice plasează primii oameni care au descoperit procesul de fermentație și prin aceasta berea acum aproximativ 4000 de ani, deși se consideră că această descoperire avusese loc cu mult timp înainte. Nu se poate ști cu exactitate când oamenii au descoperit procesul de fermentație – cel mai probabil, acesta a fost descoperit din întâmplare în toate civilizațiile (oamenii au observat cum grânele sau pâinea încep să fermenteze).

Sumerienii se pare că au fost primii care au obținut această băutură, dovezi stând un sigiliu cu o rețetă de fabricare, o sculptură care ilustrează persoane bând bere cu paiul din vas și recipiente în care se păstra băutura. Apoi babilonienii au creat diverse tipuri de bere din malț și cereale și sunt cei care au adus-o în Egiptul antic (aveau bere blondă, bere neagră, bere roșie, bere în 3 straturi ș.a.m.d.).

tipuri de bere
tipuri de bere

Berea nu era considerată o simplă băutură – era privită ca fiind o licoare a zeităților (existau chiar și zeități ale berii); deși și oamenii din popor se puteau bucura de bere, nu era considerată deloc o băutură a vulgului, cei bogați și nobili consumând la rândul lor băutura. Femei, chiar copii consumau în Antichitate bere zilnic, aceasta fiind privită și ca aliment sau medicament. Berarii erau respectați și apreciați în comunitate, de multe ori fiind femei.

Citește și:  Antarctica – descoperiri care ar putea schimba datele despre istoria Terrei

Berea ajunge și în Egipt, iar de acolo în Roma și Grecia Antică. În Egipt devine un aliment consumat zi de zi de către toți oamenii, din popor sau din clasele de sus (băutura avea o consistență mai solidă). Era băutura națională, existau case de bere, unde oamenii se adunau să bea și era considerată și medicament. Berea însoțea chiar și în moarte egiptenii, morților oferindu-li-se alimente, printre care pâine și bere.

Din Egipt, berea va ajunge și la greci. Chiar dacă în Grecia Antică vinul era băutura cea mai apreciată, și berea și-a făcut loc printre preferințele oamenilor, însuși Platon, înțeleptul, spunând că oamenii care au descoperit această licoare sunt foarte înțelepți. Romanii nu au apreciat foarte mult băutura, fiind considerată o licoare pentru cei săraci. Chinezii au produs la rândul lor bere cu aproximativ 5000 de ani în urmă.

Berea - servita in pub
Berea – servita in pub

Aproximativ toate civilizațiile au descoperit într-un moment sau altul berea, indiferent de zonă. Băutura era obținută prin fermentație, utilizându-se diferite ingrediente, în funcție de loc: orez la japonezi, grâu la chinezi, porumb și mesteacăn la amerindieni, cartofi la mexicani, porumb și mei la africani, orz la egipteni, secară la ruși. Astăzi majoritatea rețetelor se bazează doar pe patru ingrediente: hamei, malț, drojdie de bere și apă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.