Coama cometelor este ca un fel de atmosfera in jurul acestora. Coama este formata din gazele incalzite si praful care compun nucleul cometei. Nucleul unei comete este o minge de gheata si particule de praf, care seamana cu un bulgare de gheata murdar. Gheata consta in principal din apa inghetata, insa poate include si alte substante congelate, cum ar fi amoniacul, dioxidul de carbon, monoxidul de carbon si metanul. Oamenii de stiinta cred ca nucleele unora dintre comete pot fi fragile, deoarece mai multe comete s-au frant in bucati fara niciun motiv aparent.

Pe masura ce o cometa se apropie de interiorul sistemului solar, caldura soarelui vaporizeaza o parte din gheata de pe suprafata nucleului, imprastiind gaze si particule de praf in spatiu. Aceste gaze si particule de praf formeaza coama unei comete. Radiatia soarelui impinge particulele de praf departe de coama. Aceste particule formeaza o coada numita “coada de praf”. In acelasi timp, vantul solar converteste o parte din gazele cometei in ioni (particule incarcate). Acesti ioni deasemenea se indeparteaza de coama cometei si formeaza o coada de ioni. Deoarece cozile unei comete sunt impinse catre exterior de radiatia solara si de vantul solar, acestea sunt mereu indreptate in directia opusa soarelui.

Citește și:  Materia neagra - ce este si care sunt implicatiile sale?
Cometa Halley, Foto: en.wikipedia.org
Cometa Halley, Foto: en.wikipedia.org

Oamenii de stiinta au invatat multe lucruri despre comete prin studierea cometei Halley, care a trecut aproape de Pamant in anul 1986. Cinci nave spatiale au zburat pe langa aceasta cometa si au adunat informatii despre aspectul sau si compozitia chimica. Cateva sonde au zburat indeajuns de aproape incat sa poata studia nucleul cometei, care, in mod normal, este ascuns de coama cometei. Acestea au descoperit un nucleu de forma unui cartof, care masura aproximativ 15 kilometri lungime. Nucleul continea cantitati egale de gheata si praf. Aproximativ 80% din gheata era formata din apa inghetata, iar monoxidul de carbon inghetat reprezenta 15%. Cea mai mare parte din procentul de 5% ramas era compus din dioxid de carbon, metan si amoniac (sub forma de gheata). Oamenii de stiinta cred ca alte comete sunt similare din punct de vedere chimic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.