Codobatura galbenă (Motocilla flava) este o pasăre migratoare de dimensiuni mici, care face parte din familia Motacillidae. Această specie este întâlnită în zonele temperate ale Europei și Asiei, preferând habitatele umede, precum malurile lacurilor și mlaștinilor.

Deși este o pasăre mică, codobatura galbenă este cunoscută pentru coada sa lungă, în permanentă mișcare, și penajul viu colorat. În timpul iernii, populațiile din nord migrează către regiunile sudice ale Africii și Asiei, iar în timpul verii, își construiesc cuiburi pe sol, în vegetația densă.

Habitatul și distribuția geografică

Codobatura galbena (Motocilla flava) apartine familiei Motacillidae. Dintre speciile inrudite, aceasta are coada cea mai scurta. Se intalneste in zonele temperate ale Europei si in Asia, precum si in America de Nord, in special in Alaska. Prefera zonele cu un climat bland, un astfel de exmplu fiind Europa de Vest.

Pentru reprezentantii acestei specii care traiesc in Europa Nordica si Estica, compensarea variatiilor climatice mari se face prin migrarea in Africa si in zonele sudice ale Asiei, iar cei din zona Beringia (zona de stepa situata intre Alaska – nord-vestul Canadei si Siberia, zona alcatuita din doua teritorii de uscat separate de stramtoarea Bering) migreaza mult in jos, pe coasta Pacificului, pentru a ierna.

Codobatura galbenă

Familia Motacillidae, din care face parte si Codobatura galbena (Motocilla flava), cuprinde pasari de dimensiuni mici (pana la medii), cu cozi lungi. Nu exista diferente de marime intre sexe, mananca insecte, dar si alte nevertebrate, precum viermi, paienjeni sau chiar moluste mici.

Utilizand tehnici de secventiere a nucleotidelor citocromului mitocondrial b si alte metode genetice de stabilire a relatiilor filogenetice dintre subspecii, a rezultat ca Motocilla citreola si Motocilla flava sunt parafiletice, ca si in cazul perechii de specii Motocilla lugens si, respectiv, Motocilla alba.

Se pare ca originea stramosului acestei specii se afla in zona Palearctica estica, acum patru miloane si jumatate de ani, colonizand Africa inca de la inceput si apoi, intr-o a doua etapa importanta, acum 2.9 milioane de ani. In perioada mai recenta, a avut loc un numar mare de colonizari ale diferitelor zone. Specii fosile (preistorice) sunt M. major si humata.

Descrierea fizică și coloritul codobaturii galbene

Codobatura galbena (Motocilla flava) este o specie de dimensiuni mici, cu aspect fragil – de pana la 16 cm in lungime. Se evidentiaza prin coada lunga (comparativ cu alte pasari), in permanenta miscare.

Culorile masculului sunt alcatuite din doua nuante – olive si galben. Prima nunata coloreaza spatele, iar a doua este prezenta pe abdomen si partea ventrala a gatului. Uneori, culoarea alb poate dilua galbenul penajului, in functie de areal, de indivizi si de fondul genetic al subpopulatiei din care pasarea face parte.

Aceleasi caracteristici de subspecie (areal, pool genetic, variatii individuale) dau si coloritul prezent pe cap, varietatea fiind una destul de mare. De exemplu, varianta nord-siberiana, cu capul negru (inchis la culoare – M. f. melanogrisea) ierneaza in India, in Bengal, M. f. beema in zona Hodal (India).

La Codobatura galbena (Motocilla flava), alte variante de colorit pentru cap sunt albastru-gri si dungi albe (la masculi) si verde. In cazul femelelor, de asemenea, coloritul este variat, de la maro la galben intens etc. Aripile sunt inchise la culoare, cu doua linii albe distinctive. Picioarele sunt de culoare neagra.

Hrănirea și dieta codobaturii galbene

Este insectivora si traieste in jurul ariilor umede. De exemplu, in Nigeria, unde a fost facut un studiu referitor la hrana acestor pasari, s-a constatat ca acestea mananca in special nevertebrate, pe care le prinde fie pe sol, fie in aer – gandaci si buburuze (Hemiptera/ Coleoptera), lacuste (Orthoptera), precum si furnici si unele viespi si muste (Hymenoptera/ Diptera) sau chiar unele specii de fluturi (Lepidoptera).

Codobatura galbena (Motocilla flava) cuibareste in zonele cu vegetatie ierboasa bogata si depune intre 5 si 8 oua, dupa alti autori, depune 4-7. Culoarea oualor este alburie, patate cu maro sau gri si sunt depuse intr-un cuib de forma unei cupe, facut din iarba, muschi si frunze combinate cu pene si chiar cu par.

Cuibul este construit de femele, pe pamant. Clocesc ambii parinti, eclozarea avand loc dupa maximum doua saptamani, media fiind la 11-12 zile. Puii pot zbura dupa circa 18-20 de zile, primele 10 zile, pana la doua saptamani, fiind perioada in care parasesc cuibul. In sezoanele bune, pot depune doua serii de oua.

Clasificare

Clasificarea acestei specii, Codobatura galbena (Motocilla flava), nu este foarte bine lamurita, din pricina numarului foarte mare de subspecii descrise (de ordinul zecilor) si din cauza multitudinii de criterii luate in considerare. Exemple de subspecii: M. f. thunbergi Billberg, M. f. iberiae Hartert, M. f. cinereocapilla Savi, M. f. pygmaea, M. f. feldegg Michahelles, M. f. lutea, M. f. beema Sykes, M. f. melanogrisea, M. f. plexa, M. f. tschutschensis, M. f. angarensis, M. f. leucocephala, M. f. taivana, M. f. macronyx, M. f. simillima

Raspandire anotimp reproductiv/nereproductiv

codobatura

Din sudul Scandinaviei si pana in Anglia si Franta, in zona Carpatilor, Balcanilor si pana la est de muntii Ural, in Delta Volgai, Siberia si sudul Turciei, Iran, Afganistan, iar iernatul poate duce Codobatura galbena (Motocilla flava) pana in Nigeria, Mozambic, Uganda, Sudan, Namibia, Nepal sau India sau chiar pana in Australia (in cazul M. f. simillima). Zonele cu umiditate, lacuri, mlastini, iazuri sau cele cu bancuri de pamant expuse sunt mediul in care prefera sa traiasca sau pe campiile cu ape in apropiere.

Perioada de migrare depinde de zona in care isi petrec perioada reproductiva a anului, insa in Africa ajung in octombrie-noiembrie, in partea de nord, si se deplaseaza in stoluri (cu un numar relativ mic de indivizi), catre sudul acestui continent, inca o luna sau doua. Parasesc arealul pentru iernat prin martie – aprilie.

Vocalizarea la Codobatura galbena (Motocilla flava)

Cantecul este scurt, de tip tril (1-1-1) sau cu doua masuri – “pee-weet” X 2. Chemarea este mai intensa si mai scurta, cumva de tipul “itit-titit”.

In prezent, multe specii ale familiei Motacillidae sunt amenintate cu disparitia, asa cum sugereaza diferitele rapoarte emise de World Conservation Union (IUCN).

Rolul codobaturii galbene în ecosistem

Codobatura galbenă joacă un rol important în ecosistemele în care trăiește. Fiind o specie insectivoră, contribuie la controlul populațiilor de insecte, inclusiv a dăunătorilor agricoli. Prin consumul de insecte, inclusiv furnici, lăcuste, muște și alți nevertebrați, această pasăre ajută la menținerea echilibrului natural al ecosistemelor din care face parte.

De asemenea, datorită migrațiilor sale, codobatura galbenă acționează ca un indicator al sănătății ecosistemelor, prezența sa sugerând condiții favorabile pentru hrănire și reproducere.

Amenințările și conservarea codobaturii galbene

Codobatura galbenă se confruntă cu amenințări din cauza schimbărilor climatice, pierderii habitatelor și utilizării intensive a pesticidelor, care reduce numărul de insecte disponibile pentru hrană.

Deși specia nu este considerată pe cale de dispariție, populațiile sale au scăzut în anumite regiuni din cauza agriculturii intensive și a modificării habitatelor naturale. Eforturile de conservare includ protejarea zonelor umede și a habitatelor de cuibărit, precum și reducerea utilizării pesticidelor în zonele agricole.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.