Codrosul de munte (Phoenicurus ochrurus) este o pasare migratoare care cuibareste in toata Europa. Cele din Europa de Sud sunt sedentare, nu migreaza. Prefera regiunile muntoase cu stanci, sau cele cu altitudini mai mici, insa se adapteaza cu usurinta si in zonele urbane, in parcuri si gradini. La noi in tara este intalnit in regiunile pietroase si stancoase ale Muntilor Carpati, cloceste in crapaturile stancilor din munti sau in cladiri, uneori apare si in padurile de salcii din Lunca Dunarii.

Codrosul de munte
Codrosul de munte

Este de talia unei vrabii, are o lungime de 13-14 cm, greutatea de 12-20 g.

Masculul are penajul gri-inchis pe partea dorsala, negru pe cap, gat si piept, cateva pene albe pe aripi, coada rosu-portocalie. Femela are un colorit cu nuanta verde-maslinie, coada portocalie. Picioarele si ciocul sunt negre.

Codrosul de munte isi face cuibul in crapaturile stancilor sau langa locuintele oamenilor. Se hraneste de preferinta cu muste, fluturi si paianjeni. Uneori mananca si fructe mici de padure, iar in zonele de coasta se hraneste cu mici crustacee. Obisnuieste sa-si prinda prada din zbor sau sa o culeaga de pe ziduri si frunze. Cantecul lui este destul de placut.

Citește și:  Antilopa de pădure (Tragelaphus scriptus), cea mai cunoscută specie din Africa

Perioada de clocit incepe la mijlocul lunii aprilie. Uneori, in conditii favorabile, femela creste si trei serii de pui pe an. Ea depune patru pana la sase oua, iar dupa aproximativ 12-13 zile de incubatie, ies puii care sunt hraniti de parinti. Acestia incep sa zboare dupa 30-35 de zile. Codrosul de munte este o pasare monogama.

Este o specie din ordinul Passeriformes, familia Turdidae.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.