Home Cultură generală Colajul si caracteristicile acestei tehnici artistice

Colajul si caracteristicile acestei tehnici artistice

0
Colaj, Foto: originalpaints.com

Colajul reprezinta o forma de manifestare artistica, specifica in special artelor vizuale, care presupune imbinarea mai multor elemente pentru a rezulta opera de arta in sine.
Din punct de vedere etimologic, cuvantul colaj provine din limba franceza unde “à coller” inseamna “a lipi” si a fost folosit la inceputul secolului XX de catre artistii Georges Braque si Pablo Picasso; in aceasta perioada colajul a devenit o parte importanta a artelor moderne.

Scurta istorie a colajului

Desi colajul pare a reprezenta un mijloc recent de exprimare artistica, primele tehnici ale colajului au aparut in Antichitate, mai precis in China, in jurul anului 200 i.Hr in momentul aparitiei hartiei. Cu toate acestea, colajul nu avea o functie artistica la acea perioada iar istoria sa pana in jurul secolului al X-lea a ramas obscura.
Tehnicile colajului s-au dezvoltat in perioada medievala, mai precis pe teritoriul Europei in jurul secolului al XIII-lea. Foite de aur incep sa fie aplicate picturilor din marile catedrale intre secolele al XV-lea – al XVI-lea. Mai mult decat atat, tot in aceasta perioada incep sa fie aplicate pietre si metale pretioase picturilor religioase, icoanelor dar si anumitor piese vestimentare specifice persoanelor cu o anumita putere religioasa sau politica. In secolul al XIX-lea tehnici ale colajului incep sa fie cunoscute si folosite nu doar in domeniul artistic, ci si in scop personal fiind aplicate albumelor de familie.

Chiar daca tehnicile colajului au fost folosite inainte de secolul al XIX-lea, acesta nu a fost considerat ca fiind un mijloc de exprimare artistica pana la inceputul acestui secol facand parte cu precadere din primele etape ale modernismului. Conform institutiei supreme care gazduieste operele de arta aflate pe teritoriul Marii Britanii, Tate Gallery, colajul a fost folosit pentru intaia oara de catre artisti la inceputul secolului XX.

Conform documentelor aflate in cadul Muzeului Guggenheim, colajul reprezinta o forma de manifestare artistica asociata inceputurilor modernismului si presupune un concept mult mai complex decat simpla alaturare a unor elemente pentru a forma un tot. Artistii mentionati anterior, Braque and Picasso, au alaturat picutrilor lor niste petice care efectiv au schimbat intregul mesaj. Din acest punct de vedere artistii au evaluat relatia dintre pictura si sculptura, avand in vedere ca elementele acestui mijloc de exprimare artistica imbinau armonios atat tehnica picturii, cat si tehnici ale sculpturii.

Treptat, colajul a fost imbratisat de catre numerosi artisti, devenind un veritabil mijloc de exprimare a ideilor, a mesajelor, sentimentelor si emotiilor. Elemente obisnuite, articole din ziare, fotografii si picturi se imbinau armonios pentru a transpune in plan artistic un nou mesaj, o noua reinterpretare a valorilor.

Arta colajului, Foto: holtvisualarts.wordpress.com
Arta colajului, Foto: holtvisualarts.wordpress.com

Colajul in pictura

Dupa cum ati putut observa si din randurile anterioare, colajul s-a manifestat ca parte a modernismului in pictura inainte de toate iar reprezentatii de seama ai colajului sunt pictorii care apartin cubismului Georges Braque si Pablo Picasso. Se presupune ca primul care a folosit aceasta tehnica a colajului in pictura cu ulei a fost Pablo Picasso. Conform criticilor de arta, Georges Braque a fost inspirat de tehnica folosita de catre Picasso si a aplicat-o propriilor opere de arta. Desenele lui Braque erau realizate iar alipirea unor alte elemente a creat un puternic impact in domeniul artistic.

Artistii suprarealisti au profitat la maximum de tehnicile colajului. Cubomnaia reprezinta o tehnica a colajului specifica acestei perioade. Aceasta consta in taierea unei imagini in patrate de diferite dimensiuni, dupa care acestea erau reorganizate haotic. Aceasta tehnica este una foarte interesanta, iar impactul sau asupra artei in general a fost unul impresionant.

Si arta pop a imbratisat interesantele tehnici ale colajului. Galeria Sidney Janis a gazduit in luna noiembrie a anului 1962 o impresionanta galerie de arta pop care cuprinde opera de arta a unor artisti precum Tom Wesselmann, Robert Indiana, Claes Oldenburg si Andy Warhol. Acesta a fost punctul de plecare al artei pop, multe dintre operele de arta gazduite in cadrul acestei expozitii cultivand diverse metode ale colajului. O tehnica des intalnita este aceea a aplicarii unor elemente care apartin unei alte picturi, unei picturi intregi.

Colajul cu lemn

In afara colajului realizat cu elemente din hartie, mai tarziu a luat nastere si colajul realizat din elemente din lemn. Kurt Schwitters este cel care a inceput sa experimenteze in jurul anului 1920 colajul din lemn. Cu toate acestea, se presupune ca folosirea lemnului dateaza inca din timpul inceputului colajului modern pe hartie, atunci cand Georges Braque a lipit pe picturile sale bucati de lemn de stejar.

Colajul cu elemente din lemn a facut ca aceasta tehnica sa caracterizeze nu doar pictura, ci si sculptura.

Colaj modern, Foto: tecnicasderepresentacionuno.blogspot.ro

Tehnici moderne ale colajului

Decupajul reprezinta tot o tehnica a colajului care a luat nastere la inceputul secolului XX. Aceasta tehnica poate fi considerata un adevarat mestesug. Presupune alipirea elementelor unor picturi pe un anumit obiect, dupa care obiectul respectiv poate fi lacuit. Scopul principal al acestei tehnici este acela de a conferi adancime imaginii. Chiar daca la inceput decupajul a fost considerat un stil abstract, treptat a devenit o tehnica foarte interesanta, aplicata in mai multe domenii.

O alta tehnica interesanta a colajului este fotomontajul si presupune, dupa cum spune si numele, folosirea mai multor fotografii sau a unor parti din fotografii pentru a crea o opera de arta. Fotomontajul reprezinta o tehnica a colajului folosita foarte des si in prezent insa, daca in trecut artistii decupau imaginile, acest lucru se realizeaza in momentul de fata cu ajutorul diverselor programe, mai ales ca fotografia digitala a evoluat atat de mult. Fotomonatajul este folosit in prezent in foarte multe domenii.

Realizarea colajelor poate reprezenta o activitate interesanta pentru oricare dintre dumneavoastra. Colajul reprezinta o arta in adevaratul sens al cuvantului, insa in acelasi timp este o metoda inedita de a va pune imaginatia si creativitatea la incercare. Scopul principal al colajelor, ca al tuturor artelor de altfel, este acela de a exprima un mesaj si de a transmite emotii, trairi si sentimente. Alegeti materialele pe care le doriti, hartie colorata, bucati de material textil, imagini si articole din reviste si ziare precum si alte elemente, si puneti-va imaginatia la incercare. Aceasta activitate poate fi placuta si foarte educativa si pentru cei mici.

Colajul reprezinta asadar un mijloc modern de exprimare artistica prin care oricine isi poate cultiva imaginatia si spiritul creativ.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version