Home Cultură generală Unde putem gasi Constelatia Bootes si care sunt principalele stele care o...

Unde putem gasi Constelatia Bootes si care sunt principalele stele care o alcatuiesc?

0
Constelatia Bootes observata cu ochiul liber, Foto: en.wikipedia.org

Constelatia Bootes se afla in emisfera nordica. Numele sau provine din limba greaca si inseamna “pastor”. Aceasta constelatie a fost catalogata pentru prima oara de catre astronomul grec Ptolemeu, in secolul 2. Bootes este casa stelei Arcturus, cea de-a treia cea mai stralucitoare stea de pe cer, dupa Sirius din Canis Major si Canopus din Carina. Constelatia Bootes este cea de-a 13-a cea mai mare constelatie de pe cer, ocupand o suprafata de 907 grade patrate. Aceasta este situata in cel de-al treilea cadran din emisfera de nord si poate fi vazuta la latitudini cuprinse intre +90 de grade si -50 de grade. Constelatiile vecine cu Bootes sunt: Canes Venatici, Coma Berenices, Corona Borealis, Draco, Hercules, Serpens Caput, Virgo si Ursa Major.

Bootes contine cinci stele in jurul carora orbiteaza planete cunoscute si nu contine niciun obiect Messier. Cea mai stralucitoare stea din constelatia Bootes este Arcturus (Alpha Bootis). Exista trei ploi de meteoriti care sunt asociate cu aceasta constelatie, si anume: Bootidele de ianuarie, Bootidele de iunie si Quadrantidele. Bootes apartine familiei de constelatii Ursa Major alaturi de Camelopardalis, Canes Venatici, Coma Berenices, Corona Borealis, Draco, Leo Minor, Lynx, Ursa Major si Ursa Minor.

Alpha Bootis si Beta Bootis

Arcturus este cea de-a treia cea mai stralucitoare stea de pe cer si cea mai stralucitoare stea din emisfera de nord. Magnitudinea sa aparenta este de -0,04. Arcturus este adesea mentionata ca fiind a patra cea mai stralucitoare stea, dupa Alpha Centauri, pentru ca aceasta din urma este o stea binara, cu o magnitudine combinata de -0,27. Totusi, Arcturus este cea de-a treia cea mai stralucitoare stea individuala de pe cerul noptii, urmata de Alpha Centauri A (cea mai stralucitoare stea individuala din constelatia Centaurus). Numele “Arcturus” provine din limba greaca si inseamna “protectorul ursului”. Aceasta stea este situata in piciorul stang al Pastorului, cel care se afla langa constelatiile ursilor, Ursa Major si Ursa Minor.

Alpha Bootis este o giganta portocalie de tip K1.5 IIIpe, una cu un spectru de lumina neobisnuit si plina de linii de emisie – “pe” provine de la “peculiar emission” (emisii bizare). Situata la aproximativ 36,7 ani lumina distanta, aceasta stea are o luminozitate de cel putin 110 ori mai mare decat a soarelui nostru, iar miscarea sa este una foarte adecvata (se misca la 122 de kilometri pe secunda in raport cu sistemul solar. In aproximativ 4000 de ani, Arcturus va ajunge in punctul cel mai apropiat de soare.

Constelatia Bootes, Foto: intheendtherewascheese.blogspot.com
Constelatia Bootes, Foto: intheendtherewascheese.blogspot.com

Arcturus se afla pe ecuatorul ceresc si poate fi gasita cu usurinta daca se urmareste arcul celor trei stele stralucitoare care formeaza manerul Carului Mare din Ursa Major. Alpha Bootis este membra a Norului Local Interstelar, un nor prin care se misca in prezent Pamantul si sistemul solar. Acest nor are 30 de ani lumina in diametru. Oamenii de stiinta cred ca Arcturus este o stea disc veche – se pare ca aceasta stea calatoreste cu un grup de alte 52 de stele asemanatoare, cunoscute sub numele de “fluxul Arcturus”.

Nekkar (Beta Bootis) este o giganta galbena de tip G, care se afla la 219 ani lumina distanta de Pamant. Aceasta este o stea variabila care arata cresteri dramatice in luminozitate pentru cateva minute. Numele sau provine dintr-o greseala de transcriere a unui cuvant arab care inseamna “pastor de vite”. Uneori Beta Bootis mai este numita si Meres. Seginus (Gamma Bootis) este o stea variabila de tip Delta Scuti – luminozitatea sa variaza atat ca urmare a pulsatiilor radiale, cat si a celor non-radiale, de pe suprafata sa. Aceasta stea se afla la aproximativ 85 de ani lumina distanta. Luminozitatea sa variaza intre magnitudinile 3,02 si 3,07, cu o perioada de 6,97 ore. Seginus apartine clasei spectrale A7III.

Alte stele din constelatie

Izar (Epsilon Bootis) este o stea binara situata la aproximativ 300 de ani lumina distanta. Aceasta este compusa dintr-o giganta portocalie si o stea de secventa principala mai slab iluminata. Epsilon Bootis mai este cunoscuta si sub numele de “Pulcherrima”, care inseamna “cea mai frumoasa”. Numele “Izar” provine din limba araba si inseamna “val”. Celelalte nume traditionale ale acestei stele sunt Mirak (“coapse” in araba) si Mizar.

Constelatii, Foto: astronomommy.wordpress.com

Muphrid (Eta Bootis) este o stea binara spectroscopica, cu o perioada de 494 de zile. Aceasta este situata in apropiere de Arcturus pe cer (la numai 3,24 de ani lumina distanta). Numele traditional al stelei deriva din limba araba si inseamna “un singur lancier”. Eta Bootis mai este cunoscuta si sub numele de Saak. Muphrid se afla la 37 de ani lumina distanta de Pamant. Aceasta apartine clasei spectrale G0 IV si contine un exces semnificativ de elemente care sunt mai grele decat hidrogenul.

Mu Bootis mai este cunoscuta si sub numele Alkalurops. Numele sau traditional provine din cuvantul grecesc “kalaurops” care inseamna “toiagul pastorului”. Alkalurops este o stea tripla care se afla la aproximativ 121 de ani lumina distanta. Cea mai stralucitoare componenta a sa este o subgiganta alb-galbuie de tip F, care are o magnitudine aparenta de 4,31. Insotitoarea sa este o stea binara care se afla la distanta de 108 secunde de arc.

Tau Bootis este o alta stea binara, care se afla la aproximativ 51 de ani lumina distanta de Pamant. Aceasta stea este compusa dintr-o pitica alb-galbuie si o pitica rosie slab iluminata. In jurul stelei primare orbiteaza o planeta extrasolara care a fost descoperita in anul 1996 si confirmata in anul 1999. Nadlat (Psi Bootis) este o giganta portocalie de tip K, care se afla la 250 de ani lumina distanta. Magnitudinea sa aparenta este de 4,52. Merga (38 Bootis) se afla la aproximativ 153 de ani lumina distanta de Pamant si apartine clasei spectrale F7IVw. Numele acestei stele provine din limba araba si inseamna “femeia incatusata”. Magnitudinea sa aparenta este 5,74.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version