« Revelatia piramidelor » este un documentar francez recent, de aproximativ doua ore, in care a fost lansata o noua teorie privitoare la originea piramidelor din Egipt, in special in legatura cu Marea Piramida de la Gizeh. Filmul, realizat de  Patrice Pooyard, se bazeaza pe informatiile oferite de cartea cu acelasi titlu, scrisa de Jacques Grimault. Autorul cartii a petrecut 37 de ani din viata sa cautand secretele piramidelor egiptene, dar cercetand si in alte mari sit-uri arheologice din lume, pentru a putea face comparatii. A crezut multa vreme ca s-a spus totul despre acest subiect, pana in ziua in care a descoperit ca ramasesera destule aspecte neexplicate de egiptologi. Initial, si-a propus doar sa inteleaga, pana la capat, cum a fost construita Marea Piramida de la Gizeh, dar, marturiseste Grimault, concluziile la care a ajuns l-au determinat sa isi schimbe complet convingerile, nu numai despre constructia si semnificatia piramidelor, dar si despre destinul omenirii, in general.

Piramidele1

Teoria pe care o avanseaza Jacques Grimault este ca Marea Piramida a lui Kheops ascunde un mesaj de avertisment despre un cataclism, despre un nou potop, care va veni peste planeta. Constructia piramidei ar apartine, sustine arheologul francez, unei civilizatii avansate, care a disparut si ea, ca urmare a unei catastrofe planetare, lasand doar acest semnal de alarma pentru civilizatiile viitoare, sa stie ca astfel de dezastre se produc ciclic si sa se apere inainte de a fi prea tarziu. Egiptenii au « gasit » piramidele, realizate de predecesorii lor si le-au folosit pentru a-si inmormanta regii.

In timp, nenumarate alte teorii au fost formulate, Marea Piramida a lui Kheops ramanand, totusi, unul dintre cele mai misterioase monumente din istoria umanitatii. Alinierea perfecta a celor trei piramide de pe Platoul Gizeh (alaturi de care se afla si un Sfinx), reproducerea exacta, la sol, a constelatiei Orion, valorificarea impecabila a « proportiei de aur », vastele cunostinte de astronomie, « setea » de eternitate a celor care au gandit ridicarea unor asemenea constructii, nu vor putea fi explicate, probabil, niciodata, in totalitate. Marea Piramida are 146 de metri inaltime, s-au folosit 5 milioane de tone de pietre, slefuite, aranjate, in urma cu peste 4 500 de ani, adica intr-o epoca in care egiptenii nu cunosteau nici roata, nici fierul, nici scripetele. Nu s-a stiut niciodata, cu certitudine, cat timp a necesitat Piramida lui Kheops, pentru a fi construita., iar informatiile istoricilor (chiar si ale celor din antichitate) sunt putine si contradictorii.

Citește și:  Cele mai mari zece mistere ale lumii

In anul 2005, arhitectul francez Jean-Pierre Houdin si egiptologul american Bob Brier au lansat si ei o teorie, agreata de multi specialisti, potrivit careia Marea Piramida ar fi fost ridicata cu ajutorul unei duble rampe frontale si a uneia interioare, realizandu-se si o simulare de catre inginerii de la o societate de constructii, acestia confirmand ca teoria este plauzibila.

Piramidele11

Arheologii egipteni, la randul lor, au descoperit mai multe morminte ale unor muncitori, care au participat la constructia piramidei, din vremea faraonului Kheops (2609 – 2584 i.Hr.), si despre care nu se stia nimic pana nu demult. S-a ajuns la concluzia ca acestia nu erau sclavi, asa cum s-a tot spus, ci agricultori din Delta Nilului, nu mai multi de 10 000, care nu plateau impozite.

Veritabile simboluri ale civilizatiei egiptene, piramidele pastreaza inca mari secrete, neincetand sa-i fascineze pe specialisti, dar si pe oamenii obisnuiti, care incearca sa desluseasca ecourile incarcate de sens din vremea inceputurilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.