Constructiile din lemn sunt aproape la fel de vechi ca inceputurile civilizatiei. S-au descoperit unelte pentru fasonarea lemnului datand din Epoca Pietrei, dar urmele obiectelor si constructiilor realizate cu acestea nu s-au pastrat, deoarece nu au rezistat uzurii unui timp atat de indepartat. Totusi, vestigii ale unor constructii din lemn, din mileniul intai i.Hr., s-au gasit pe teritoriul actual al Poloniei, precum si in nordul Europei (Scandinavia, Rusia), unde padurile de rasinoase acopereau mari suprafete, iar iernile geroase i-au determinat pe oameni sa gaseasca solutii pentru a se proteja de frig.
In acest sens, locuintele facute din trunchiuri de copaci erau cele mai solide si cel mai bine izolate. O astfel de tehnica (a imbinarii trunchiurilor de arbori) s-a propagat si in alte zone si a fost dominanta pana tarziu, in zorii epocii moderne. Din Egiptul antic, de peste 2500 de ani, s-au conservat bucati din piese de mobilier si o „barca solara”, un obiect cu functie magica, pe care locuitorii din zona Nilului l-au construit pentru zeul Soare (Re) pentru a calatori de la Rasarit la Apus. Resturi ale unei corabii vechi de peste 900 de ani au fost gasite de curand in adancul fluviului Somme, din nordul Frantei.
Fundatiile din lemn ale unuia dintre celebrele drumuri romane exista si in prezent sub actuala autostrada din regiunea Malmedy, Belgia. Venetia a rezistat asalturilor repetate ale valurilor gratie digurilor din lemn. In secolul al XIX-lea, in multe tari europene, defrisarile masive, din nevoia extinderii terenurilor pentru agricultura, apoi dezvoltarea industriei au generat o cvasidisparitie a constructiilor din lemn masiv. La ora actuala, se poate constata o revenire la constructiile din lemn, foarte frumoase, ecologice si care ofera o serie de avantaje legate si de confort si de estetica.
Avantajele constructiilor din lemn
- Conductibilitatea termica a lemnului este de aproximativ zece ori mai slaba decat aceea a betonului si de 250 de ori mai slaba decat cea a otelului, cu mici variatii in functie de esenta lemnoasa – rasinoasele (bradul) au o conductibilitate mai redusa, de exemplu, decat cea a stejarului. Aceasta inseamna ca un material (in cazul de fata, lemnul) va conserva cu atat mai bine caldura cu cat conductibilitatea este mai mica. Masuratorile au aratat ca 10 centimetri de lemn de brad (in grosime) sunt echivalentul a 1,5 metri de beton.
- Dilatarea lemnului sub efectul caldurii este de trei ori mai mica decat a betonului si a otelului.
- Deformarea lemnului din cauza umiditatii sau a uscaciunii este neglijabila, daca se alege materialul potrivit (lemn de esenta tare), in functie de tipul constructiei.
- Izolarea acustica se poate face in aceleasi conditii ca si in cazul altor materiale de constructie, importanta fiind montarea usilor si a ferestrelor, adica locurile prin care trece zgomotul cu mai mare usurinta. Altfel, lemnul absoarbe sunetele, motiv pentru care este folosit si la constructia salilor de concert, pentru o acustica impecabila.
- Constructiile din lemn sunt ecologice, fapt pus in evidenta de nenumarate studii facute in tari cu traditie in realizarea unor astfel de locuinte, cum ar fi Elvetia, Germania, Austria, unde s-a dezvoltat si o noua „stiinta” – „biologia locuintei”.
- O locuinta din lemn presupune costuri mai mici decat alte tipuri de constructii, iar timpul necesar realizarii acesteia este redus la jumatate, fata de cele din caramida sau beton. Practic, in trei – patru luni, cel mult, o constructie din lemn, oricat de mare sau de complicata, poate fi finalizata. Intr-un ritm sustinut si cu toate partile componente executate pe masura, chiar si o luna este de ajuns – doua saptamani pentru fundatie, o dupa-amiaza pentru fixarea peretilor, a usilor, ferestrelor etc, si inca doua saptamani pentru instalatiile electrice, de incalzire si alte finisaje. In plus, constructiile din lemn sunt foarte potrivite pentru diverse dotari ecologice, precum panourile solare sau alte instalatii bioclimatice. In acest fel, in SUA, se construiesc cartiere intregi, in timp record.
- Lemnul, daca este de buna calitate, este durabil, poate sa reziste si cateva sute de ani. Cea mai veche casa din lemn, in Europa, se afla in Elvetia si a fost construita in anul 1208. In Belgia, case din lemn construite in secolul al XVIII-lea sunt inca locuibile. In tarile scandinave, in Slovacia si Polonia exista nenumarate biserici din lemn, care rezista de peste 600 de ani, fara nici o lucrare de restaurare importanta.
- Casele din lemn sunt mult mai rezistente la cutremure, pentru ca absorb undele seismice, in loc de a le transmite, existand si constructii cu mai multe etaje, cu peretii din panel masiv (placa din lemn, cu miez de sipci). In 2009, in Germania, in premiera, a fost ridicata o constructie din lemn cu opt etaje. Tehnologia actuala permite realizarea de panouri din lemn, cu lungimea de 20-30 de metri, cu o grosime pornind de la 7-8 centimetri, pana la o jumatate de metru, care asigura o mare stabilitate a constructiei. In asemenea cazuri, fundatia poate sa fie din beton, iar sarpanta din barne groase. Lemnul de la exterior poate fi tratat, pentru a nu isi pierde culoarea naturala si pentru a fi ferit de atacul diverselor ciuperci (numai daca umiditatea lemnului depaseste 20%), sau poate fi vopsit, pentru estetica locuintei, altfel, chiar daca se innegreste, nu isi pierde calitatea si rezistenta. Cel mai recomandat „tratament” pentru interior si exterior, este uleiul de in, care conserva culoarea lemnului, il protejeaza si il lasa se „respire”.
In Romania, unde exista o autentica traditie a constructiilor din lemn, acestea au redevenit de actualitate, cu atat mai mult cu cat tehnologia moderna a facut posibila realizarea „la cheie” a spatiilor locative – vile, cabane, case de tara etc. – la orice dimensiune, cu design pe toate gusturile si la preturi rezonabile. La o simpla cautare pe internet se pot parcurge cataloage cu oferte, in care fiecare poate sa gaseasca sau sa solicite proiectarea casei „de vis”, cu toate detaliile necesare (suprafata, tipul de lemn folosit, impartirea spatiului interior, deviz gratuit etc.).