Corbul de mare brun poate fi observat in regiunile tropicale de coasta a oceanelor Pacific, Indian si Atlantic.

Exemplarele adulte au lungimea corpului de 64-75 cm, anvergura aripilor de 1,3-1,5 m si greutatea de 0,7-1,5 kg. Penajul este similar la ambele sexe si deosebit de interesant, frumos conturat prin nuantele de culori contrastante. Astfel pe partea ventrala si zona de sub aripi este alb, pe partea dorsala si penele cele mai mari ale aripilor este brun-ciocolatiu, zona superioara a aripilor este neagra, gatul si capul au un colorit maro uniform, iar coada este maro. Ciocul este lung si puternic, galben la baza si albicios spre varf. Ochii sunt mari pozitionati pe partile laterale ale capului cat mai aproape de cioc, au irisul de culoare deschisa. Picioarele sunt scurte si galbene, au labele mari si palmate ca ale pelicanilor, folosite la mers si inotat, la ,,parada” in perioada de imperechere cand vor sa impresioneze femelele, dar si la incalzirea oualor.

Corbul de mare realizeaza zboruri lungi si gratioase in aer, uneori isi curteaza femela in aer realizand un zbor interesant in jurul ei. De asemenea, are obiceiul si de a face mici scufundari, dar nu foarte adanci, acestea se fac in panta si nu pe verticala, in dorinta de a prinde hrana sa preferata formata din peste si calamar, in principal hamsii, pesti zburatori si sardine. Are corpul lung, aerodinamic, perfect adaptat si pentru zbor si pentru scufundari.

Citește și:  Antilopa roșie de pădure (Cephalophus natalensis) trăiește în Asia

Aceasta pasare este partial migratoare, isi face cuibul pe coastele cele mai abrupte, in nisip sau pietris, captusit cu bucatele de plante, alge, ramurele, pene, oase si coji de oua de broaste testoase. Dupa imperechere femela depune 1-2 oua albe in functie de conditiile de mediu si regiune, pe care le incubeaza impreuna cu masculul, schimbandu-se intre ei timp de 42 de zile. Dupa eclozarea oualor apar puii care deschid ochii din prima zi de viata si cresc relativ repede, la 2 luni ajung sa aiba greutatea asemanatoare ca a unei pasari adulte. Dupa 4 luni penajul este complet si pasarile reusesc sa zboare si sa-si caute hrana singure. La pasarile tinere penajul este asemanator cu al adultilor, doar putin mai deschis in zona pieptului si partii de jos a aripilor.

Corbul de mare brun are denumirea stiintifica de Sula leucogaster, face parte din ordinul Suliformes, familia Sulidae si nu este o specie in pericol de disparitie.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.