Corcodelul cu gat negru (Podiceps nigricollis) face parte din familia Podicipedidae. Este raspandit in zonele cu vegetatie ale lacurilor cu apa dulce din Europa, Africa de Nord, Asia, America de Sud si regiunile de sud-vest din SUA.

Penajul pe cap si pe gat este negru, galben pe partile laterale ale capului. Corpul este negru pe spate, ruginiu-roscat pe laterale, alb pe partea ventrala. Iarna coloritul sau este mai cenusiu. Are o lungime de 23-34 cm, deschiderea aripilor de 55-60 cm si o greutate ce poate ajunge la 350 g. Irisul ochilor este rosu, ciocul subtire si usor intors cu varful in sus, picioarele verzui.

Este o pasare sociabila, de obicei traieste in colonii mari. Deseori pot fi vazuti alaturi de colonii de pescarusi. Cuibul este construit de ambii parinti, din vegetatie plutitoare, tulpini batrane de stuf asezate in toate partile, dand aspectul unei aluviuni.

Corcodelul cu găt negru

Ponta consta din trei sau patru oua care sunt clocite 20-21 de zile. La clocit participa ambii parteneri, insa de obicei femela cloceste mai mult. Puii sunt hraniti de ambii parinti. Cand sunt mici, sunt purtati pe spate de catre mama. Dupa o perioada de trei saptamani puii devin independenti. Abia dupa doi ani ei ajung la maturitate.

Citește și:  Cerbul-catâr (Odocoileus hemionus) din vestul Americii de Nord are urechile ca la măgar

Numele podiceps vine de la cuvintele latine: podicis – spate si pedis – picior. Se refera la pozitia picioarelor fata de corp. Iar numele de nigricollis vine de la niger – negru si collum – gat. Este o pasare acvatica, un bun inotator si scufundator, isi urmareste prada sub apa, hrana sa speciala fiind constituita din peste, insecte acvatice, larve, mormoloci, moluste, crustacee.

In caz de pericol, corcodelul cu gat negru prefera sa scape prin scufundare decat sa zboare ca majoritatea pasarilor acvatice. Acest lucru se datoreaza si pozitiei picioarelor sale spre spatele corpului, care il ajuta la inot. In timpul zborului scurt si la inaltimi mici, tine gatul intins si picioarele doar atarna. Zboruri lungi face doar in perioada migratiei.

Sunt cateva state care au emis timbre cu imaginea acestei pasari, precum: Maldive, Serbia si Muntenegru, Dominicana, Belgia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.