Cotofana, denumita stiintific Pica Pica, face parte din familia de pasari Corvidae si este foarte raspandita pe teritoriul Asiei, Africii de Nord si a Americii de Nord, insa cel mai des poate fi vazuta in Europa. Are un penaj greu de confundat, acesta consta in combinatii de alb si negru cu putin albastru la varful aripilor, asadar va fi recunoscuta cu usurinta si de cei care nu sunt tocmai experti in speciile de pasari. Se spune ca in cadrul mitologiei nemtesti, cotofana era considerata trimisa zeilor, solul acestora sau adesea mai era considerata si zeita mortii, numita „hel”.

In cadrul altor culturi de pe continentul european cotofana este considerata micuta pasare aducatoare de noroc, un adevarat sol binevestitor. Se stie ca fura lucruri mai ales dintre cele ce stralucesc, motiv pentru care era considerata in vremurile de mult apuse ca fiind pasarea iubita a vrajitoarelor ce aveau nevoie de obiecte de valoare sau a nelegiutilor ce o foloseau ca sa fure, fiind astfel certati cu legea, deci biata cotofana era asociata tot cu raul. Asia, se pare, este singurul continent care considera aceasta pasare ca fiind aducatoarea norocului si amerindienii o vedeau ca pe-un duh, un prieten bun al oamenilor.

Aspect fizic – pasari tricolore

cotofana

Caracteristicile fizice și dimensiunea coțofanei

Cotofana are penele de culoare alb cu negru, desi predomina culoarea neagra, impropriu spus culoare, insa aceasta are un luciu albastrui, putin metalic, mai ales spre varful aripilor, acestea fiind doar pe jumatate colorate in alb, flancurile si abdomenul avand si el o mica parte alba.

Din pacate omul nu poate distinge masculul de femela la simpla vedere a exemplarului, specia neavand dimorfism sexual, insa se stie ca masculii au o greutate mai mare cu cateva sute de grame fata de femele.

Cotofana poate masura si 51 de centimetri in lungime si pana la 90 de centimetri in latime atunci cand are aripile intinse. Pasarea zboara sub forma de bolta, facand parte din grupul bunelor zburatoare, iar pe sol se poate spune ca mai mult sare atunci cand se deplaseaza. Glasul Cotofanei este foarte greu de confundat, dat fiind ca el este foarte patrunzator, mai ales atunci cand pasarea vrea sa dea alarma si sa ameninte rivaliii sau sa se imperecheze cu vreo femela.

Zone preferate de habitat

Cotofana poate fi intalnita atat in regiunile de ses cat si in cele de munte, uimitor chiar si la altitudini pe pana la 2.500 de metri. Unele subspecii ajung insa sa caute hrana chiar si o altitudine mult mai mare, de pana la 4.000 de metri. Locurile preferate de trai ale cotofenelor sunt diverse, ele pot fi intalnite atat in pasuni, in tufisuri, cat si in palcurile de copaci sau chiar la liziera padurilor.

Totodata aceste pasari prefera si apropierea unor ape, deci pot trai cu usurinta in regiuni pline de smarcuri sau in unele stufarisuri, insa mult mai rar sunt intalnite in paduri, pentru ca ele prefera locurile deschise, pline de lumina, cum sunt si parcurile sau gradinile, ori chiar si terenurile agricole.

Mod de alimentatie si hrana

Cotofana consuma atat hrana vegetala cat si hrana de origine animala. De regula prefera insecte, viermi, larve, melci, paianjeni, parazitii de pe vaci sau de pe oi, poate consuma cu usurinta si cadavrele unor vertebrate sau mamifere mici, precum soarecii, amfibienii, soparlele.

Ele mai sunt bine cunoscute si pentru faptul ca fura puii de pasare din alte cuiburi pe care de asemenea ii mananca, si mai fura chiar si oua. Aparent are un apetit de neoprit, fiind o pasare lipsita de mofturi. Prin hrana vegetala pe care o consuma se regasesc fructele, ciupercile si semintele diverse. De obicei, Cotofana isi depoziteaza in timpul toamnei toata hrana in locuri nevazute, mai ales in pamant.

cotofana in zbor

Aceste pasari sunt cunoscute ca pasari ce-si incep activitatea cu mult inainte ca soarele sa rasara pe cer si inceteaza sa mai fie active chiar inainte ca soarele sa apuna. In timp ce se reproduc, cotofenele traiesc in perechi, iar cand nu sunt in perioadele de reproducere ele traiesc in grupuri mai mari. Mai ales pe timp de iarna aceste pasari pot alcatui adevarate stoluri ce contin sute de exemplare.

In ciuda faptului ca sunt considerate niste hoate, aceste pasari pot fi si de un real ajutor mai ales omului, datorita faptului ca ele consuma si viermii de pe plante sau rareori ce-i drept, rozatoare de talie foarte mica.

Sunt pasari superbe pe care omul in general ar trebui sa le vrea alaturi, mai ales ca nu pot dauna cu absolut nimic habitatului uman, numai in cazul in care acesta are in gospodarie pui mici de gaina sau de alte pasari domestice.

Cotofenele sunt pasari inteligente care stiu si sa-si faca singure traiul, muncind din greu, dar stiu si cum sa profite de munca altora, avand in vedere ca mai fura din cand in cand, atunci cand mancarea lor nu este asa usor de gasit.

Coțofana și inteligența sa impresionantă

Coțofana este una dintre puținele specii de păsări capabile să se recunoască într-o oglindă, un semn al inteligenței avansate. Studiile au arătat că aceste păsări sunt capabile să își planifice acțiunile, să rezolve probleme complexe și să folosească unelte pentru a-și procura hrana.

În mediul urban, coțofana a învățat să profite de resursele lăsate de oameni, demonstrând o capacitate de adaptare rar întâlnită. Această inteligență o face să fie una dintre cele mai studiate păsări din punct de vedere comportamental.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.