Cristeiul de balta (Crex crex) este o pasare foarte greu de observat deoarece are capacitatea de a alerga foarte rapid printre ierburile inalte, schimbandu-si foarte des directia, iar coloritul ei caracteristic brun-roscat o camufleaza perfect in mediul in care traieste. Ea poate fi recunoscuta in special dupa sunetele pe care le scoate, puternice si groase, in doua silabe, care sunt si mai stridente in perioada de imperechere, se aud in amurg, prin ele masculul isi ademeneste femela. Strigatul cristeiului de balta se aude de la un kilometru distanta.

Aceasta pasare migratoare poate fi observata in Europa, sud-estul Africii, vestul si centrul Asiei. Perioada de iarna si-o petrece in Africa. Are lungimea corpului de 27-30 cm si greutatea de 125-200 g. Penajul este similar la ambele sexe, inchis cu nuante de culori maronii-gri-rosiatice. Partea ventrala este in general mai deschisa decat cea dorsala. Ochii sunt mici, pozitionati pe partile laterale ale capului, cu irisul de culoare maronie. Picioarele sunt scurte, in nuante maro-deschis, terminate cu degete lungi cu gheare ascutite si curbate.

Crex crex, Foto: wildaboutbritain.co.uk
Crex crex, Foto: wildaboutbritain.co.uk

Aceste pasari sunt teritoriale, perechile isi aleg o zona de cuibarit pe care o apara de intrusi. Isi construiesc cuibul pe sol, in ierburile inalte de pe malurile raurilor, in zona mlastinilor cu salcii sau pe campurile de ovaz si secara. Acesta este amenajat de obicei intr-o groapa adanca, captusita cu tulpini uscate, rogoz, fire de iarba uscate si muschi. Femela depune un numar mare de oua (de obicei 6-14 oua) pe care le cloceste singura timp de 20 de zile. Dupa eclozarea oualor apar puii care sunt hraniti de mama doar 3-4 zile, apoi acestia incep sa-si caute hrana singuri. Corpul lor este complet acoperit de penaj dupa o perioada de 38 de zile. Hrana lor consta din insecte, larve de insecte, libelule, lacuste, termite, gandaci, melci, viermi si seminte de plante. Zborul lor este uimitor de rapid si cu schimbari bruste si frecvente de directie. Sunetele cristeiului se aud mai ales seara si mai putin in timpul zilei. Principalii dusmani ai cristeiului de balta sunt pisicile, dihorii, vulpile, cainele enot, etc. Puii sunt vanati de berze, ciori, pescarusi si alte pasari de prada.

Citește și:  Specii de pești din familia Stromateidae

Cristeiul de balta face parte din ordinul Gruiformes, familia Rallidae si este o specie vulnerabila in pericol de disparitie.

Video – Cristeiul de balta (Crex crex):

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.