Cristeiul-pestrit este o pasare migratoare de apa ce are dimensiunea unui sturz. Este raspandita in regiunile cu mlastini si ape line din vestul, centrul si sudul Europei, dar si sud-estul Asiei. Toamna migreaza in Africa si India pentru a ierna.

Cristeiul-pestrit este o pasare foarte timida si retrasa, sta mereu ascunsa prin plantele acvatice si stufarisul dens de pe malul lacurilor. Particularitatea sa consta in modul sau de a se deplasa printr-un topait special, leganandu-si capul si coada in acelasi timp. Isi cauta hrana mai ales in zori si la apusul soarelui si este in general o pasare tacuta. Doar in perioada de imperechere se aud sunetele emise de masculi care isi striga femelele.

Exemplarele adulte au lungimea corpului de 22-24 cm si greutatea de 55-150 g. Penajul este asemanator la ambele sexe, predominnat maroniu pe partea dorsala, gri-albastrui pe cea ventrala iar aripile maronii cu dungi galben-pal. In lunile de primavara penajul pe partea superioara a corpului este mai mult negru cu numeroase pete albe.

Capul este mic si rotund, ciocul scurt si drept, portocaliu la baza si gri-cenusiu sau negricios la varf. Picioarele sunt de lungime mica, au un colorit verzui. Ochi sunt mari, pozitionati pe partile laterale ale capului, au irisul de culoare inchisa. Coada este destul de scurta, coloritul ei in nuante negre-maronii.

Porzana porzana
Porzana porzana

 

In perioada de imperechere – a lunilor aprilie-iunie – masculul si femela apar impreuna, isi fac un cuib pe sol, din materii vegetale uscate. Femela depune in cuib 8-12 oua cu coaja de culoare galbuie si mici pete rosiatice-maronii. Acestea sunt clocite doar de femela, iar dupa eclozarea lor apar puii care sunt hraniti si ocrotiti de ambii parinti.

Puii se devolta foarte rapid, doar dupa 35-42 de zile au corpul complet acoperit de penaj si sunt capabili sa zboare si sa-si caute hrana singuri. Hrana lor consta din mici vietuitoare acvatice, melci, insecte, viermi si larve de insecte pe care le prinde de pe sol din vegetatie sau din mal, cautand cu ciocul in apa de mica adancime.

Cristeiul-pestrit nu este o specie pe cale de disparitie, face parte din ordinul Gruiformes, familia Rallidae si are denumirea stiintifica de Porzana porzana.

Video – Cristeiul-pestrit (Porzana porzana):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.